Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 15:01

Στέλιος Χαλκίτης: De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες

Γράφτηκε από την
Στέλιος Χαλκίτης: De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες

 

 

 

"Αν κατανοήσουμε το θάνατο, τότε ο φόβος του θα γίνει αγωνία για ζωή"  

Στο «καταφύγιο», κοντά στο τριζοβόληµα της φωτιάς, στον ήχο της βροχής και στης άνοιξης τις αύρες, ανδρώθηκε η φιλία του Μητροπολίτη Νικόλαου µε τον άθεο µηχανικό Κορνήλιο Βερόνη, µια καθαρή συναναστροφή, απαλλαγµένη από µικρότητες και φθηνές παραστάσεις αποκριάτικου βίου. Σε πλούσιο αφηγηµατικό χρόνο, µε εικονοπλασία επενδεδυµένη µε βάθος πνευµατικό, µια δικαστής κάνει βουτιά στα άδυτα του συναισθήµατος, εµπλέκοντας στον παράξενο έρωτα τον κραταιό Μητροπολίτη ο οποίος καταφεύγει –κατά την ανατρεπτική τους συµπόρευση– στις άγνωστες συµπαντικές στιγµές του Ιησού και της Μαγδαληνής που αναδύονται µέσα από τα µυστικά Τετράδια του γερο-Πιτσιρίκου. Τετράδιο τέταρτο, σελίδα τριάντα µία: Είχαν αποµακρυνθεί… «Γιατί, Κύριέ µου, αφήνεις να Σε σταυρώσουν;» ψιθύρισε µε απόγνωση. «Τυπώνω Μαρία στο σώµα µου αυτά που δεν λέγονται». «Και τι θα κερδίσεις, Βασιλιά µου;» «Πολλές φορές Μαρία, δεν έχει σηµασία πόσα κέρδισες, αλλά πόσα δεν έχασες. Κι εγώ ετοιµάστηκα για να τα δώσω όλα. Στύβω τις πέτρες και µατώνω»…

Η Άσπεργκερ αδελφή του Μητροπολίτη, αμείλικτα προκλητική, δηλώνει παρούσα και πλέκει στον κόσμο της το όνειρο µε την πραγματικότητα, µε απεγνωσμένη γενναιότητα και µε πολεμική διάθεση ενάντια στην ανθρώπινη αλλοτρίωση. Και ο συγγραφικός προβολέας ανάβει για να φωτίσει την Ψυχανάλυση παράλληλα και τη ζωή των άλλων ολοζώντανων χαρακτήρων, που υπόσχονται να μιλήσουν σε συλλεκτικές στιγμές, να ανατρέψουν βεβαιότητες, να υποτάξουν τις εκατονταρχίες του ψεύδους και να αφήσουν τη βροχή να συνοδεύει το παράπονό τους.

  

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Αγ. Ορος κ.α. Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφημερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας με θέρμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων. Συχνά προσκαλείται σε πνευματικά ιδρύματα, φιλοσοφικά συμπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εκτός από το «De Profundis. Αναμάρτητοι Ερωτες» έχει εκδώσει άλλα τρία βιβλία: το «Μάργκινους Μόριους», 2012, Εκδόσεις Ζήτη«Ο Λούσηρος» (2013, εκδόσεις Ζήτη) και («Ante Tractatum - Φιλοσοφικές Σημειώσεις» (2015, εκδόσεις Ρώμη). Το πρώτο από αυτά έχει κάνει δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα (2015) και αγγλική έκδοση στη Μεγάλη Βρετανία: «Marginus Morius», Vanguard Press, 2014. Το «Ante Tractatum» διδάσκεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

 

Ομιλία του συγγραφέα  κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες» στο  αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη του Στέλιου Χαλκίτη στην «Ε»: «Οι αδύναμοι εξουσιαστές του εαυτού τους είναι που γίνονται εξουσιαστές του άλλου»

 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ, άνθρωποι ξεχωριστοί των γραμμάτων και των τεχνών, με τις αλληλοσυμπληρούμενες εισηγήσεις τους ανέδειξαν τις βαθύτερες πτυχές ύψιστων συναισθημάτων των χαρακτήρων του έργου και φώτισαν ενδιαφέρουσες στιγμές της σκέψης του συγγραφέα. Ο κ. Ιωάννης Καζάζης, ομ. Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Πρόεδρος στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, η κ. Ζαΐρα Παπαληγούρα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., η κ. Ευγενία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων – Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Φορολογικού Δικαίου της Ένωσης Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών και η κ. Μαρία Κομπατσιάρη, Εικαστικός, συντονίστρια η κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, Φιλόλογος – πρ. Πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. 

 

 

 

Φωτογραφίες από την παρουσίαση 

 

 

 

Παρούσα η επιμελήτρια τoυ βιβλίου κ. Μαρία Τριανταφυλλίδου, Αρχιτέκτονας Μουσειολόγος. 

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο κ. Παναγιώτης Δόικος, Αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας (Α.Π.Θ.) γράφει…

Μέσα στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την ορμή της επαφής ανάμεσα στην ιερότητα και τον αισθησιασμό, ο άντρας, από τον χώρο της εκκλησίας, και η γυναίκα, λειτουργός της δικαιοσύνης, αισθάνονται τον έρωτά τους να φλέγεται αλλά και να εξυψώνεται καθώς ανασαίνει τα ίχνη του μυστηρίου που αναδύεται από τη θέρμη της συνάντησης μεταξύ του Ιησού και της Μαγδαληνής. Το γενναίο ζευγάρι αγγίζεται ολοένα με το συνταρακτικό του αρχέτυπο, και η ιστορία τους μας συνεπαίρνει καθώς η τέχνη του Χαλκίτη την οδηγεί με σοφία και πάθος από τα εξωτερικά τοπία της στα άδυτα του σύμπαντος και της καρδιάς μας.

Η κα. Έντιθ Ζέλλερ, Δικαστής, Πρόεδρος AEAJ (Ένωση  Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών) γράφει…

Είναι μια ιστορία που ιχνηλατεί στα μύχια της καρδιάς. Η γραφή χαρακτηρίζεται από ένταση, δύναμη και βάθος νοήματος.  Ο συγγραφέας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της ανθρώπινης φύσης και τις όψεις της κοινωνίας με τρόπο υπέροχο. ‘Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά γραμμένο που συνδέει άμεσα την ψυχή και τον νου. Απεικονίζει τέλεια και εντοπίζει τα θεμελιώδη ζητήματα της ζωής, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την εκπλήρωση δικαστικών καθηκόντων. Διαβάζεται απνευστί.

 

 

 

Στην ιστοσελίδα του κ. Χαλκίτη μπορείτε να βρείτε συνεντεύξεις, διαλέξεις, φωτογραφίες, βίντεο από τις παρουσιάσεις καθώς και αποφθέγματα και πληροφορίες για τα βιβλία. 

 

 

 

 


NEWSLETTER