Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 10:40

Ελένη Ανδρεάδη: Τα περιβαλλοντικά θέματα δεν γνωρίζουν σύνορα

Γράφτηκε από την

Η «έκτη μαζική εξαφάνιση» είναι ήδη σε εξέλιξη στον πλανήτη μας. Η Ανίτα από το Μπαγκλαντές, ο Μπεν από την Αμερική, η Μαρί-Λουίζ από τη Γαλλία και ο Ιάσονας από την Τήνο -η επίλεκτη ομάδα των "Πρακτόρων του Πλανήτη"- αναλαμβάνουν δράση, ταξιδεύουν από ζούγκλες στην Ασία έως την Ανταρκτική για να σώσουν τα ζώα που απειλούνται και να εντοπίσουν τους υπαίτιους της διατάραξης της οικολογικής ισορροπίας.

Με αφορμή τη "νέα αποστολή που έχει αναθέσει" στους πρωταγωνιστές της στο τέταρτο βιβλίο με τίτλο "Πιράνχας στη Στεριά", της βραβευμένης bestseller σειράς "Πράκτορες του Πλανήτη", η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιγράφει τις διαστάσεις της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας και αναφέρεται στα είδη που κινδυνεύουν στην Ελλάδα και σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποκαλύπτει ποια είναι τα άπληστα πιράνχας με την καταστροφική μανία και εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση που τα βιβλία της θα κυκλοφορήσουν το 2020 σε Αμερική, Τουρκία, Κίνα και Μέση Ανατολή και παιδιά σε διαφορετικές χώρες θα συστρατευθούν για την ανάληψη δράσης για το καλό του Πλανήτη. Τα περιβαλλοντικά θέματα δεν γνωρίζουν σύνορα και οι αναγνώστες αυτής της ηλικίας εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα, εκτιμά.

Η Ελένη Ανδρεάδη, η οποία έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία έχει ιδρύσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση "Πράκτορες του Πλανήτη" που εκπαιδεύει δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού πάνω στην αειφόρο ανάπτυξη μέσα από βιωματικά προγράμματα.

Ακολουθεί η συνέντευξη της Ελένης Ανδρεάδη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και στην Κατερίνα Γιαννίκη:

Ερ: Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς "Πράκτορες του Πλανήτη" οι μικροί αναγνώστες ενημερώνονται για το σοβαρότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα, την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Ποια είναι η ιστορία με την οποία παρουσιάζετε τις διαστάσεις του προβλήματος;

Απ: Οι Πράκτορες του Πλανήτη αυτή την φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Ο αναγνώστης και οι ήρωες του βιβλίου θα πρέπει να ταξιδέψουν στον κόσμο, από τις ζούγκλες της Μαλαισίας, μέχρι τους υγροτόπους στα σύνορα Αμερικής- Καναδά και κάτω στην Ανταρκτική, προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα από τον υπερκακό των βιβλίων, Ιβαν Φον Βαμπάουερ. Στο ταξίδι αυτό θα μάθουν πως τα ζώα κινδυνεύουν τελικά γενικά από τον άνθρωπο και από την έκτη εξαφάνιση που έχουμε επιφέρει στα είδη του πλανήτη μας, όχι από τον Ιβάν. Έχουμε χάσει 60% των ζώων τα τελευταία 50 χρόνια και οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν τους λόγους που έχει γίνει αυτό αλλά και το ποιες είναι οι λύσεις.

Ερ: Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τα παιδιά που διάβασαν το βιβλίο; Γνωρίζουν κάποιες πτυχές του προβλήματος ή μέσα από τη νέα αποστολή των πρωταγωνιστών, των "Πρακτόρων του Πλανήτη", αντιλαμβάνονται την καταστροφή που συντελείται;

Απ: Νομίζω πως είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι πολύ γνωστό. Αναγνώστες, και ιδιαίτερα γονείς, μου είπαν πως δεν γνώριζαν πως έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, όχι μόνο για εξωτικά, μακρινά απειλούμενα είδη, αλλά και για πιο γνώριμα σε εμάς είδη, όπως η μέλισσα ή ο ροφός.

Ερ: Γιατί επιλέχθηκε ο τίτλος "Πιράνχας στη Στεριά";

Απ: Ο Ιάσονας, ένας από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, αναζητεί τα μυστηριώδη πιράνχας που ζουν στην στεριά σε όλο το βιβλίο. Στο τέλος τα παιδιά και ο αναγνώστης πρέπει να απαντήσουν την ερώτηση-γρίφο που τους θέτει η μυστική υπηρεσία της «Περιβαλλοντοπόλ», «Ποια είναι τα πραγματικά ζώα που τρώνε και αρπάζουν τόσο άπληστα και αχόρταγα, που καταστρέφουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν μονάχα τις δικές τους ανάγκες, μην υπολογίζοντας το κόστος στον πλανήτη;» Ο άνθρωπος, δυστυχώς. Για αυτό και οι Πράκτορες πρέπει να αναλάβουν επειγόντως δράση!

Ερ: Ποια είναι τα απειλούμενα είδη που γνωρίζουν οι αναγνώστες μέσα από τη νέα περιπέτεια και ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι της εξαφάνισης τους που καταγράφονται στο βιβλίο;

Απ: Γνωρίζουν είδη που έχουν εξαφανιστεί, αλλά και πολλά που είναι απειλούμενα στην Ελλάδα, όπως το ελάφι, η αγριογίδα και ο ροφός, και παγκοσμίως, όπως ο ελέφαντας, ο ρινόκερος και ο ουρακοτάγκος. Οι λόγοι είναι πολλοί και η περιπέτεια οδηγεί τον αναγνώστη ώστε να τους ανακαλύψει: η υπερ-εκμετάλλευση από τον άνθρωπο, η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή της άγριας φύσης, η μόλυνση του περιβάλλοντος. 

Ερ: Έχετε ήδη σχεδιάσει την επόμενη αποστολή της ομάδας ειδικών αποστολών;

   Απ: Αυτή την στιγμή ετοιμάζουμε μια αποστολή για την εξάλειψη του πλαστικού, που θα υλοποιηθεί σε σχολεία σε όλη τη χώρα.

Ερ: Ποια είναι η αποδοχή των βιβλίων της σειράς στο εξωτερικό και η εμπειρία σας από συμμετοχές σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου;

Απ: Έχω χαρεί ιδιαίτερα που φέτος και το 2020 τα βιβλία θα κυκλοφορήσουν σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Αμερική, η Κίνα, η Μέση Ανατολή και η Τουρκία. Τα περιβαλλοντικά θέματα δεν γνωρίζουν σύνορα και οι αναγνώστες αυτής της ηλικίας πιστεύω πως ενδιαφέρονται για τα ζητήματα αυτά εφόσον είναι η πρόσκληση και τα ερεθίσματα ελκυστικά. 

Ερ: Πόσοι νέοι πράκτορες έχουν εκπαιδευθεί μέσα από τα βιωματικά προγράμματα από την ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πράκτορες του Πλανήτη» το 2009;

Απ: Ετησίως το υλικό μας συνολικά αγγίζει πλέον περίπου 10.000 παιδιά.

Ερ: Πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στη μετάδοση των μηνυμάτων και της αναγκαιότητας ανάληψης δράσης από τους μαθητές για περιβαλλοντικά ζητήματα;

Σταθήκαμε τυχεροί, έχουμε δουλέψει με εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς σε όλη την χώρα που έχουν στηρίξει την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες μας από την αρχή περισσότερο από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος - μετά από την οικογένεια, θα έλεγα πως είναι ο πιο σημαντικός.

Ερ: Πόσο σημαντική είναι για σας η καθημερινή επαφή και επικοινωνία με μαθητές;

Απ: Η επαφή με τα παιδιά είναι αυτό που με κρατάει αισιόδοξη για το μέλλον. Η ενέργεια που με γεμίζουν οι μαθητές και οι αναγνώστες, ο ιδεαλισμός τους και όλα αυτά που έχουμε χάσει ως ενήλικες και ξεχνούμε...

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στις μεταπτυχιακές της σπουδές. Το 2009 ίδρυσε τη ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της οποίας υλοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και βραβεύτηκαν το 2013 ως προς την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015. Το βιβλίο "Πιράνχας στη Στεριά" με εικονογράφηση του σταθερού συνεργάτη της Ελένης Ανδρεάδη, Στέφανου Κολτσιδόπουλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο".