Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 19:27

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μικρές Οδύσσειες» στο περιστύλιο της Βουλής

Γράφτηκε από την
Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μικρές Οδύσσειες» στο περιστύλιο της Βουλής

Την έκθεση «Μικρές Οδύσσειες», που παρουσιάζεται στο Περιστύλιο της Βουλής, εγκαινίασε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Βουλής και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αρθρώνεται σε τρεις μεγάλες ενότητες. Στην πρώτη με τίτλο «Αέναο ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες», παρουσιάζονται οι διαρκείς και ισχυροί δεσμοί του ελληνικού λαού με τη ναυτοσύνη και συνακόλουθα με τις συναφείς οικονομικές δραστηριότητες, στις οποίες βασίστηκε η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια του ελληνισμού διαχρονικά. Στη δεύτερη, με θέμα τη «θάλασσα ως πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης», παρουσιάζεται η εικαστική αποτύπωση του θαλάσσιου στοιχείου, είτε του τοπίου καθαυτού είτε επιμέρους μοτίβων στις παραστατικές τέχνες του ελληνισμού διαχρονικά. Στην τρίτη παρουσιάζεται το «Αρχιπέλαγος χαρτώο: η θάλασσα του ελληνισμού» και εκτίθενται εξαιρετικά τεκμήρια της ιστορικής χαρτογραφίας για το Αιγαίο και ευρύτερα τον ελλαδικό χώρο, που με τη σειρά τους συσχετίζονται με τις αρχαιότητες και τους πίνακες των δύο προηγούμενων ενοτήτων.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, ότι είναι υποχρέωση και τιμή η φιλοξενία αυτού του αποτυπώματος από τις «μικρές Οδύσσειες» μέσα στο παζλ της μεγάλης Οδύσσειας του ελληνισμού. Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε, ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί την «κιβωτό μιας ολόκληρης εξέλιξης χιλιάδων χρόνων» και «το σημείο αναφοράς για όλους μας». «Φιλοξενούμε εδώ 35 αρχαιότητες πολύ υψηλής τέχνης και αξίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, 21 ιστορικές χαρτογραφήσεις από τον 16ο μέχρι το 18ο αιώνα και 21 έργα ζωγραφικής, πιο σύγχρονα, και άλλα από τη συλλογή της Βουλής από το 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. «Είναι μια σύνθεση αισθητική, οργανική, πολιτιστική με πολλά μηνύματα. Μια σύνθεση απολύτως εμβληματική που μας κάνει υπερήφανους για το πώς μπορέσαμε εδώ σε αυτό το χώρο, στο περιστύλιο της Βουλής, να φιλοξενούμε αυτά τα έργα και μπορούμε να δώσουμε μια συνισταμένη αυτής της διαδρομής, με τις μικρές Οδύσσειες, πάντοτε μέσα από τη θαλασσινή οδό που χάραξε για αιώνες ολόκληρους, και στις μνήμες, και στις πορείες τους Έλληνες και όλους τους λαούς της περιοχής, με τους οποίους έχουμε συνύπαρξη διαχρονική», είπε ο Νίκος Βούτσης και υπογράμμισε ότι η Βουλή συμπληρώνει 173 χρόνια και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τα 150 χρόνια, ενώ σε 4 χρόνια θα έχουμε 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης, «επέτειοι που με τον ένα η άλλο τρόπο συμπληρώνουν μια ενιαία διαδρομή μέσα σε αυτήν την Οδύσσεια».

Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου αναφερόμενη στις «Μικρές Οδύσσειες» είπε ότι «το ταξίδι, πραγματικό ή φανταστικό, η θάλασσα, η αναζήτηση νέων τόπων και νέων προϊόντων, ο ανθρώπινος αγώνας, η συνεχής μετακίνηση ανθρώπων και ιδεών, παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση και είναι ιδιαίτερη ικανοποίηση που το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει συμβάλει σε αυτή».

«Με μια ματιά βλέπει κανείς ότι η θάλασσα που αγκαλιάζει τον τόπο μας αποτελεί την έμπνευση για τους καλλιτέχνες διαχρονικά, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και σήμερα», είπε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι «η τέχνη όπως ακριβώς και η θάλασσα μπορεί να ενώσει διαφορετικούς κόσμους».

Η Λυδία Κονιόρδου επισήμανε ότι η έκθεση «Μικρές Οδύσσειες» εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας και είναι ένα «αντίδωρο» στη Βουλή των Ελλήνων με την οποία έχει συνεργαστεί και παλαιότερα και είναι μεγάλη η χαρά που θα προσφέρει στους επισκέπτες, μια ματιά διαχρονική και επίκαιρη. Η υπουργός Πολιτισμού είπε ακόμη ότι 35 αρχαιότητες πρωτοπαρουσιάζονται στην έκθεση «Μικρές Οδύσσειες» και προέρχονται από τον αθέατο κόσμο των αποθηκών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Και επίσης έργα μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα από τη συλλογή της Βουλής που μπαίνουν σε διάλογο με αρχαία μνημεία και έργα. «Η τέχνη ενώνει ανθρώπους και εποχές, όπως ακριβώς η θάλασσα ενώνει διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς, κόσμους όμοιους και διαφορετικούς, ιδέες, τέχνες, γλώσσες, θρησκείες, ελπίδες, απογοητεύσεις, όνειρα και εν τέλει τον άνθρωπο με τους ανθρώπους», είπε η κα. Κονιόρδου.

Η έκθεση «Μικρές Οδύσσειες» συνοδεύεται από εικονογραφημένο κατάλογο. Η διάρκειά της θα είναι έως τις 31 Ιουλίου 2017 με ελεύθερη είσοδο για όλους τους πολίτες, κάθε Σάββατο και Κυριακή από 10:00 έως 14:00.

Η είσοδος θα γίνεται από τη λεωφόρο Β. Σοφίας 2, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER