Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 19:12

20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Το Δωμάτιο - (Room)» (Βίντεο)

Γράφτηκε από τον
20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Το Δωμάτιο - (Room)» (Βίντεο)

Λίγο πριν την απονομή των βραβείων Όσκαρ, σας παρουσιάζουμε τις 20+1 πιο σημαντικές ταινίες του 2015.

Μέρος 6: «Το Δωμάτιο - (Room)»

Σκηνοθεσία: Λένι Άμπρααμσον 

Ηθοποιοί: Μπρι Λάρσον, Τζόαν Άλεν, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ

Η υπόθεση: Η ιστορία του 5χρονου Τζακ που μεγαλώνει φυλακισμένος μαζί με την μητέρα του σε ένα μικρό δωμάτιο , μην γνωρίζοντας την ύπαρξη του υπόλοιπου κόσμου. Κάποια στιγμή, μητέρα και γιος δραπετεύουν, και μαζί προσπαθούν να ανακαλύψουν ξανά τον έξω κόσμο.

Γιατί να πάρει το Όσκαρ;

Όχι απαραίτητα αποκάλυψη, το «Δωματιο» είναι όμως μια εξαιρετική ταινία. Από την αρχή μέχρι το τέλος, η ταινία καταφέρνει να μας καθηλώνει αν και το μεγαλύτερο μέρος της διαδραματίζεται σε ένα δωμάτιο-αποθήκη.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους, οι οποίοι είναι και οι υποψηφιότητες της ταινίας + η υποψηφιότητα για την καλύτερη ταινία. Πρώτα έχουμε την Μπρι Λάρσον στον ρόλο της φυλακισμένης μητέρας. Η Μπρι καταφέρνει να ισορροπεί τον διπλό ρόλο της μάνας προστάτιδας και της φίλης του μικρού παιδιού. Η Λάρσον χρησιμοποιεί το πρόσωπο της για να μεταδώσει ψυχραιμία αλλά και απόγνωση, χαρά αλλά και λύπη, καθώς  βλέπει πως όσο μεγαλώνει ο γιος της, τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρήσει το ψέμα για την ζωή τους.

Μετά έχουμε τον 9χρονο Τζέικομπ Τρέμπλεϊ στο ρόλο του 5χρονου Τζακ. Ο Τζέικομπ αποτελεί μια αποκάλυψη, όχι τόσο για την επιτυχία του στον ρόλο, όσο για την δυνατότητα του σε αυτήν την ηλικία να αλλάζει κατά βούληση την συμπεριφορά του. Από την ευτυχία που του δίνει ένα νέο παιχνίδι στον μικρόκοσμό του, μέχρι την στεναχώρια και τον εκνευρισμό του απέναντι στη μητέρα του όταν αδυνατεί να συνειδητοποίηση την αλήθεια για τον έξω κόσμο. Όμως εκεί που διακρίνεται είναι όταν πλέον ξεκινά αυτό το μεγάλο ταξίδι της ανακάλυψης. Το πως συνδέει τις νέες εικόνες στις γνωστές λέξεις που έχει μάθει αλλά δεν έχει δει παρά μόνο στην τηλεόραση. Στην ηρεμία και την μεθοδικότητα του σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφορίας που δέχεται.

Τέλος έχουμε και τον σκηνοθέτη Λένι Άμπρααμσον ο οποίος καταφέρνει να τραβήξει ένα δωμάτιο λες και ήταν σπίτι. Να αποτυπώσει εικόνες και συναισθήματα στους δυο πρωταγωνιστές του χωρίς να καταφεύγει σε καλλιτεχνικές μεταφορές και συμβολισμούς, δίνοντας μας απλά την πραγματικότητα σαν ένα νέο πεδίο εξερεύνησης.

  

Από την άλλη όμως…

Δεν υπάρχουν πολλά αρνητικά στο «Δωματιο». Ίσως η μικρή διάρκεια εμφάνισης μεγάλων ηθοποιών όπως η Τζοαν Άλλεν και ο Γουίλιαμ Εϊτς Μέισι στους ρόλους των γονιών της «Μητέρας», οι οποίοι δεν καταφέρνουν να αναπτύξουν την δική τους ιστορία κατόπιν της απαγωγής της.

Τα προγνωστικά.

Πολύ δυνατή η  Μπρι Λάρσον για τον Α’ Γυναικείο Ρόλο, η σκηνοθεσία ,η ταινία  και το διασκευασμένο σενάριο μάλλον θα πάνε αλλού.

 

 

Δείτε το Μέρος 1ο: «Η Επιστροφή (The Revenant)»

Δείτε το Μέρος 2ο: «Οι Μισητοί Οκτώ (The Hateful Eight)»

Δείτε το Μέρος 3ο: «Η Γέφυρα των Κατασκόπων (Bridge of Spies)» 

Δείτε το Μέρος 4ο: «Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου (Creed)»

Δείτε το Μέρος 5ο: «Το Κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl)»

Ψηφίστε εδώ τα δικά σας Όσκαρ!   


NEWSLETTER