Κυριακή, 13 Μαϊος 2018 12:40

Eurovision 2018: Οι ανατροπές του τελικού και οι ψηφοφορίες - Η αντίδραση της Ελένης Φουρέιρα (Βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

 

Για πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως μουσικό πάρτι, για άλλους ως μία διοργάνωση-ορόσημο για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, ενώ για τρίτους ως ένας θεσμός-«πανηγύρι». Σε κάθε περίπτωση, η Eurovision απασχολεί αρκετά και καταφέρνει, κάθε χρονιά, να γίνεται αντικείμενο συζήτησης.

Όπως και φέτος, όπου Ελλάδα και Κύπρος χόρεψαν ξέφρενα στους ρυθμούς της 63ης διοργάνωσης και του τελικού, λόγω της συμμετοχής της Ελένης Φουρέιρα ως εκπροσώπου του νησιού της Αφροδίτης. Η εκρηκτική τραγουδίστρια ανέβηκε, χθες το βράδυ, στη σκηνή της Altice Arena εντυπωσιάζοντας και ξεσηκώνοντας το κοινό. Αν και τις τελευταίες ημέρες φιγούραρε στην πρώτη θέση των στοιχηματικών πρακτορείων όλης της Ευρώπης, δεν κατάφερε να σηκώσει το βραβείο και τερμάτισε στη 2η θέση. Σε μία θέση «ιστορική», για τα δεδομένα της Κύπρου, καθώς ποτέ ξανά δεν βρέθηκε στο ίδιο σημείο.

H Ελένη από τη ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών των χωρών βρέθηκε στην πέμπτη θέση με 183 βαθμούς, ενώ από τις ψήφους του κοινού ήρθε στην δεύτερη θέση προτίμησης παίρνοντας 253 βαθμούς και συγκεντρώνοντας συνολικά 436. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η Κύπρος πήρε βαθμούς από τους τηλεθεατές και των 42 χωρών! Συγκεκριμένα, πήρε τρία 12άρια (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αρμενία), πέντε 10άρια (Μάλτα, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Γεωργία, Σερβία) και έξι 8άρια (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Π.Γ.Δ.Μ., Πολωνία, Τσεχία). Όλες οι υπόλοιπες χώρες έδωσαν βαθμούς από 1 έως 7. Αίσθηση προκάλεσε και το ότι η Ελένη δεν πήρε 12άρι από τη χώρα καταγωγής της, την Αλβανία.

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Είμαι τόσο χαρούμενη! Είναι τρελό, το να βγαίνεις δεύτερος στην Eurovision είναι σαν να έχεις νικήσει. Ευχαριστώ πολύ όλους όσους με ψήφισαν! Είναι όνειρο! Είναι η καλύτερη θέση που είχε ποτέ η Κύπρος. Αισθάνομαι νικήτρια! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο φοβερά αισθάνομαι» υποστήριξε η Ελένη Φουρέιρα, ιδιαίτερα συγκινημένη, λίγο μετά το τέλος του τελικού. Για τη νίκη του Ισραήλ είπε: «Το άξιζε. Ήταν πρώτη για τρεις μήνες. Ξέρεις τι είναι να είσαι πρώτος και για δέκα μέρες κάποιος να σε περνάει; Η Νέτα ήταν από την αρχή φαβορί».

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Νέτα Μπαρζιλάι του Ισραήλ με το τραγούδι «Toy», φέρνοντας τη νίκη στη χώρα της μετά από 20 χρόνια από την ημέρα που η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ βρισκόταν στην κορυφή. Η εκκεντρική Νέτα έλαβε 212 βαθμούς από τις επιτροπές, ενώ από τον κόσμο 317, επιβεβαιώνοντας όσους την θεωρούσαν το πιο «δυνατό άλογο» στην κούρσα της Eurovision.

«Είμαι τόσο χαρούμενη. Σας ευχαριστώ που διαλέξατε τη διαφορετικότητα, σας ευχαριστώ που αποδέχεστε τις διαφορές ανάμεσα μας. Αγαπώ τη χώρα μου, την επόμενη φορά στην Ιερουσαλήμ» είπε παίρνοντας το βραβείο στα χέρια της. «Σας ευχαριστώ που με επιλέξατε. Σας ευχαριστώ που επιλέξατε το διαφορετικό. Σας ευχαριστώ που διαλέξατε τολμηρά. Σας αγαπώ. Συνεχίστε το. Κάντε καλό στους γύρω σας. Να είστε καλοί με τον εαυτό σας. Αυτό είναι όλο. Ας ξεκινήσει το πάρτι» δήλωσε, λίγη ώρα αργότερα, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της Eurovision στο twitter.

Στην τελική κατάταξη, που διαμορφώθηκε 50% από το televoting και 50% από τις ψήφους των κριτικών επιτροπών των 43 χωρών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, μετά το Ισραήλ και την Κύπρο ακολούθησαν η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Δανία και η Μολδαβία. Η μεγάλη ανατροπή, μάλιστα, αφορούσε στην Αυστρία και τη Σουηδία, που βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις από τη ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών, δεν κέρδισαν όμως τους Eurofans. Η πρώτη πήρε, μόλις, 71 ψήφους από τον κόσμο και η δεύτερη 21.

Τελική κατάταξη χωρών

Ισραήλ 529 βαθμοί

Κύπρος 436

Αυστρία 342

Γερμανία 340

Ιταλία 308

Τσεχία 281

Σουηδία 274

Εσθονία 245

Δανία 226

Μολδαβία 209

Αλβανία 184

Λιθουανία 181

Γαλλία 173

Βουλγαρία 166

Νορβηγία 144

Ιρλανδία 136

Ουκρανία 130

Ολλανδία 121

Σερβία 113

Αυστραλία 99

Ουγγαρία 93

Σλοβενία 64

Ισπανία 61

Ηνωμένο Βασίλειο 48

Φινλανδία 46

Πορτογαλία 39

Κατάταξη των χωρών με βάση τις ψήφους των επιτροπών

Αυστρία 271

Σουηδία 253

Ισραήλ 212

Γερμανία 204

Κύπρος 183

Εσθονία 143

Αλβανία 126

Γαλλία 114

Βουλγαρία 100

Μολδαβία 94

Λιθουανία 90

Αυστραλία 90

Ολλανδία 89

Ιρλανδία 74

Τσεχία 66

Νορβηγία 60

Ιταλία 59

Ισπανία 43

Σλοβενία 41

Δανία 38

Σερβία 38

Ουγγαρία 28

Ηνωμένο Βασίλειο 23

Φινλανδία 23

Πορτογαλία 21

Ουκρανία 11

Οι ψήφοι της Ελλάδας

Η Ελλάδα μπορεί να μην προκρίθηκε στον τελικό με τη Γιάννα Τερζή και το κομμάτι «Όνειρό μου», όμως, πήρε μέρος στη ψηφοφορία της μεγάλης βραδιάς. Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, η κριτική επιτροπή και οι τηλεθεατές έδωσαν το 12άρι τους στην Ελένη Φουρέιρα και το κομμάτι «Fuego». Στις υπόλοιπες θέσεις δεν υπήρξε ταύτιση, καθώς το κοινό έδωσε τις 10 ψήφους του στην Αλβανία, τις 8 στην Ιταλία, τις 7 στη Τσεχία, τις 6 στο Ισραήλ, ενώ ακολούθησαν Βουλγαρία, Εσθονία, Νορβηγία, Γερμανία και Μολδαβία.

Αντίστοιχα, η κριτική επιτροπή προτίμησε να χαρίσει το 10άρι της στη Μολδαβία, το 8άρι της στη Σουηδία και μετά να ψηφίσει Αλβανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ισραήλ, Εσθονία, Σερβία και Ιταλία.

Το όνομα της Ελένης Φουρέιρα κάνει το γύρο του κόσμου

Το Ισραήλ μπορεί να βρέθηκε στην πρώτη θέση, όμως, η Ελένη Φουρέιρα έχει κάθε λόγο να δηλώνει συγκινημένη και ευτυχισμένη. Όχι μόνο τερμάτισε 2η, αλλά ο Ξένος Τύπος πήρε φωτιά με τα αφιερώματα στο πρόσωπό της να διαδέχονται το ένα το άλλο. Χαρακτηριστικά, η γερμανική Bild ανέφερε σε δημοσίευμά της: «Η Φουρέιρα είναι κάτι σαν κλώνος της Μπιγιονσέ. Η ποπ τραγουδίστρια, όχι απλά μοιάζει με την προαναφερθείσα, αλλά απέδειξε πως μπορεί εξίσου καλά να βάλει φωτιά στη σκηνή».

Το BBC σχολίασε, επίσης, ότι «Ποτέ η Eurovision δεν ήταν πιο Μπιγιονσέ», ενώ η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας New York Times φιλοξένησε αφιέρωμα στην εντυπωσιακή Φουρέιρα και στην πορεία της μέχρι τώρα. Να σημειωθεί, ακόμη, ότι λίγο πριν την έναρξη του τελικού ανακοινώθηκε πως η Ελένη κατέκτησε το βραβείο Marcel Bezençon, για την καλύτερη καλλιτεχνική performance του φετινού διαγωνισμού.

Τα μηνύματα της σόουμπιζ

Τα social media είχαν πάρει φωτιά, στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελικού, με τους χρήστες των μέσων δικτύωσης και τους εκπροσώπους της εγχώριας σόουμπιζ να υποστηρίζουν φανατικά Ελένη Φουρέιρα. Καλομοίρα, Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Μαρία Μπακοδήμου, Ναταλία Γερμανού, Δούκισσα Νομικού, Έλενα Παπαρίζου ήταν μερικοί μόνο από τους επωνύμους που έδωσαν τα δικά τους μηνύματα για την εντυπωσιακή Ελένη.

«Πολλά μπράβο αξίζουν στην Ελένη Φουρέιρα για την μεγάλη επιτυχία με την Κύπρο μας. Πιστεύω ότι αν εκπροσωπούσε την Ελλάδα με το ίδιο τραγούδι και εμφάνιση θα το σήκωνε. Αυτό προς κάποιους κομπλεξικούς που δεν την ήθελαν…» έγραψε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λιάγκας στο Twitter.

«Το Ισραήλ μπορεί να κέρδισε την πρώτη θέση με αυτό το αναμφισβήτητα υπέροχο τραγούδι, αλλά είμαι πολύ συγκινημένη που η Κύπρος βρέθηκε τόσο κοντά και έτυχε μεγάλης προσοχής και αγάπης από όλους χάρη σε αυτό το δυναμικό κορίτσι, την Ελένη Φουρέιρα και αυτού του cool τραγουδιού του αγαπημένου μου φίλου Alex Papakonstantinou και των υπόλοιπων δημιουργών του. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους για τη σκληρή δουλειά και την πίστη και την εκρηκτική παρουσίαση. To hit του καλοκαιριού είναι το Fuego» σχολίασε η Άννα Βίσση με τη σειρά της.

Το απρόοπτο του μεγάλου τελικού

Ο τελικός του Σαββάτου δεν επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις, εκτός από τη ψηφοφορία. Χωρίς ιδιαίτερα ευτράπελα, το μόνο συμβάν που τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν όταν ένας θεατής ανέβηκε στη σκηνή, τη στιγμή που τραγουδούσε η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου, παίρνοντας της το μικρόφωνο για να διαμαρτυρηθεί.

Η ασφάλεια τον απομάκρυνε, ενώ λίγα λεπτά αργότερα η EBU με ανακοίνωσή της ανέφερε: «Η EBU ζητά συγγνώμη για την εισβολή που έγινε κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Ηνωμένου Βασιλείου στη σκηνή του μεγάλου τελικού της Eurovision, στη Λισαβόνα αυτό το βράδυ. Ο υπαίτιος έχει συλληφθεί από τις Αρχές. Η τραγουδίστρια SuRie και η ομάδα της δέχτηκαν πρόταση να τραγουδήσουν ξανά, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν, καθώς είναι εξαιρετικά περήφανοι με την εμφάνισή τους και αποφάσισαν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναλάβουν την εμφάνιση τους».

Η θέση της Φουρέιρα και της Τερζή στον Α’ ημιτελικό

Μετά το τέλος του τελικού της Eurovision, η EBU έδωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των δύο ημιτελικών στη δημοσιότητα. Στον πρώτο ημιτελικό, από τον οποίο η Ελλάδα με τη Γιάννα Τερζή αποκλείστηκε, η χώρα μας συγκέντρωσε μόνο 81 βαθμούς και ήρθε 14η στην τελική κατάταξη. Μάλιστα, η εκπρόσωπός μας πήρε το 12αρι του κοινού μόνο από την Κύπρο και δύο 10αρια από Αλβανία και Βουλγαρία. Επίσης, οι επιτροπές επτά χωρών ψήφισαν την Ελλάδα, εκ των οποίων 10 βαθμούς έδωσε το Αζερμπαϊτζάν και 8 η Κύπρος.

Η Κύπρος βρέθηκε, επίσης, στη 2η θέση, ενώ το Ισραήλ στην 1η με 283 βαθμούς.

Αναλυτικά η βαθμολογία του Α΄ ημιτελικού

Ισραήλ 283 βαθμοί

Κύπρος 262

Τσεχία 232

Αυστρία 231

Εσθονία 201

Ιρλανδία 179

Βουλγαρία 177

Αλβανία 162

Λιθουανία 119

Φινλανδία 108

Αζερμπαϊτζάν 94

Βέλγιο 91

Ελβετία 86

Ελλάδα 81

Αρμενία 79

Λευκορωσία 65

Κροατία 63

Π.Γ.Δ.M. 24

Ισλανδία 15

ΠΗΓΗ: Reader.gr