Παρασκευή, 20 Μαϊος 2016 11:16

"Εικονική πραγματικότητα" vs "πραγματικότητας" και ο φόβος του Σπίλμπεργκ

Γράφτηκε από την
"Εικονική πραγματικότητα" vs "πραγματικότητας" και ο φόβος του Σπίλμπεργκ

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας αποτελεί κίνδυνο για τους παραδοσιακούς κινηματογραφιστές, σύμφωνα με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, μιλώντας στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, υποστήριξε ότι η εξάπλωση της χρήσης της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας στην ταινία θέτει σε κίνδυνο τη δουλειά των σκηνοθετών καθώς αυτοί χάνουν τον έλεγχο της τέχνης τους.

«Νομίζω ότι κινούμαστε σε ένα επικίνδυνο μέσον με την εικονική πραγματικότητα», είπε και πρόσθεσε ότι «ο μόνος λόγος που το χαρακτηρίζω επικίνδυνο είναι διότι δίνει στον θεατή πολλές δυνατότητες και ο σκηνοθέτης δεν τον καθοδηγεί με την αφήγηση της ιστορίας, αλλά μπορεί (ο θεατής) να κάνει τις δικές του επιλογές».

«Ελπίζω μόνο να μην ξεχνάμε την ιστορία όταν ανοίξει ο φάκελος σε έναν κόσμο που μπορούμε να δούμε τριγύρω και να κάνουμε τις δικές επιλογές για το τι θέλουμε να δούμε», τόνισε ο Σπίλμπεργκ, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian».

Ο κινηματογραφιστής Έρικ Νταρνέλ, του οποίου η εξάλεπτη ταινία εικονικής πραγματικότητας με τίτλο «Εισβολή», παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τρόπος λήψης με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας στο μέλλον θα είναι ο κανόνας.

«Δεν είναι μόνο μέσα στο μυαλό μου, είναι μία επέκταση της τέχνης του σινεμά. Είναι το μόνο πράγμα και πρέπει να ανακαλύψουμε τόσα από τα εργαλεία που μας δίνει αυτή η εργαλειοθήκη», δήλωσε ο Νταρνέλ στο Ρόιτερς. «Πραγματικά είναι σαν μία νέα γλώσσα», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER