Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 17:49

Τσίπρας: «Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη - Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά»

Γράφτηκε από την
Τσίπρας: «Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη - Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά»

Απαράδεκτο και μη ανεκτό από την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η απόφαση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ότι κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε.

Κατά το υπουργικό συμβούλιο -που συνεδρίασε για το προσφυγικό, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας- ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο εσωτερικό είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου αυτή να μην επιδεινωθεί. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τον κορμό των ελληνικών θέσεων, ενώ για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα γίνει στη Σμύρνη, είπε ότι στόχος της χώρας είναι η ενεργητική παρέμβαση, καθώς η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ότι αφορά το εσωτερικό, η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, είπε ο πρωθυπουργός, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία.

Κορμός των ελληνικών θέσεων με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής, είναι οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1) Αναφορικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού, τόνισε ότι:

 -Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες

.-Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

-Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

-Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

2) Ως προς το ζήτημα της μετεγκατάστασης, επισήμανε:

-'Αμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια:

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Επανέλαβε επίσης ότι άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας

Αναφορικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση, ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και πως η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Το εσωτερικό μέτωπο

Για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρα είπε ότι υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα και τόνισε ότι ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημ. Βίτσας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά». Ανέφερε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους και επισημάνθηκε ότι είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER