Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 19:53

Η «Νίκη» του Χρ. Χωμενίδη ανεβαίνει στη σκηνή του Ελληνικού Κόσμου

Γράφτηκε από την
Η «Νίκη» του Χρ. Χωμενίδη ανεβαίνει στη σκηνή του Ελληνικού Κόσμου

Η «Νίκη», το διακεκριμένο με κρατικό βραβείο, μυθιστόρημα του Χρήστου Α. Χωμενίδη, που ζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα, αναμετράται για πρώτη φορά με τη θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Η φοβερή ιστορία της «Νίκης», δηλαδή της μητέρας του συγγραφέα και κόρης του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Βασίλη Νεφελούδη, ανεβαίνει από ένα πολυμελή θίασο πρωταγωνιστών (Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης κ.α) από τις 17 Φεβρουαρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ο συγγραφέας διηγείται τη νιότη της, φτιάχνοντας ένα σύμπαν όπου η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία, δίνοντας στην ηρωίδα φωνή για να μας αφηγηθεί τη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο.

«Δεν θα δείτε ένα μεγάλο θέαμα σε καιρούς χαλεπούς» διευκρίνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης, ο Σταμάτης Φασουλής, (που μαζί με τον Γιώργο Λύρα επιμελούνται τη διασκευή του έργου), αλλά «ένα θέαμα ζωντανό, ανθρώπινο που λειτουργεί σαν παρηγοριά, σαν ελπίδα και σαν έμπνευση».

«Μόλις διάβασα το μυθιστόρημα του Χρ. Χωμενίδη, σκέφτηκα πως η σκηνική μεταφορά του είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά ήθελα πάρα πολύ να γίνει. Εκείνο που λαχταρούσα από μικρό παιδί, ήταν να μεταφέρω στους άλλους ένα προσωπικό μου αίσθημα, μέσα από μία παράσταση ή ένα έργο. Το ρίγος που αισθάνθηκα διαβάζοντας τη «Νίκη», μου γέννησε την ανάγκη να το μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους που μπορεί να μην διαβάσουν το βιβλίο. Να μπορέσω να μεταφέρω ατόφια την εικόνα που έχω, να την ξαναγεννήσω με έναν άλλον τρόπο» ανέφερε ο Στ. Φασουλής, τονίζοντας πως στο έργο του Χρ. Χωμενίδη «βλέπουμε την ιστορία μιας Ελλάδας που σπαρταράει μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου και όχι μέσα από τις λεπτομέρειες και τις συνθήκες μιας ιστορικής καταγραφής. Στόχος μας δεν ήταν να κάνουμε ένα θέαμα αρένας, αλλά ένα θέαμα ουσίας, ακριβές και συναισθηματικά φορτισμένο. Αφήσαμε λοιπόν να μιλήσουν τα συναισθήματα!».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Χωμενίδης, μιλώντας για το έργο του είπε ότι «είναι ένα μυθιστόρημα που πατάει στην πραγματικότητα και ελπίζω κάποιες φορές να την απογειώνει», ενώ σχετικά με την θεατρική μεταφορά του είπε πως «υπερτερεί η χαρά της συγκίνησης» και πως η παράσταση είναι «μία τοιχογραφία εποχής».

Το ρόλο της Νίκης Νεφελούδη ερμηνεύει η Φιλαρέτη Κομνηνου και σε νεαρή ηλικία η Ευγενία Δημητροπούλου. «Όταν πρωτοπήρα τη διασκευή στα χέρια μου, ήμουν κάπως δύσπιστη και επιφυλακτική γι' αυτό το εγχείρημα. Αναρωτιόμουν πως μπορεί να μεταφερθεί επί σκηνής, κάτι που αφορά την αφήγηση της ιστορίας και να είναι ζωντανό κι ενδιαφέρον για τον θεατή. Στην πορεία, πραγματικά παραδόθηκα σε αυτό το έργο. Ουσιαστικά αφηγούμαι την ιστορία της Νίκης στο κοινό, και παράλληλα εμπλέκομαι συναισθηματικά και σχολιάζω τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συμβαίνουν επί σκηνής» είπε η Φιλαρέτη Κομνηνού. «Αυτό που βλέπουμε στην Νίκη Χωμενίδη, είναι ότι κατάφερε να ζήσει μία ζωή τόσο ενδιαφέρουσα και με τόσες εντάσεις, που ήταν άξια για να γίνει μυθιστόρημα».

Για τον Στέλιο Μάινα που ερμηνεύει τον ρόλο του Βασίλη Νεφελούδη, στη διασκευή που επιμελήθηκαν ο Σταμάτης Φασουλής με τον Γιώργο Λύρα τονίζεται η ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας της Ελλάδας από το 1919 μέχρι πρόσφατα . «Βλέπουμε τις διαρκείς διαψεύσεις που περνάει ο ελληνικός λαός, που όμως δεν το βάζει κάτω και πάντα ξεκινάει με την ελπίδα του πως «θα χτίσουμε από την αρχή τα πράγματα». Οι ήρωες του βιβλίου και της παράστασης είναι οι άνθρωποι που θα χτίσουν την Ελλάδα από την αρχή, την επομένη που θα καταστραφεί. Αυτό είναι και το αισιόδοξο μήνυμα που - κατα τη γνώμη μου - μεταφέρει η ίδια η Νίκη σε όλη την παράσταση» δήλωσε ο ηθοποιός.

Τη μουσική επιμελείται ο Θοδωρής Οικονόμου, τα σκηνικά οι Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τις χορογραφίες ο Δημήτρης Παπάζογλου και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER