Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 20:11

20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου (Creed)» (Βίντεο)

Γράφτηκε από τον
20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου (Creed)» (Βίντεο)

Λίγο πριν την απονομή των βραβείων Όσκαρ, σας παρουσιάζουμε τις 20+1 πιο σημαντικές ταινίες του 2015.

Μέρος 4: «Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου (Creed)»

Σκηνοθεσία: Ράιαν Κούγκλερ

Ηθοποιοί: Μάικλ Μπ.Τζόρνταν, Σιλβέστερ Σταλόνε, Τέσα Τόμσον

Η υπόθεση: Ο Αντόνις, γιος του θρυλικού μποξέρ και μεγαλύτερου αντιπάλου και φίλου του Ρόκυ Μπαλμποά, Απόλο Κριντ, εγκαταλείπει την καλοπληρωμένη δουλειά του και αποφασίζει να γίνει πυγμάχος όπως ο πατέρας του. Μετακομίζει από το Λος Άντζελες στη Φιλαδέλφεια και παρά τον ευέξαπτο και κλειστό χαρακτήρα του, πείθει τον Ρόκι να τον προπονήσει εναντίον του παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας.

Γιατί να πάρει το Όσκαρ;

Αναμνήσεις και νοσταλγία είναι τα βασικά στοιχεία της ταινίας. Πέρα όμως από αυτά, υπάρχει και ένα τεράστιο κατόρθωμα στην προσπάθεια αναβίωσης του πνεύματος και της επιτυχίας μιας πασίγνωστης σειράς ταινιών με ένα φανατικό (και κυρίως ανδρικό) κοινό. Και δεν μιλάμε μόνο για μια πολύ καλή ταινία, αλλά μια εξαιρετική χρήση των χαρακτήρων, νέων και παλιών, προκειμένου να μεταφερθεί η «ιδέα Ρόκυ» σε μια νέα εποχή και σε έναν νέο αφροαμερικανό ήρωα.

Οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι του σκηνοθέτη είναι οι δύο πρωταγωνιστές. Ο Μάικλ Τζόρνταν συνεχίζει εν μέρει τον χαρακτήρα του στο Fruitvale Station, με ψήγματα Ρόκι αλλά και με μια έμφυτη προσήλωση στον στόχο του. Χαρακτηρίζεται από μια ωριμότητα αλλά και μια νεανική ευαισθησία σε ο’σα συμβαίνουν στους γύρω του.

Ο Σταλόνε είναι αυτό που ήταν πάντα όταν οι απαιτήσεις ήταν υψηλές. Ένας στωικός μεσήλικας που δεν του έχει απομείνει τίποτα πλέον στη ζωή μέχρι που εμφανίζεται ο Αντόνις ως ένας γιος πιο κοντά του από ότι ο πραγματικός του γιος. Παρέχει στον ήρωα αυτό που του λείπει, την σιγουριά και το πρότυπο.

Έτσι καταλήγουμε σε μια αρτιότατη και άκρως συγκινητική αναβίωση του αουτσάιντερ για την νέα γενιά, μια μικρή ταινία με μεγάλη καρδιά και δύναμη.

Από την άλλη όμως...

Ίσως η επανάληψη, όσο καλά και αν γίνεται, να αποτελέσει το εμπόδιο για ένα βραβείο. Δεν είναι κάτι το τρομερά καινούριο ως ιδέα, είναι(;) αθλητική ταινία με μια απλή σε σύλληψη υπόθεση, απευθύνεται περισσότερο στο ανδρικό κοινό και επομένως δεν αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο στα βραβεία. Όπως δηλαδή και ο Κρίντ.

Τα προγνωστικά

To Kρίντ είναι ένα από τα έργα που αδικήθηκαν στα Όσκαρ με μια μόνο υποψηφιότητα, το «Β’ Ανδρικού ρόλου». Αν το πάρει θα είναι η προσπάθεια της Ακαδημίας να παρηγορήσει όσους δίκαια ζητούσαν υποψηφιότητες τόσο για τον σκηνοθέτη Ράιαν Κούγκλερ όσο και για τον πρωταγωνιστή Μάικλ Μπ.Τζόρνταν.

 

 

Δείτε το Μέρος 1ο: «Η Επιστροφή (The Revenant)»

Δείτε το Μέρος 2ο: «Οι Μισητοί Οκτώ (The Hateful Eight)»

Δείτε το Μέρος 3ο:  «Η Γέφυρα των Κατασκόπων (Bridge of Spies)»

Ψηφίστε εδώ τα δικά σας Όσκαρ! 


NEWSLETTER