Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 11:48

Φωτογραφίζοντας το γυναικείο σώμα

Γράφτηκε από την

Φωτογραφίες και βίντεο 17 σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών, από πέντε ηπείρους, που πήραν τον έλεγχο της κάμερας και την «έστρεψαν» σε γυναικεία σώματα ή στους εαυτούς τους, συνθέτουν την έκθεση «Terrains of the Body: Photography from the National Museum of Women in the Arts» (Εδάφη του σώματος: H Φωτογραφία από το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες) που φιλοξενείται στο Λονδίνο, στη γκαλερί Whitechapel.

Το γυναικείο σώμα φωτογραφίζεται ή βιντεοσκοπείται και γίνεται ζωτικό μέσο αφήγησης ιστοριών, έκφρασης ταυτότητας και αντανάκλασης ατομικής και συλλογικής εμπειρίας, αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης.

Η έκθεση είναι δομημένη πάνω στην κληρονομιά της φεμινιστικής τέχνης από τη δεκαετία του 1980 έως τη σημερινή εποχή και παρουσιάζει τη γυναίκα ως δημιουργό και ως θέμα των έργων της.

«Συνήθως στις παρουσιάσεις έργων τέχνης γυναικών ακούγονται ιστορίες για το πώς οι γυναίκες δημιουργοί δεν μπορούσαν να εισαχθούν σε ακαδημίες ή δεν μπορούσαν να βρουν χορηγούς, ωστόσο τα κατάφεραν. Η τέχνη της φωτογραφίας είναι εντελώς διαφορετική, από την αρχή του συγκεκριμένου μέσου οι γυναίκες ήταν στο προσκήνιο» ανέφερε η Κάθλιν Βατ από το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες της Ουάσινγκτον, η οποία συνεπιμελήθηκε την έκθεση στο Λονδίνο μαζί με την Έμιλι Μπάτλερ.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα που λένε την αλήθεια, τεκμηριώνουν, όπως το πορτρέτο της Ναν Γκόλντιν με κιμονό μαζί με τον Μπράιαν (1983) που αποτυπώνει τον μποέμ τρόπο ζωής της ίδιας της διάσημης φωτογράφου της νύχτας, της μόδας, του ερωτισμού και του περιθωρίου, αλλά και έργα που δημιουργούν αφήγημα, όπως «Η Μέδουσα» της Ντάνιελα Ρόσελ από τη σειρά της «Πλούσιοι και Διάσημοι» που αιχμαλωτίζει την πολυτελή ζωή των πάμπλουτων του Μεξικό.

«The Icelandic Love Corporation» είναι το όνομα μίας ομάδας τριών καλλιτεχνών από την Ισλανδία, τα έργα των οποίων προβάλλουν τη θηλυκότητα μέσω του χιούμορ και περιλαμβάνονται στην έκθεση «Terrains of the Body: Photography from the National Museum of Women in the Arts is at the Whitechapel Gallery».

Οι γυναίκες καλλιτέχνες, έργα των οποίων παρουσιάζονται έως τις 16 Απριλίου 2017 στη Whitechapel Gallery, στο Λονδίνο είναι:

Μarina Abramović, Rineke Dijkstra, Anna Gaskell, Nan Goldin, Charlotte Gyllenhammar, Candida Höfer, Icelandic Love Corporation, Mwangi Hutter, Kirsten Justesen, Justine Kurland, Nikki S. Lee, Hellen van Meene, Shirin Neshat, Daniela Rossell, Eve Sussman and the Rufus Corporation, Janaina Tschäpe,Adriana Varejão.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/CNN/BBC