Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 10:50

Την Τσικνοπέμπτη το 9ο Ποδηλατικό Καρναβάλι στη Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από την
Την Τσικνοπέμπτη το 9ο Ποδηλατικό Καρναβάλι στη Θεσσαλονίκη

Μακριά από την εξάρτηση του... πλαστικού, διατρανώνουν οι διοργανωτές του 9ου Ποδηλατικού Καρναβαλιού που καλούν σε παρέλαση την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου, με αφετηρία την Καμάρα.

«Πλαστικομανία» είναι το θέμα του φετινής ποδηλατοδρομίας με κατάληξη την πλατεία Χρηματιστηρίου, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να «στολίσουν» τα ποδήλατά τους «με κάθε τι πλαστικό... σακουλάκια, μπουκαλάκια, καλαμάκια, ποτηράκια, πηρουνάκια...».

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

«Το 2016 στην Ελλάδα, οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν συνολικά 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 400 σακούλες για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί. Από αυτές τις 400 πλαστικές σακούλες, οι 270 είναι μιας χρήσης από σούπερ μάρκετ. Ένα πολύ μικρό ποσοστό (1% ή 4 σακούλες) από αυτές ανακυκλώνεται» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, το Ποδηλατικό Καρναβάλι, την Τσικνοπέμπτη, θέλει συμβολικά να προτείνει την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου και την επιλογή του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, «για την υγεία και τη σωματική μας άσκηση, το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση και την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, για την βελτίωση του κυκλοφοριακού και την ποιότητα ζωής». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER