Δευτέρα, 28 Μαϊος 2018 13:24

"Πανύμνητος", μία από τις πρώτες βυζαντινές χορωδίες στην Ελλάδα όπου συμμετέχουν μόνο γυναίκες

Γράφτηκε από την

Η πατρινή βυζαντινή χορωδία «ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΣ» είναι μία από τις πρώτες χορωδίες στην Ελλάδα όπου συμμετέχουν μόνο γυναίκες, την οποία ίδρυσε η μουσικός, διδασκάλισσα ευρωπαϊκής μουσικής και βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου.

Όπως λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου, η οποία είναι γόνος πολύτεκνης ιερατικής οικογένειας, «η ανταπόκριση των γυναικών για συμμετοχή στη χορωδία είναι ιδιαιτέρως συγκινητική», ενώ όσον αφορά στους πιστούς, σημειώνει ότι «υποδέχονται με περισσή αγάπη αυτή την ξεχωριστή πρόταση για το άκουσμα των ψαλτικών στοιχείων της Θείας μας λατρείας». Παράλληλα, χαρακτηρίζει «γοητευτική και απίστευτα τιμητική τη συμμετοχή της χορωδίας στις ιδιαίτερες λατρευτικές στιγμές της Εκκλησίας μας».

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση της χορωδίας, η Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον πατέρα της και στην αγάπη της για την εκκλησιαστική μουσική και λέει χαρακτηριστικά: «Ο μακαριστός πατέρας μου, πατέρας Παρασκευάς, δεν μου μετέδωσε μόνο τα νάματα της πίστεώς μας, αλλά με διαπότισε με ξεχωριστό τρόπο και με την αγάπη του για τους θεσπέσιους ήχους της βυζαντινής μας παράδοσης. Μου αποκάλυψε το πώς να χρησιμοποιήσω το φυσικό τάλαντο που μου χάρισε ο Θεός, προς δόξαν Αυτού. Η αγάπη μου λοιπόν για την εκκλησιαστική μουσική, που μέσω αυτής υμνολογείται και δοξολογείται ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός, και η έντονη επιθυμία συμμετοχής της γυναικείας μελωδικής χροιάς στις βυζαντινές ουράνιες συμφωνίες, με οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του βυζαντινού γυναικείου χορού».

Σχετικά με την ανταπόκριση των γυναικών για συμμετοχή στην χορωδία, η Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου αναφέρει κατ΄ αρχήν ότι «η δημιουργία αυτού του γυναικείου χορωδιακού συνόλου, ευλογήθηκε και τιμήθηκε με την άδεια και την πατρική αγάπη του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και συμμετέχει στις ιδιαίτερες λατρευτικές στιγμές της Εκκλησίας μας, με αποκορύφωμα την Θεία Λειτουργία», τονίζοντας στην συνέχεια ότι «είναι τόσο γοητευτική και απίστευτα τιμητική για εμάς αυτή η συμμετοχή, γι' αυτό η ανταπόκριση των γυναικών είναι ιδιαιτέρως συγκινητική».

Όσον αφορά στο πώς υποδέχονται οι πιστοί την γυναικεία χορωδία, η Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου λέει ότι «η συμμετοχή μας σε Κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες, Πανηγυρικές μα και Ιερές Αγρυπνίες, το ότι ψάλλουμε τους Παρακλητικούς κανόνες της Παναγίας μας, τους Χαιρετισμούς προς τιμήν Της, μα και τους Χαιρετισμούς του Αγίου Ανδρέα, του Πολιούχου των Πατρών, είναι ο σημαντικότερος λόγος για να δέχονται οι πιστοί την παρουσία μας και να υποδέχονται με περισσή αγάπη αυτή την ξεχωριστή πρόταση για το άκουσμα των ψαλτικών στοιχείων της Θείας μας Λατρείας».

Στο μεταξύ, σχεδόν μαζί με τη γυναικεία χορωδία δημιουργήθηκε και το νεανικό χορωδιακό σχήμα της «ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΥ», το οποίο, σύμφωνα με την Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου, «αποτελείται από αγόρια και κορίτσια διαφόρων ηλικιών, που αυτά και οι οικογένειές τους αγαπούν τη συμμετοχή τους σ' αυτήν την ιδιαίτερη πρόσκληση, πρόταση».

Μάλιστα, όπως λέει σε αυτό το σημείο, «τι πιο φυσικό αυτές οι βελούδινες, αγγελικές μελωδικές φωνούλες να βρίσκονται σε ιερούς ναούς, να υμνούν και να δοξολογούν τον Θεό με τους ανυπέρβλητους σε κάλλος και ομορφιά βυζαντινούς μας ύμνους».

Μιλώντας για τους σκοπούς της χορωδίας σημειώνει ότι «είναι αρκετοί και τόσο σημαντικοί» και εξηγεί: «Πρώτον, η καλλιέργεια της ορθόδοξης πνευματικότητας των μελών μέσα από τη Βυζαντινή υμνογραφία και παράδοση.

Δεύτερον, η καλλιέργεια και ανάπτυξη του μουσικού αισθήματος και μουσικής μορφώσεως των μελών της προσβλέποντας στον στολισμό της πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης μας με μελωδικά Βυζαντινά κομψοτεχνήματα, συμμετέχοντας στα καλλιτεχνικά δρώμενα, με μια άλλη, εντελώς ιδιαίτερη πρόταση. Επίσης, η καλλιέργεια και σύσφιξη των πνευματικών και κοινωνικών σχέσεων των μελών και η ηθική και κοινωνική ανύψωσή τους».

Σχετικά με τις δραστηριότητες της χορωδίας, η Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου λέει ότι «συμμετέχουμε σε φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής, όπως του Αλίμου Αττικής, του Αρχαίου Θεάτρου Κλεωνών, στη Νεμέα, ενώ συμπράττουμε με άλλους φορείς της πόλης μας και όχι μόνον, ώστε να αναδεικνύεται ο συλλογικός τρόπος έκφρασης του πολιτισμού με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές προτάσεις».

Η «ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΣ», συνεχίζει η Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου, «διοργανώνει μουσικά αναλόγια, αφιερωμένα άλλοτε στη Μάνα Παναγιά και άλλοτε στα Σεπτά Πάθη του Κυρίου μας με ιδιαίτερες τιμητικές συμμετοχές, άλλοτε Ιεροψαλτικών Συλλόγων της Πάτρας, όπως ο Σύλλογος Ιωάννης Δαμασκηνός, οι Αχαιών Μελωδοί, ο Βυζαντινός Χορός Νυν και Αεί και άλλοτε με σολίστες πρωτοψάλτες, όπως ο Πάρις Γκούνας, πρωτοψάλτης του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, είπε ότι «υπάρχουν ιδιαίτερες συνεργασίες ερμηνεύοντας άλλοτε Βυζαντινούς ύμνους και άλλοτε μοιρολόγια, όπως με τον Κ. Γαϊτάνο, τον Θεόδωρο Νικολάου και την Σοφία Μιχαηλίδη, ενώ παραδοσιακά και έντεχνα νανουρίσματα έχουν τραγουδήσει η Σοπράνο Μαρίνα Ρετσκάλοβα, η Μαρία Χρονοπούλου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και η Εύη Μάζη».

Επίσης, αναφέρει ότι «μας έχουν τιμήσει παραδοσιακά μουσικά σύνολα, όπως το παραδοσιακό τμήμα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείου Πατρών, το ηδύφωνο παραδοσιακό σύνολο που δραστηριοποιείται στην πόλη των Αιγίου και η ορχήστρα μουσικής δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών».

Τα μουσικά αυτά αναλόγια, σύμφωνα με την Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου, «έχουν τιμηθεί με την ποίηση διακεκριμένων ποιητριών της πόλης μας, όπως η Ευτυχία Μάστορα και η αείμνηστη Μαρία Καρέλα», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ιδιαίτερες ετήσιες μουσικές στιγμές της "ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΥ", με σκοπό τα έσοδα αυτών των εκδηλώσεων να προσφέρονται στο φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Πατρών».

Όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδια της χορωδίας η Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

«Η δεκαετής πορεία της "ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΥ" και ο πνευματικός και ευλαβικός τρόπος άθλησης όλα αυτά τα χρόνια μέσα απ' την εκμάθηση των βυζαντινών ύμνων της εκκλησίας μας, γέννησε την επιθυμία, ως εμπειρία συγκινησιακή ζωής, να προσπαθήσουμε την πραγμάτωση ενός ταξιδιού στην Αλβανία τον μήνα Σεπτέμβριο ώστε να γνωρίσουμε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Δυρραχίου.

Η ευλογία του, ο πατρικός λόγος του μα και η ξενάγηση στο πνευματικό και δύσκολο έργο που υπηρετεί άοκνα είναι για μάς αιτία αυτής της έντονης επιθυμίας, ώστε να πραγματωθεί αυτό το ταξίδι σ' αυτόν τον ιδιαίτερο και γεμάτο αγωνίες τόπο».

Ιδιαίτερη τιμή για την «ΠΑΝΥΜΝΗΤΟ» προσθέτει, «είναι και η ευκαιρία έκδοσης δύο ψηφιακών δίσκων το μεν πρώτο με τους χαιρετισμούς του Αγίου Ανδρέα, έργο του αειμνήστου πατρινού υμνωδού Ηλία Μπογδανόπουλου με τίτλο «ΑΝΔΡΕΑΝ ΜΕΛΠΩ» και το δεύτερο με τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα της Παναγιάς».

«Στα άμεσα σχέδιά μας» καταλήγει, «είναι και η έκδοση του επόμενου ψηφιακού δίσκου με τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα προς τιμήν Της».

ΑΠΕ-ΜΠΕ