Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 12:50

Σημαντική δωρεά έργων του Βάλια Σεμερτζίδη στο Μουσείο Νεοελληνικής τέχνης Ρόδου

Γράφτηκε από την

Mια σημαντική συλλογή, με 103 μοναδικά έργα ζωγραφικής και χαρακτικής του ζωγράφου Βάλια Σεμερτζίδη κοσμεί πλέον, σε μόνιμη έκθεση, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου.

Τα έργα δώρισε στο μουσείο η οικογένεια του Βάλια Σεμερτζίδη και ήδη η μόνιμη συλλογή λειτουργεί προσελκύοντας αρκετούς επισκέπτες. Αρκετά από τα έργα αυτά ο Βάλιας Σεμερτζίδης τα δημιούργησε στη Ρόδο την οποία θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του, αφού έζησε στο νησί από το 1964 μέχρι το θάνατό του τον Φεβρουάριο του 1983.

Η έκθεση, εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που καταγράφονται, στο πλούσιο ημερολόγιο των πεπραγμένων της 58χρονης ιστορίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου κ. Νίκος Φρόνας. Επισημαίνει επίσης ότι με επιμονή, υπομονή και πολλή θέληση παρακάμφθηκαν μικρά και μεγάλα προβλήματα, τεχνικά, οικονομικά, διαδικαστικά, με αποτέλεσμα, τη μόνιμη φιλοξενία στους χώρους του Νεστορίδειου Μελάθρου, της σημαντικής - από κάθε άποψη - δωρεάς των 103 έργων του αείμνηστου Βάλια Σεμερτζίδη, και να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, η πλουσιότερη σε σημαντικότητα έργων περιφερειακή Πινακοθήκη της χώρας μας.

Αναφερόμενος στον Βάλια Σεμερτζίδη ο κ. Φρόνας τον χαρακτήρισε αγωνιστή στον στίβο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της Εθνικής Αντίστασης του ανθρώπινου μόχθου, της αξιοπρέπειας και της τέχνης. «Υπήρξε θιασώτης της Ρόδου που θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του» τονίζει ο κ. Φρόνας, επισημαίνοντας ότι την ερεύνησε και την αγάπησε, όσο ελάχιστοι καλλιτέχνες, μαθαίνοντάς μας κι εμάς να την βλέπουμε μέσα από ένα βαθύτερο και συναισθαντικό πρίσμα. Η ιδιαιτερότητα της ματιάς του, αναφέρει ο κ. Φρόνας, «αλλά και οι τρόποι με τους οποίους χειριζόταν την εικαστική του γλώσσα, τόσο στη ζωγραφική, όσο και στη χαρακτική, μας έδωσαν μια πλειάδα από σπουδαία έργα, που μνημονεύουν τη ζωή και τις μνήμες του νησιού μας, διαφωτίζοντας κυρίως τις σχέσεις ανάμεσα στη φύση και στον άνθρωπο”.

Στη συλλογή αυτή παρουσιάζονται έργα από όλη την πορεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας του ζωγράφου, τα περισσότερα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά. Η έκθεση περιλαμβάνει 103 έργα, ανάμεσά τους και τα τελευταία που έκανε με το αριστερό του χέρι, μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Ο κ. Φρόνας ευχαριστεί την οικογένεια Σεμερτζίδη για την πρόθυμη συμπαράστασή τους, όπως και τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκο Χατζηνικολάου, για την άρτια επιστημονική δημιουργία της έκδοσης και για την ενδελεχή επιμέλεια της έκθεσης και την κ. Λένα Κατσανίκα, αρχιτέκτονα - μουσειολόγο, που σχεδίασε την έκθεση με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ