Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 19:01

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γράφτηκε από την
Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με ένα «εγκάρδιο» και «ουσιώδες» τριήμερο μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, που έφυγε από κοντά μας το καλοκαίρι, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμά τον μεγάλο ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο, που σφράγισε την σύγχρονη πολιτισμική μας ταυτότητα.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος θα παρουσιαστεί «Ο Νοητός Λύκος» σε πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση, ενώ στο δεύτερο μέρος, που τιτλοφορείται «Σταθμοί στα ωραιότερα τραγούδια του», μερικές από τις πιο εκφραστικές φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής (Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστος Θηβαίος και Μάρθα Φριντζήλα) θα ερμηνεύσουν τα ομορφότερα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου σε μουσική μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Οι τρεις συναυλίες θα δοθούν στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 20:30.

«Όταν έγιναν οι πρώτες συνεννοήσεις για το αφιέρωμα στο έργο του, θεωρούσαμε πως ο Μάνος Ελευθερίου θα ήταν σήμερα μαζί μας. Δυστυχώς ο θάνατός του μας στέρησε αυτή τη χαρά. Ωστόσο, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε το αφιέρωμα γιατί είναι πολύ σημαντικό για εμάς να τιμήσουμε τη μνήμη του μέσα από τις τρεις αυτές συναυλίες» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Μίλτος Λογιάδης, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του αφιερώματος.

Ο «Νοητός Λύκος» που θα παρουσιαστεί στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, είναι ένα έργο για τραγουδιστές, ηθοποιούς και ορχηστρικό σύνολο, βασισμένο στο ομώνυμο ποιητικό κείμενο του Μάνου Ελευθερίου, την θεατρική προσαρμογή και μουσική του οποίου έχει κάνει ο Γιώργος Ανδρέου. «Ο Νοητός Λύκος, είναι το magnum opus του Μάνου Ελευθερίου, η δική του Νέκυια για τον φθοροποιό χρόνο, την προσωπική ερημιά, την αναγκαιότητα της τέχνης, μέσα από μια κατάδυση στον Κάτω Κόσμο. Του ζήτησα την άδεια να συνθέσω ένα μουσικό δράμα πάνω σε αυτό το έμμετρο κείμενο και συζητήσαμε αρκετές φορές για το ποια από τα πρόσωπα έχουν κεντρική προτεραιότητα γι' αυτόν στο έργο. Ευτυχώς πρόλαβε ν' ακούσει και να εγκρίνει τις συνθέσεις στην πρώιμη εκδοχή τους. Τουλάχιστον έτσι ήξερα ότι πλησίασα κάτι από το όραμά του» ανέφερε ο Γιώργος Ανδρέου.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης που υπογράφει τη σκηνοθεσία του αφιερώματος, σημείωσε πως η εκδήλωση, πέρα από τον καλλιτεχνικό της χαρακτήρα, έχει και έναν κρυφο-εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε να μπορούν οι θεατές που παρακολουθούν ένα τέτοιο θέαμα, να καταλαβαίνουν και την αξία του λόγου. «Ο ‘Νοητός Λύκος’ είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί είναι μία βαθιά ποίηση του Μάνου Ελευθερίου συμπυκνωμένη μέσα στους στίχους του. Προσωπικά προσπάθησα να αποτυπώσω αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα του εγχειρήματος στην παράσταση, ώστε να παραμείνει μία συμβολική, ταπεινή, διακριτική αλλά και δυναμική βοήθεια, στο ν' ακουστεί ο λόγος και η μουσική η οποία δεσπόζει» πρόσθεσε.

Αγαπημένος φίλος του Μάνου Ελευθερίου, ο Γιώργος Νταλάρας μίλησε για τον μεγάλο δημιουργό: «Δεν ήθελα να φύγει ο Μάνος έτσι. Είναι ανυπόφορο για μένα να νιώθω ξαφνικά αυτό το κενό και θ' αργήσω πολύ να το ξεπεράσω. Μέσα στα τραγούδια του, ο Μάνος, με αυτή τη σοφία και την αρχοντιά που διέθετε και στη συμπεριφορά του, είχε και μια βαθιά αντιεξουσιαστική αντίληψη, που απέδειξε και με το θάρρος του μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του». Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα του δεύτερου μέρους του αφιερώματος, ο Γιώργος Νταλάρας είπε ότι εκτός από τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, θα ακουστούν και κάποια που βρίσκονται στο περιθώριο.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δήλωσε χαρούμενη που συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία, σε μία εποχή που η λυρική μουσική παύει να υπάρχει. Η Μάρθα Φριντζήλα μίλησε για τον ρόλο της μητέρας που ερμηνεύει στο «Νοητό Λύκο», σημειώνοντας πως «δεν είναι μία ύπαρξη αλλά ένα νεκρό πλάσμα που καταφέρνει να ελέγχει με απέραντη τρυφερότητα και να βασανίζει - όπως οφείλει να κάνει ως μητέρα - τον ποιητή ακόμα και μετά τον θάνατό της». «Το βάρος του ρόλου είναι πολύ μεγάλο, όπως και η συγκίνηση» σχολίασε.

Ο Χρήστος Θηβαίος που ερμηνεύει στο πρώτο μέρος τον Άγγελο που κατεβάζει στον άλλον κόσμο τον μουσικό και θεατρικό αφηγητή Μάνο Ελευθερίου, είπε πως μέσα από αυτή τη διαδικασία νιώθει πολύ τυχερός άνθρωπος. «Αυτές τις μέρες ανακαλύπτω έναν άλλο εαυτό. Ο ρόλος του Αγγέλου επιβάλλει σύμφωνα με τον ποιητή, οποιαδήποτε φράση, στίχο ή συλλαβή, να είναι κυριολεξία. Αυτή η κυριολεξία λοιπόν, μου έχει εμπλουτίσει το μυαλό με έναν χρόνο. Εγώ οφείλω να μιλάω στον ενεστώτα. Γι' αυτό και θα μιλάω για πάντα για τον Μάνο στον ενεστώτα, γιατί θεωρώ ότι η ποίηση είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την αλήθεια».

Στο αφιέρωμα συμμετέχει λαϊκή ορχήστρα 12 μουσικών. Αφηγητής στο πρώτο μέρος είναι ο ηθοποιός, Γιάννος Περλέγκας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Εύα Νάθενα, τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος και την κίνηση ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 55 ευρώ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER