Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 19:55

20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Το Μεγάλο Σορτάρισμα (The Big Short)» (Βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Λίγο πριν την απονομή των βραβείων Όσκαρ, σας παρουσιάζουμε τις 20+1 πιο σημαντικές ταινίες του 2015.

Μέρος 10: «Το Μεγάλο Σορτάρισμα (The Big Short)»

Σκηνοθεσία: Άνταμ ΜακΚέι
Ηθοποιοί: Κρίστιαν Μπέιλ, Στιβ Καρέλ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Μπραντ Πιτ

Η υπόθεση: Στα τέλη του 2008 τέσσερις outsiders μικροεπενδυτές (ένας αθυρόστομος αναλυτής, ένας αντικοινωνικός γιατρός με ταλέντο στα μακροοικονομικά, δυο πιτσιρικάδες μικροεπενδυτές που έστησαν επενδυτικό κεφάλαιο στο γκαράζ του σπιτιού τους κι ένας τραπεζίτης που απλά αξιοποίησε προς ίδιον όφελος μια πληροφορία), διαπιστώνουν αυτό που οι τράπεζες, τα ΜΜΕ και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνταν να δουν, δηλαδή… την επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο καθένας τους αποφασίζει να εκμεταλλευτεί διαφορετικά το «σκάσιμο της φούσκας» της αμερικάνικης κτηματαγοράς που πλησιάζει .

 

Γιατί να πάρει το Όσκαρ;

Βασισμένο στο βιβλίο του Μάικλ Λιούις «Το Μεγάλο Σορτάρισμα», το φιλμ του  Άνταμ ΜακΚέι αποτελεί ένα συλλογικό πόνημα με 4 ισάξια εξαιρετικούς ηθοποιούς-χαρακτήρες. Αν και ο καθένας ερμηνεύει μια διαφορετική πλευρά ανθρώπου με διορατικότητα όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, ταυτόχρονα βλέπουμε και την διαφορετικότητα τους όταν πρόκειται να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν στην πληροφορία που ενδέχεται μεν να τους κάνει πάμπλουτους, αλλά θα σημάνει και την μεγαλύτερη κατάρρευση του τραπεζοπιστωτικού συστήματος μετά το κραχ του μεσοπολέμου.

Ο κάθε ηθοποιός δίνει ρέστα, αν και οι περισσότεροι θα σταθούμε στον Κρίστιαν Μπέιλ και στον Στιβ Καρέλ. Ο μεν Μπέιλ βουτά βαθιά μέσα στην αντικοινωνικότητά του Μπέρι και ο δε Καρέλ αποτελεί την φωνή της λογικής που φωνάζει για την επικείμενη καταστροφή χωρίς να τον ακούει κανείς, και είναι αυτός με τον οποίο ταυτίζεται περισσότερο και το κοινό.



Η ταινία είναι κωμωδία και δράμα μαζί. Από τη μια έχουμε μικρά διαλείμματα για τη διασαφήνιση οικονομικών όρων, από celebrities (η ηθοποιός Μάργκο Ρόμπι από την ταινία Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ, ο σεφ και τηλεπαρουσιαστής Άντονι Μπουρντέν, η τραγουδίστρια Σελίνα Γκόμεζ και ο συμπεριφορικός οικονομολόγος Δρ. Ρίτσαρντ Θέιλερ), από την άλλη, μέσα από τα μάτια του Μαρκ δεν αντέχουμε την προοπτική του πλουτισμού μέσα από την ανήθικη εκμετάλλευση των φτωχών από τις τράπεζες.



Από την άλλη όμως…

Σίγουρα ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι η προσπάθεια κατανόησης των αρκετά δύσκολων οικονομικών όρων, όπως επίσης και το θέμα της ταινίας το οποίο είναι για λίγους και θεωρητικά δεν προσφέρεται για θρίλερ.

Τα προγνωστικά.

Πάρα πολύ δύσκολα τα βραβεία «Καλυτερης Ταινιας», «Σκηνοθεσιας», «Μοντάζ» και «Β’ Αντρικού Ρολου», ίσως το βραβείο «Διασκευασμενου Σεναριου».

Δείτε το Μέρος 1ο: «Η Επιστροφή (The Revenant)»

Δείτε το Μέρος 2ο: «Οι Μισητοί Οκτώ (The Hateful Eight)»

Δείτε το Μέρος 3ο: «Η Γέφυρα των Κατασκόπων (Bridge of Spies)» 

Δείτε το Μέρος 4ο: «Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου (Creed)»

Δείτε το Μέρος 5ο: «Το Κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl)»

Δείτε το Μέρος 6ο: «Το Δωμάτιο - (Room)»

Δείτε το Μέρος 7ο: «Sicario: Ο Εκτελεστής»

Δείτε το Μέρος 8o: «Στηβ Τζομπς - Steve Jobs»

Δείτε το Μέρος 9o: «Carol»

Ψηφίστε εδώ τα δικά σας Όσκαρ!