Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 20:42

Μια ημέρα γεμάτη ποίηση η 21η Μαρτίου στη δημόσια ραδιοφωνία

Γράφτηκε από την
Μια ημέρα γεμάτη ποίηση η 21η Μαρτίου στη δημόσια ραδιοφωνία

Αφιερωμένες στην ποίηση θα είναι όλες οι ραδιοσυχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Το μεγάλο αφιέρωμα ετοίμασε η ΕΡΤ σε σύμπραξη με την Εταιρεία Συγγραφέων, που εισηγήθηκε το 1999 στην UNESCO την καθιέρωση του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης» την 21η Μαρτίου, πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία - αρχή της άνοιξης.

Όλα τα προγράμματα της ελληνικής ραδιοφωνίας διαμορφώνονται εκείνη την ημέρα (από τις 8π.μ.) με απαγγελίες ποίησης, συνεντεύξεις ποιητών, εμπλουτίζονται με αρχειακό υλικό από τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση και ζωντανές συνδέσεις. Ο ποιητικός λόγος, η ιστορία του και η επιρροή του παρουσιάζονται μέσα από εκπομπές για τους σύγχρονους και κλασσικούς ποιητές, Έλληνες και ξένους, για τη μελοποιημένη ποίηση σε όλα τα είδη του τραγουδιού, την ποίηση στον αθλητισμό...

Η Εταιρεία Συγγραφέων -με πρωτοβουλία μελών της οποίας καθιερώθηκε ο εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης από την UNESCO- σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση θα υποδεχθούν την άνοιξη γιορτάζοντας την ποίηση στις 21 Μαρτίου 2018 με αναγνώσεις και συζητήσεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Το ιστορικό του εορτασμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου που συχνά συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και συνδυάζει το φως και το σκοτάδι, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Η αρχική πρόταση έγινε στην Εταιρεία Συγγραφέων από το μέλος της και ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, που πρότεινε το φθινόπωρο του 1997 να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα για αυτό. Έπειτα από εισήγηση το επόμενο έτος του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην UNESCO και μετέπειτα προέδρου της Εταιρείας Βασίλη Βασιλικού, ο διεθνής οργανισμός υιοθέτησε την πρόταση αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη γενική διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης ? μια[ς] τέχνη[ς] που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER