Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 11:40

Εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» έκθεση με υλικό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Γράφτηκε από την
Εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» έκθεση με υλικό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Έκθεση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) εγκαινιάζεται, σήμερα στις 18:30, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο).

Όπως αναφέρει το ΣΕΗ, πρόκειται για έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού, που συλλέχθηκε από το αρχείο του, αλλά και από προσωπικά αρχεία, εφημερίδες της εποχής και άλλες πηγές. Η διάσωση, συντήρηση και ψηφιοποίηση αυτού του υλικού, που για πρώτη φορά βγαίνει στη δημοσιότητα, είναι μια προσπάθεια η οποία επιχειρείται από το ΣΕΗ και είναι αδιαμφισβήτητα ιστορικής σημασίας.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που ιδρύθηκε το 1917, είναι από τα πρώτα και πιο ιστορικά σωματεία της χώρας. Αποτελεί τον μοναδικό συνδικαλιστικό φορέα και πόλο συσπείρωσης των Ελλήνων ηθοποιών του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. «Καταξιωμένο στη συνείδηση όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής Κοινωνίας, το ΣΕΗ έχει καταφέρει άλλοτε με σκληρούς αγώνες και άλλοτε με προτάσεις και παρεμβάσεις του προς την Πολιτεία, να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας, τους όρους αμοιβής, αλλά και την εικόνα των μελών του ως πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΣΕΗ (www.sei.gr).

Το ίδιο, πληροφορεί και για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα μέλη του στην πολιτιστική ζωή του τόπου, αλλά και στους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.

«Σπουδαίοι ηθοποιοί, που ήταν δραστήρια μέλη του, πήραν μέρος σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής, έδωσαν τη ζωή τους, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν.

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το ΣΕΗ διαλύθηκε από τη χούντα, αλλά τα μέλη του, σχεδόν το σύνολο των ηθοποιών, αγωνίστηκαν για την ανατροπή της μέσα από διάφορες παράνομες οργανώσεις.

Κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι ηθοποιοί του διαλυμένου ΣΕΗ κατάφεραν να συντονιστούν και να οργανώσουν απεργία, κλείνοντας όλα τα θέατρα και καλώντας τους θεατές να συγκεντρωθούν στο Πολυτεχνείο» σημειώνει το Σωματείο, συμπληρώνοντας ότι «μετά την πτώση της δικτατορίας, το ΣΕΗ επανασυστάθηκε και έδωσε μια σειρά σκληρές μάχες, πετυχαίνοντας να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα των μελών του στις νέες συνθήκες».

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 22 Μαρτίου 2017. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER