Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 14:33

Ξεκινά σήμερα το Πατρινό Καρναβάλι

Γράφτηκε από την
Ξεκινά σήμερα το Πατρινό Καρναβάλι

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς μπαίνει από σήμερα η Πάτρα και οι χιλιάδες καρναβαλιστές που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις σκοπεύουν να στείλουν για μία ακόμη φορά μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας.

Οι σημερινές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και θα ολοκληρωθούν με την τελετή έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου.

Ειδικότερα, στις 11:30 το πρωί ξεκίνησαν από την πλατεία Τριών Συμμάχων η πομπή καρναβαλιστών, με κατεύθυνση το δημαρχείο της Πάτρας, ενώ στις 12 το μεσημέρι, η ομάδα κρουστών Swingueira, ξεσήκωσε το κέντρο της πόλης.

Στη 1, η καρναβαλική πομπή και η ομάδα κρουστών κατέληξε στο δημαρχείο, όπου έγινε η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της δημοτικής μουσικής. Εκεί θα βρίσκονται οι σύλλογοι σοκολατοριχτών, «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες», αναβιώνοντας για μία ακόμη χρονιά το έθιμο του σοκολατοπόλεμου ενώ η χορωδία του συλλόγου των Λευκάδιων Πάτρας, «Η Φανερωμένη», θα παρουσιάσει καντάδες της Αποκριάς.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 8 το βράδυ, θα ξεκινήσει στην πλατεία Γεωργίου η τελετή έναρξης, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στο θέμα του φετινού πατρινού καρναβαλιού, «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις», με τη σκηνοθετική επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Σταύρου Τσακίρη. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, «φέτος την ιστορία του πατρινού καρναβαλιού την αφηγούνται οι κατασκευαστές των αρμάτων, οι ράφτρες των κοστουμιών, τα μέλη των πληρωμάτων που εμπνεύστηκαν τις στολές και οι συνθέτες που το "τραγούδησαν" και με την παρουσία τους στην σημερινή βραδιά ζωντανεύουν τις αναμνήσεις».

Πάντως, το κλίμα θα προθερμαίνεται από τις 7 με την πομπή του Τελάλη, συνοδευόμενου από την ομάδα κρουστών Bloco Swingueira, ο οποίος θα καλεί τον κόσμο να κατέβει στην πλατεία Γεωργίου.

Στην πλατεία, ο σκηνικός χώρος της τελετής έναρξης θα περιλαμβάνει δυο σκηνές, οι οποίες θα ενώνονται με μια πασαρέλα - διάδρομο. Με την άφιξή τους στην πλατεία ο Tελάλης και οι Bloco Swingueira θα ανέβουν στη σκηνή και θα απλωθούν στην πασαρέλα, καλωσορίζοντας τον κόσμο.

Στην τελετή θα συμμετάσχουν η Νίνα Λοτσάρη, η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, ο Τάσος Μαραγκός, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων και το χορευτικό τμήμα του δήμου Πατρέων, η Ορχήστρα Πνευστών «Ο Πατρεύς» και μέλη πληρωμάτων του πατρινού καρναβαλιού. Επίσης, κατά τη διάρκεια της τελετής ενάρξης θα αρχίσει και το 54ο παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού», αφού θα δοθούν τα πρώτα θέματα στους κυνηγούς.

Παρουσιάστρια της τελετής θα είναι η δημοσιογράφος Νατάσα Τραγουστή, η οποία θα καλωσορίσει τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», Νίκο Χρυσοβιτσάνο και στη συνέχεια τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη του πατρινού καρναβαλιού 2019.

Θα ακολουθήσει ένας «χείμαρρος» πυροτεχνημάτων, που αναμένεται κάνει τη νύχτα μέρα, ενώ η πρώτη καρναβαλική νύχτα θα ολοκληρωθεί με πάρτι και χορούς, αλλά και διασκέδαση σε πεζόδρομους και πλατείες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή έναρξης, που ξεκινάει στις 8 στο παρακάτω βίντεο:

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER