Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 13:40

Μαρόκο: Ο ζωγράφος Ντελακρουά επιστρέφει στο Ραμπάτ το 2020

Γράφτηκε από την
Μαρόκο: Ο ζωγράφος Ντελακρουά επιστρέφει στο Ραμπάτ το 2020

Το Μαρόκο θα φιλοξενήσει το 2020 μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον ρομαντικό ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά, αριστοτέχνη του οριενταλισμού του 19ου αιώνα, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

"Οι Μαροκινοί θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον καλλιτέχνη αυτόν που υπήρξε ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας τους, που ήξερε να μεταδίδει στη Δύση τον πολιτισμό, τα χρώματα και το φως του Μαρόκου.

Ήδη αρχίσαμε να οικοδομούμε ένα σχέδιο για μια επιστροφή του Ντελακρουά στο Μαρόκο το 2020", δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Μουσείων του Μαρόκου Μεντί Κοτμπί.

Συνομιλίες διεξάγονται με τη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Eugène Delacroix στο Παρίσι, Ντομινίκ ντε Φον-Ρεόλ, που θα ταξιδέψει στο Ραμπάτ για να εξετάσει τους όρους της έκθεσης αυτής η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μοχάμεντ ΣΤ΄Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης.

Το 1832, ο Ντελακρουά έμεινε επί σχεδόν έξι μήνες στη βόρεια Αφρική, στο Μαρόκο κυρίως, όπως και στην Αλγερία και στην Ανδαλουσία.

Από το ταξίδι αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου συνόδευσε γαλλική διπλωματική αντιπροσωπεία στον σουλτάνο Αμπντ Ερ-Ραχμάν, θα επιστρέψει με πολλά σκίτσα, μοτίβα, ακουαρέλες και σημειωματάρια.

Το φως και τα χρώματα, τα τοπία και τα πρόσωπα αυτού του περίπλου θα έχουν μια μεγάλη επιρροή στον Ντελακρουά, που θα ζωγραφήσει 80 και πλέον έργα εμπνευσμένα από το πάθος του για την Ανατολή έως τον θάνατό του το 1863.

Συζητήσεις είναι επίσης σε εξέλιξη με το Μουσείο Marmottant για την έκθεση στο Ραμπάτ του ιμπρεσιονιστή Κλοντ Μονέ το 2019, σύμφωνα με τον Κότμπι.

Μετά την έκθεση του Τζιακομέτι το καλοκαίρι του 2016, το Μουσείο Mohammed VI φιλοξενεί από τις 18 Απριλίου την πρώτη αναδρομική αφιερωμένη στον Πικάσο για την αφρικανική ήπειρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP


NEWSLETTER