Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 23:12

"Ένας άλλος κόσμος" του Χρ. Παπακαλιάτη από τις 17 Δεκεμβρίου στις αίθουσες

Γράφτηκε από την
"Ένας άλλος κόσμος" του Χρ. Παπακαλιάτη από τις 17 Δεκεμβρίου στις αίθουσες

«Μια δυνατή ερωτική ιστορία δεν περιορίζεται από σύνορα, δεν έχει πατρίδα» είπε σήμερα ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Χριστόφορος Παπακαλιάτης μιλώντας στους δημοσιογράφους για το «Ένας άλλος κόσμος», την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το «Αν».

Μια ταινία, που σε ένα σκηνικό οικονομικής κρίσης, κοινωνικών αναταραχών και υπαρξιακών επανατοποθετήσεων, επιχειρεί να μιλήσει για τον έρωτα μέσα σε μία συνθήκη απόλυτα πολιτική.

«Πρόκειται για μια ερωτική τριλογία με κοινό φινάλε, η οποία ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα του σήμερα. Μέσα από τρεις διαφορετικές ιστορίες- που ενώνουν τρεις γενιές Ελλήνων και ξένων πολιτών σε μία Ελλάδα που αλλάζει- η ταινία πραγματεύεται την αγάπη και την κρίση που στέκεται εμπόδιο. Κρίση, όχι μόνον οικονομική, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι μόνον αυτή η κρίση που βιώνουμε. Είναι και η κρίση των αξιών. Τελικά, βασικό εμπόδιο στον έρωτα είναι η ίδια η πραγματικότητα» ανέφερε ο σκηνοθέτης για τη νέα του ταινία που θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 17 Δεκεμβρίου σε διανομή της Village.

Ένα καστ ηθοποιών από Ευρώπη, Αμερική και Ασία δίνει φως στους ήρωες και τις ιστορίες τους. Ανάμεσά τους, ο Αμερικανός Τζέι Κ. Σίμονς, ο οποίος βραβεύτηκε με Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Whiplash», η Σουηδή Αντρέα Οσβαρτ, ο Σύριος Ταουφίκ Μπαρχόμ, ενώ από ελληνικής πλευράς παίζουν, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καβογιάννη, ο Μηνάς Χατζησάββας η πρωτοεμφανιζόμενη Νίκη Βακάλη και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

«Κάθε ιστορία έχει τη δική της ματιά, το δικό της δίλλημα και τη δική της ανατροπή έως ότου ενωθούν σε μια ενιαία πλοκή. Στην ταινία βλέπουμε διαφορετικές οπτικές, από διαφορετικές γενιές, πάνω σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, το εργασιακό, αλλά και τη δεύτερη ευκαιρία που οι ήρωες επιζητούν, με όχημα τον έρωτα» εξήγησε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, σημειώνοντας ότι η ταινία χρειάστηκε δυόμιση χρόνια για να ολοκληρωθεί. «Ήταν μια παραγωγή που είχε πολλές απαιτήσεις. Επτά πρωταγωνιστές, δύο γλώσσες, πολλούς διαφορετικούς χώρους και βέβαια η πραγματικότητα της χώρας μας, εξαιτίας της οποίας πολλές φορές τα πράγματα καθυστερούσαν. Ουσιαστικά την αντιμετωπίσαμε σαν τρεις διαφορετικές ταινίες» πρόσθεσε.

Τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Πλάκα, το κέντρο και το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ως την ως την Βοϊδοκοιλιά στην Πύλο. «Η πρώτη ιστορία πάντως δείχνει το σκληρό πρόσωπο της Αθήνας» είπε ο σκηνοθέτης, αναφερόμενος στον έρωτα ανάμεσα σε μια Ελληνίδα και έναν πρόσφυγα. Βέβαια, όπως δήλωσε ο ίδιος το σενάριο γράφτηκε το 2013 και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. «Τα πράγματα σε σχέση με το προσφυγικό τουλάχιστον, δεν ήταν ακόμα τόσο τραγικά όσο είναι σήμερα. Η μάλλον δεν μαθαίναμε ότι ήταν τόσο τραγικά» είπε.

Από την πλευρά του ο Τζ. Κ. Σίμονς, μιλώντας σε βίντεο, είπε ότι η εμπειρία του από τα γυρίσματα της ταινίας ήταν υπέροχη. «Το συνεργείο, οι ηθοποιοί, όλα ήταν πρώτης τάξεως. Δεν είχα επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα και λυπάμαι που δεν είχα περισσότερο χρόνο για ν’ απολαύσω τις ομορφιές της. Ακόμα και σε ανεξάρτητες παραγωγές δεν συνηθίζεται να σε παίρνει ο σκηνοθέτης από το αεροδρόμιο, πηγαίνοντας σε βόλτα δείχνοντας σου τα υπέροχα αξιοθέατα της Αθήνας». Ο Αμερικανός ηθοποιός υποδύεται έναν Γερμανό ιστορικό που συναντά τον έρωτα στο πρόσωπο της Μαρίας Καβογιάννη. «Δεν είναι ο κλασικός χαρακτήρας του Γερμανού που βλέπουμε συχνά στις ταινίες που είτε είναι κακός, είτε είναι αυταρχική φιγούρα. Για μένα αυτός ο χαρακτήρας έχει πολύ βάθος και μου άρεσε το γεγονός ότι και οι δύο χαρακτήρες (της Μαρίας και ο δικός μου), μολονότι δεν είναι νέα παιδιά, έχουν ακόμα ρομαντική ψυχή και θέλουν την αγάπη στη ζωή τους», δήλωσε σημειώνοντας ότι η ταινία αν και είναι μια κατεξοχήν ελληνική ιστορία, πιστεύει ότι μπορεί να έχει απήχηση σε ολόκληρο τον κόσμο. «Επειδή ουσιαστικά είναι μία ιστορία για τη ζωή των ανθρώπων που σε δύσκολες εποχές ψάχνουν την αγάπη».

Με θερμά λόγια για την ταινία μίλησε και η Αντρέα Οσβαρτ, η οποία ερμηνεύει την Ελίζ, μία σκληρή επιχειρηματία από την Βόρεια Ευρώπη που την ενδιαφέρουν μόνο οι αριθμοί. «Για μένα ήταν μεγάλη ευκαιρία. Λατρεύω να γυρίζω ταινίες στο εξωτερικό, ανακαλύπτοντας νέους πολιτισμούς και νέους ανθρώπους. Ήθελα πολύ αυτόν τον ρόλο. Πέρασα τρεις υπέροχες εβδομάδες στην Αθήνα και όλοι με έκαναν να νιώσω ότι βρισκόμουν σε μια οικογένεια».

Με την μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του «Αν» να τον συνοδεύει, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης παραδέχθηκε ότι έχει αγωνία για την υποδοχή της νέας του ταινίας. «Με αγχώνει. Αλλά με μέτρο. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε και αποκτούμε μέτρο. Τουλάχιστον προσπαθούμε».

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό με τον τίτλο «Worlds apart».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER