Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 14:30

Οι ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Γράφτηκε από την
Οι ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πειραματικές ανασυνθέσεις ενδυμασιών, εμπνευσμένες από τη Μινωική Κρήτη, τη Θήρα και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την ερευνήτρια αρχαιολόγο Diana Wardle, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, θα εκτίθενται στους χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη Δευτέρα 3 έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μία από τις δράσεις πειραματικής αρχαιολογίας, που διοργανώνει το Μουσείο στο πλαίσιο της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την αισθητική τού αρχαίου κόσμου με πολυαισθητηριακό τρόπο.

Η ερευνήτρια αρχαιολόγος Diana Wardle μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις των ενδυμασιών στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού. Οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν μία πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού και άλλων μουσείων της Ελλάδας, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες και η Μινωική Θεά των Όφεων.

Επίσης, η κ. Wardle θα δώσει διάλεξη στα αγγλικά σχετικά με την πειραματική έρευνά της την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ θα προσφέρει εργαστήρια με χειροτεχνίες για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (στην ελληνική γλώσσα) και παρουσιάσεις-επιδείξεις των ενδυμάτων και των μεθόδων ανασύνθεσής τους για ενήλικες (στην αγγλική γλώσσα), τις ακόλουθες ημερομηνίες:

- Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση για παιδιά στις 12:00.

- Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, διάλεξη στο αμφιθέατρο του Μουσείου με θέμα «Αναβιώνοντας τις αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού», στις 18:00.

- Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση για παιδιά στις 12:00.

- Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση για ενήλικες στις 17:00.

- Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση για ενήλικες στις 12:00.

- Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση για ενήλικες στις 17:00.

Για την παρακολούθηση της δράσης πειραματικής αρχαιολογίας, για παιδιά και ενήλικες, στους εκθεσιακούς χώρους απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 213 2144856 και 213 2144858 και προμήθεια εισιτηρίου του Μουσείου. Η διάρκειά της είναι περίπου 30 λεπτά. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά δράση είναι 15 άτομα.

Η παρακολούθηση της διάλεξης στις 6 Σεπτεμβρίου είναι δωρεάν. Η είσοδος στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από την οδό Τοσίτσα 1.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας, ΗΠΑ (INSTAP).

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER