Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 18:38

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Γράφτηκε από την
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στην πρώτη «χαρτογράφηση» με τις θέσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση προχωρά το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που συγκεντρώνουν ισχυρή δυναμική και άρα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία δύο τρίτων (σ.σ. 200 βουλευτές). Τα σημεία που φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίσεις είναι για παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

Αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυβερνητικοί παράγοντες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι όποιος πολιτικός αρχηγός αρνηθεί την κατάργηση του μπόνους θα πιεστεί. Για τον λόγο αυτό κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε, νωρίτερα σήμερα, ότι οι αντιρρήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στην κατάργηση του μπόνους δεν ανατρέπουν την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να επιδιώκει πλειοψηφία 2/3 στην πρόταση αναλογικού συστήματος.

Το επόμενο βήμα γίνεται με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, για την οποία η προσδοκία είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

Αλ. Τσίπρας για Brexit, στη συνάντηση με τον Στ. Θεοδωράκη: "Ή θα κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ή θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ"

Το ζήτημα των εξελίξεων από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος κυριάρχησε στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα σοκ και τόνισε πως πρέπει να είναι κρίσιμη η αντίδραση τις μέρες αυτές γιατί πρόκειται για ένα ορόσημο: «Ή θα κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ή θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ», τόνισε προσθέτοντας ότι «θα είναι πολύ αρνητικό για όλους μας».

«Είναι νομίζω η τελευταία ευκαιρία να δούμε όλοι τις ευθύνες μας, γιατί οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου. Έχουν πολλοί ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από τη μια ο λαϊκισμός από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Τόνισε ότι «πρέπει όλα αυτά και όλοι να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα, γιατί μάλλον δεν θα έχουμε πολλές άλλες ευκαιρίες», διότι, όπως συνέχισε, «το Brexit δυστυχώς δεν έπεσε από τον ουρανό».

Φοβόντουσαν το Grexit, αλλά έτυχε Brexit, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, και τόνισε ότι είναι κρίσιμες στιγμές και ότι χρειάζεται αναστοχασμός.

Στ.Θεοδωράκης:  "Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο"

Ανοιχτός στο διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μολονότι,όπως επισήμανε, «δεν έχουμε πλήρες σχέδιο από την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αναζητεί την κοινή συνισταμένη».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι το κόμμα του έχει πλήρη πρόταση για τον εκλογικό νόμο, την οποία ανέλυσε στον κ. Τσίπρα,«πολλά σημεία της οποίας τα θεωρεί λογικά αλλά βεβαίως πρέπει να υπηρετήσει και μια κομματική γραμμή», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει σύγκλιση γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού σημείωσε ότι είναι θετικός στη διατήρηση του ορίου του 3%, στο σπάσιμο των περιφερειών, στη μείωση του μπόνους των 50 εδρών αλλά να δίνεται μικρότερο και στην ψήφο των αποδήμων.

Εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν 200 ψήφοι για να αλλάξει τώρα το εκλογικό σύστημα καθώς αυτό, όπως ανέφερε, συνάγεται από τις δηλώσεις των πολιτκών αρχηγών που έχουν αντιδιαμετρικές αντιλήψεις.

Ο κ. Θεοδωράκης πάντως σημείωσε, ότι η συζήτηση συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες καθώς δεν θα πρέπει προβλήματα που χρειάζονται λύση να αναβάλλονται.

 

Σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι είναι ευκαιρία να προσδιοριστούν τα άρθρα που θα πρέπει να αλλάξουν, επισημαίνοντας για το Ποτάμι, την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιών. « Να μην το κάνουμε όμως κύριο ζήτημα. Πρώτα να πάρουμε αποφάσεις για τα προβλήματα της καθημερινής ζωής των Ελλήνων και η συζήτηση για το Σύνταγμα μπορεί να εξελίσσεται παράλληλα».

Με αναφορές ανησυχίας για το Brexit η συνάντηση Λεβέντη, Τσίπρα

Με αναφορά στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, ξεκίνησε η συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που έγινε στο πλαίσιο του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

"Κακώς έγινε το δημοψήφισμα στη Βρετανία, η Ευρώπη χρειάζεται όλα τα κράτη", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ενώ για το ίδιο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "«Είναι ένα σοκ αυτό για την Ευρώπη, ας ελπίσουμε ότι θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Εγώ πιστεύω ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Ευρώπη μεγαλύτερη και σοβαρότερη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. «Και καλύτερη» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, «και όχι τάσεις δραπέτευσης και αποχώρησης», συνέχισε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, όπως είπε στους δημοσιογράφους, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κατάργησης του μπόνους, ενώ διαφωνεί με το σπάσιμο των περιφερειών. Επίσης, ζητά να παραμείνει το 3%, να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο επικρατείας και να μειωθεί σε 200 ο αριθμός των βουλευτών.

Ως προς το Σύνταγμα, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε πως «είναι σοφό, δεν πρέπει να το πειράξουμε πολύ», τασσόμενος υπέρ της απάλειψης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της ασυλίας των βουλευτών.

Ως προς το ενδεχόμενο ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας απ' ευθείας από τον λαό, ο κ. Λεβέντης είπε ότι έτσι θα δημιουργούνταν δύο πόλοι εξουσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER