Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 14:28

Ολοκληρώνεται το ΣΤ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Τουρκοκρατία και το 1821

Γράφτηκε από την
Ολοκληρώνεται το ΣΤ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Τουρκοκρατία και το 1821

Ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος εργασιών του διήμερου ΣΤ' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (6 - 7 Οκτωβρίου) το οποίο διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος με θέμα «Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821». Τόπος διεξαγωγής, η Αίθουσα Εκδηλώσεων του ισογείου του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εναρκτήρια ημέρα η χθεσινή, όταν ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντώνιος - Τριανταφυλλίδης, γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στο οποίο τονίζει ότι «η επίγνωση της ιεράς ιστορίας ωθούσε τον άνθρωπο να βλέπει μακριά, να μην επαναπαύεται στη δουλεία του αυτονόητου».

Εν συνεχεία, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε ότι «έφθασε η ώρα που άνθρωποι απλοί και αγράμματοι, όμως ευγενείς στην πίστη και στην αρετή, προσέφεραν τη ζωή τους για την ελευθερία. Μεταξύ αυτών κληρικοί και καλόγεροι, ποιμένες της Εκκλησίας, οι οποίοι πρώτοι στρατεύθηκαν στον κοινό αγώνα. Σε σύνολο περίπου διακοσίων αρχιερέων τον καιρό της Επαναστάσεως, εβδομήντα τρεις συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα, σαράντα δύο υπέστησαν σκληρές διώξεις, φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν, σαράντα πέντε εκτελέσθηκαν ή έπεσαν στα πεδία των μαχών» και μεταξύ άλλων εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν θα εφοδιάσουν σε βάθος τον νου και την ψυχή μας για όλα αυτά τα θέματα, διότι συχνά προσποιούμεθα ότι γνωρίζουμε την ιστορία μας, αλλά δρούμε σαν να μην τη γνωρίζουμε».

Ακολούθως, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, κήρυξε την έναρξη και σημείωσε ότι «παρατηρείται στην εποχή μας μια προσπάθεια να παρερμηνευθούν οι πηγές και να αγνοηθεί ο απελευθερωτικός, κοινωνικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός ρόλος του Ορθοδόξου Κλήρου. Διαβάζουμε προτάσεις για μια ριζική αναθεώρηση της ύλης που θα διδάσκεται στα σχολεία και αντιλαμβανόμαστε ότι οι ήρωες και οι Εθνομάρτυρες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός σχολικών βιβλίων. Με το θέμα που επιλέξαμε για το παρόν ΣΤ' Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο δηλώνουμε τον σεβασμό της Εκκλησίας μας προς όλους εκείνους, μαχητές και αμάχους, κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι θυσιάσθηκαν για την Ελευθερία του Γένους».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και όλα τα μέλη της Ιεραρχίας για τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια της Επιτροπής, αλλά και τη χαρά του διότι «ήδη έχουμε στα χέρια μας τον Ε' Τόμο με τα Πρακτικά του περσινού Συνεδρίου για τον Φιλελληνισμό και τον Διεθνή Περίγυρο της Επαναστάσεως».

Κατά την τελετή της ενάρξεως παρέστησαν οι μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, Φθιώτιδος Νικόλαος, Θερμοπυλών Ιωάννης και Βελεστίνου Δαμασκηνός, καθώς και ο επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος. Επίσης, ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλατζής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, καθηγητές, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρία με προεδρεύοντα τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μεταλληνό. Η πρώτη εισήγηση είχε ως θέμα «Το μαρτυρικό τέλος του Αθανασίου Διάκου» και αναπτύχθηκε από τον μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο. Ο δεύτερος εισηγητής μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων μίλησε για το «Μαρτύρων αίματα: το ολοκαύτωμα της Νάουσας». Η τρίτη εισήγηση είχε ως αντικείμενο «Η συμβολή του Σουλίου στην προετοιμασία της Επαναστάσεως το 1821». Την εισήγηση του κ. Γεωργίου Καραμπελιά ανέγνωσε ο κ. Κωνσταντίνος Ντίνος. Η τέταρτη είχε ως θέμα «Το κρησφύγετο του Εθνομάρτυρα Π. Βλαχάβα. Η προεπαναστατική δράση ‘'του παπά, κλέφτη και γραμματικού'' του Ιερού Βράχου των Μετεώρων», αλλά ο κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης απουσίαζε λόγω αιφνίδιας αλλαγής του προγράμματός του. Η πέμπτη αφορούσε τη «Στρατιωτική στρατηγική Ελλήνων και Οθωμανών από το 1821 μέχρι το 1823», από τον κ. Ανδρέα Κούκο και η τελευταία είχε ως θέμα «Οι εκστρατείες του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης», από τον κ. Σαράντο Καργάκο.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με συζήτηση επί των αναπτυχθέντων θεμάτων.

Το Συνέδριο εντάσσεται σε ένα κύκλο δέκα Επιστημονικών Συνεδρίων με γενικό θέμα: «1821-2021: 10 Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER