Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 11:08

Τα futurescapes του Evgeny Kazantsev

Γράφτηκε από την

Έως σήμερα ξέραμε τα «landscapes» (σίγουρα τα ξέραμε), κάποια στιγμή μάθαμε τα «timescapes», τώρα αυτά έδωσαν τη σειρά τους στα «futurescapes».

Αυτά προσπαθεί να απεικονίσει ο Evgeny Kazantsev, Ρώσος, σχεδιαστής και ψηφιακός καλλιτέχνης. Προσπαθεί, καθώς ο κόσμος γύρω μας εξελίσσεται με απρόβλεπτους τρόπους.

Ρωτάει τον εαυτό του: «Πώς τα οικεία σε εμάς πράγματα στις σημερινές κοινωνίες μας μπορούν να παραμείνουν σχετικά σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα; Από το δάσος και τον αγώνα αυτοκινήτων μέχρι τη χειρουργική επέμβαση και την κατασκευή αρχιτεκτονημάτων;»

Σκέφτηκε, ξανά και ξανά. Και κατέληξε ότι στον χρονικό ορίζοντα της ανθρωπότητας δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό σημείο στο οποίο οι σκηνές που φαντασιώνει μπορούν να συμβούν.

Κάποιες, σε δέκα χρόνια από σήμερα. Άλλες, μπορεί σε 100 ή 200 χρόνια.

Μ' αυτό κατά νου, πήρε την απόφαση να αναμείξει εποχές, περιβάλλοντα και διαστάσεις. Δηλαδή, λέει ότι υπάρχουν στοιχεία στο σημερινό περιβάλλον μας τα οποία είναι «γείτονες» των προηγμένων τεχνολογιών του αύριο. Μ' έναν απλό τρόπο. Απρόσκοπτα. Όπως σήμερα, χρησιμοποιούμε κουβέρτες, μολύβια, φτυάρια αλλά και έξυπνα κινητά, έξυπνες τηλεοράσεις.

Γι' αυτόν τον λόγο, εξομαλύνει -με τις εικαστικές του ιστορίες- το μελλοντικό τοπίο μας, το futurescape μας.

Μας καθησυχάζει ότι το μελλοντικό τοπίο μας δεν θα είναι ενσωματωμένο σε μια ψυχρή, συνθετική πραγματικότητα.

Παρηγορητικό.

Δείτε εδώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ