Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 21:29

20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Η Επιστροφή (The Revenant)» (Βίντεο)

Γράφτηκε από τον
20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Η Επιστροφή (The Revenant)» (Βίντεο)

Λίγο πριν την απονομή των βραβείων Όσκαρ, σας παρουσιάζουμε τις 20+1 πιο σημαντικές ταινίες του 2015.

 Μέρος 1: «Η Επιστροφή (The Revenant)»

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου 

Ηθοποιοί: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τομ Χάρντι, Γουίλ Πούλτερ, Ντόναλ Γκλίζον


Η υπόθεση: 

Βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Χιου Γκλας, ένας εξερευνητής/ιχνηλάτης δέχεται επίθεση από μια αρκούδα και εγκαταλείπεται από τα μέλη της ομάδας του παράλυτος στον χιονισμένο Καναδά ενώ ταυτόχρονα ένας από τους συντρόφους του δολοφονεί τον μισό ινδιάνο γιο του. Στο ταξίδι της επιβίωσης αλλά και της εκδίκησης, ο Χιού θα υπομείνει αφάνταστες κακουχίες, γνωρίζοντας την σκληρότητα της φύσης αλλά και την σκληρή πλευρά των ανθρώπων.


Γιατί να πάρει το Όσκαρ;

Όλα έχουν να κάνουν με την εικόνα. Η φωτογραφία του Εμανουέλ Λουμπέζκι και η σκηνοθεσία του Ιναρίτου αναδεικνύουν την φύση με τον πιο πανέμορφο τρόπο. Τοπία, δάση, κοιλάδες, ποταμοί, καταρράκτες, ηλιοβασιλέματα, δύσεις του ηλίου, έναστροι ουρανοί, όλα επιστρατεύονται για να μας δείξουν την ομορφιά της άγριας φύσης και της παγωμένης ερημιάς.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο υπερβάλλει εαυτόν για να μας μεταδώσει την σκληρή προσπάθεια του πρωταγωνιστή για επιβίωση αλλά κυρίως τον πόνο που αυτό επιφέρει. Ο Τομ Χάρντι μπαίνει τόσο βαθιά μέσα στον ρόλο και την γούνινη φορεσιά ενός ανθρώπου-ζώου που κάνει τα πάντα για να επιβιώσει αδιαφορώντας για τους συνανθρώπους του.

 

Από την άλλη όμως…

Πόσες φορές μπορεί κάποιος να δει εικόνες από παγωμένα τοπία μέσα σε ένα τρίωρο; Η ταινία δεν αφήνει τίποτα στην φαντασία του θεατή, εξηγεί τα πάντα με τον χειρότερο δασκαλίστικο τρόπο ενώ ταυτόχρονα μοιάζει σαν μια απλή διαφήμιση χωρίς ουσία. Οι ονειρικές σεκάνς του πρωταγωνιστή αποτελούν απλά επεξηγηματικά διαλείμματα και από ένα σημείο και μετά επαναλαμβάνονται χωρίς να έχουν να προσφέρουν κάτι νέο σχετικά με την ψυχοσύνθεση του πρωταγωνιστή. Υπάρχει ατάκα που ξεστομίζει Ινδιάνος που ξεκάθαρα μας εξηγεί πως ο λευκός έκλεψε την γη, την ζωή και τις πρώτες ύλες των ερυθρόδερμων.

 

Και μετά έχουμε την περιβόητη σκηνή με την αρκούδα. Μια εξαιρετική σεκάνς βίας και πόνου που όμως τραβάει λίγο περισσότερο από ότι έπρεπε, ενώ χρησιμοποιείται και ως άλλοθι για το “τιποτα” που έχει να προσφέρει η ταινία. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να γνωρίζουν όλοι την «Επιστροφη» από μια σκηνή και μόνο και όχι για το τι έχει να μας πει. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα τέλεια γυρισμένο μαρτύριο, με δόσεις φύσης και καταγγελίες κατά της αποικιοκρατίας.

Τα προγνωστικά.

Πολλές πιθανότητες για “Καλύτερη Ταινία”, “Φωτογραφια”, “Μακιγιάζ”και Α’ Ανδρικού ρόλου.

 

Ψηφίστε εδώ τα δικά σας Όσκαρ! 


NEWSLETTER