Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 10:20

Αρχίζει το Σάββατο το Καρναβάλι της Πάτρας - Με σοκολατοπόλεμο και κυνήγι θησαυρού

Γράφτηκε από την
Αρχίζει το Σάββατο το Καρναβάλι της Πάτρας - Με σοκολατοπόλεμο και κυνήγι θησαυρού

Αντίστροφη μέτρηση για το Καρναβάλι της Πάτρας που ανοίγει με μία μεγάλη γιορτή το Σάββατο 19 Ιανουαρίου. Θέμα του φετινού καρναβαλιού, «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις», μία ιδέα που ανήκει στο πλήρωμα 94 του «Κρυμμένου Θησαυρού».

Οι δράσεις θα αρχίσουν από το πρωί με το μουσικό άρμα και τον τελάλη, που θα ενσαρκώσει ο απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Τάσος Χρυσόπουλος, να δίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα μεταφέροντας το χαρούμενο μήνυμα της έναρξης. 

Στις 11.30 το πρωί με αφετηρία την πλατεία Τριών Συμμάχων θα ξεκινήσει πομπή καρναβαλιστών, και μελών του Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, με κατεύθυνση το Δημαρχείο της Πάτρας, ακολουθώντας τη διαδρομή: Πλατεία Τριών Συμμάχων- πεζόδρομος Αγίου Νικολάου- Μαιζώνος- κάτω μέρος πλατείας Γεωργίου- Μαιζώνος- Δημαρχείο. και θέτοντας το κέντρο της πόλης σε καρναβαλικούς ρυθμούς.

Παράλληλα η ομάδα κρουστών Swingueira από τις 12 το μεσημέρι θα ξεσηκώσει το κέντρο της πόλης δίνοντας το ρυθμό και στις 13.00 θα καταλήξει στο Δημαρχείο, όπου θα ενωθεί με την πομπή των καρναβαλιστών.

Στο Δημαρχείο  θα γίνει η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της Δημοτικής Μουσικής και με το αναλλοίωτο γλυκό έθιμο του σοκολατοπόλεμου σε πλήρη εξέλιξη από τους συλλόγους των σοκολατοριχτών: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες». 

Στην παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου τη δική της ξεχωριστή πινελιά θα αποτυπώσει η Χορωδία του Συλλόγου των Λευκάδιων Πάτρας «Η Φανερωμένη», που θα παρουσιάσει κάποια παραδοσιακά τραγούδια-καντάδες της Αποκριάς δημιουργώντας την κατάλληλη αυθεντική ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών. Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 θα παραμείνει στο Δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 10 Μαρτίου σηματοδοτώντας τη μεγάλη γιορτή της καρναβαλικής πρωτεύουσας.

Στην πλατεία Γεωργίου Α’ η τελετή έναρξης

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Γεωργίου Α΄, την κατεξοχήν πλατεία του Πατρινού Καρναβαλιού, όπου στις 20.00 θα αρχίσει η Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2019. Μια τελετή που θα αναδείξει με ιδανικό τρόπο το θέμα «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις».

Οπως αναφέρει το  patrasevents, από τις 19.00 το κλίμα θα προθερμαίνεται με την πομπή του Τελάλη (στον ρόλο ο καραγκιοζοπαίκτης Χρήστος Καλπουζάνης με κεφάλι και στολή Χατζατζάρη) συνοδευόμενου από την ομάδα κρουστών Bloco Swingueira, που θα καλεί τον κόσμο να κατέβει στην πλατεία Γεωργίου. Η πομπή θα ξεκινήσει από την πλατεία Ομονοίας και θα καταλήξει στην πλατεία Γεωργίου Α΄ πριν την έναρξη της τελετής. 

Στην πλατεία Γεωργίου ο σκηνικός χώρος θα περιλαμβάνει δυο σκηνές, οι οποίες ενώνονται με μια πασαρέλα-διάδρομο.

Στις σκηνές θα έχουν πάρει τη θέση τους οι δυο ορχήστρες, η Ορχήστρα Πνευστών «Πατρεύς» και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης». Με την άφιξή τους Tελάλης και Bloco Swingueira θα ανέβουν στη σκηνή και θα απλωθούν στην πασαρέλα μετρώντας … με εκκωφαντικό τρόπο τον χρόνο της αντίστροφης μέτρησης. Ο Τελάλης θα καλωσορίσει το πλήθος, που θα έχει συγκεντρωθεί και θα δώσει το έναυσμα. Η παράσταση αρχίζει…

Η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2019, βασίζεται σε μια ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρου Τσακίρη, ο οποίος έχει την σκηνοθετική επιμέλεια.

Η κινηματογράφηση των βίντεο έγινε από τον Παναγιώτη Φαφούτη και οι χορογραφίες είναι του Χρήστου Γιαννόπουλου.

Στην τελετή θα συμμετάσχουν η Νίνα Λοτσάρη, η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, ο Τάσος Μαραγκός, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων, η Ορχήστρα Πνευστών «Ο Πατρεύς», μέλη πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού όλοι τους με καταγωγή από την Πάτρα κάνοντας δυναμική την παρουσία του πατρινού καλλιτεχνικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης θα αρχίσει και το 54ο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού, αφού θα δοθούν τα πρώτα θέματα σακούλας στους κυνηγούς.

Θα ακολουθήσει σόου με πυροτεχνήματα και το έθιμο του σοκολατοπόλεμου. «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατοπαίχτες» και «Σοκολατοβροχή» να γλυκαίνουν τον κόσμο.

Θα ακολουθήσει συναυλία με την  Oulaloum Street Show Band με ρυθμούς, κίνηση και θεατρικά δρώμενα με ροκ διάθεση. Η μπάντα δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2018 στα Καλάβρυτα από τον μαέστρο Γιώργο Μπαμπαράκο και στόχος της είναι η παρουσίαση shows στο περιβάλλον των πόλεων. Τον Ιούλιο του 2018 απέσπασαν το 1ο Βραβείο στην κατηγορία νεοεμφανιζόμενου συγκροτήματος στο κορυφαίο ευρωπαϊκό φεστιβάλ Diffwinds του Λουξεμβούργου, πόλη που τα τελευταία 24 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ορχήστρες πνευστών.

Η αυλαία του καρναβαλιού πέφτει 10 Μαρτίου.


NEWSLETTER