Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 17:32

«Σινεμά για όλες και όλους» από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

Γράφτηκε από την
«Σινεμά για όλες και όλους» από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

Φεστιβάλ κινηματογράφου προσβάσιμο σε όλους και όλες διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), υπηρετώντας και προάγοντας την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή και στο αγαθό του πολιτισμού.

Η διοργάνωση της πρωτοβουλίας «Σινεμά για όλες και όλους» έγινε με τη συνέργεια της κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, σε συνέχεια του πολιτιστικού διημέρου εκδηλώσεων, με τίτλο «Τέχνη και Αναπηρία» που διοργανώσαμε το 2015, σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη, διευκρινίζοντας ότι αυτή η δράση οργανώθηκε, όχι γιατί το επιβάλλει μία Διεθνής Ημέρα, αλλά γιατί «αποτελεί πεποίθησή μας το γεγονός ότι ο πολιτισμός οφείλει να είναι ένα καθολικό αγαθό που θα το απολαμβάνουν όλοι και όλες χωρίς αποκλεισμούς».

Προσθέτει ότι αυτή η προσπάθεια αποτελεί την «αρχή μιας νέας εμπειρίας που ελπίζουμε να εδραιωθεί στο χώρο του κινηματογράφου» και προοδευτικά να ανοίξει το δρόμο για μια τέχνη απαλλαγμένη από κάθε είδους προκαταλήψεις, εμπόδια και αποκλεισμούς.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου, στον χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 - 136, Κεραμεικός) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Από τις 5 το απόγευμα έως μετά τα μεσάνυχτα, το σινεμά αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται «Σινεμά για όλες και όλους- 912 λεπτά προσβάσιμης κινηματογραφικής εμπειρίας».

Η αντιπεριφερειάρχης διευκρινίζει, ότι θα προβληθούν οκτώ ταινίες Ελλήνων δημιουργών, οι οποίες θα υποστηρίζονται από διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και χειλανάγνωση. Ο χώρος είναι καθολικά προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρία. Προβλέπεται χώρος στάθμευσης των ειδικών οχημάτων, ενώ είναι ευπρόσδεκτοι και οι σκύλοι οδηγοί τους. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα διατίθεται σε μορφή Braille, μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER