Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 14:43

Γυναικείο βλέμμα στις εργαζόμενες της κλασικής Αθήνας - Διάλεξη της Ά. Γκλέιζμπρουκ στο Μουσείο της Ακρόπολης

Γράφτηκε από την

 

Η γυναικεία εργασία στην κλασική Αθήνα, ο νομικός και οικονομικός αποκλεισμός της γυναίκας στην Αθήνα της Δημοκρατίας, ήταν πτυχές που ανέδειξε η Άλισον Γκλέιζμπρουκ, καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Μπροκ, στη διάλεξή της (14/5) στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τίτλος της ομιλίας της «Working women in Classic Athens» (σε ελεύθερη μετάφραση «Εταίρες στην Κλασική Αθήνα»).

Η διακεκριμένη καθηγήτρια με διεθνές επιστημονικό έργο γύρω από τις γυναίκες, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τη δουλεία, ανέλυσε μικρο-ιστορικές αφηγήσεις μέσα από έναν συνδυασμό διασωθέντων κειμένων, επιγραφών και εικονογραφημένων αγγείων, για να συνθέσει μια μακρο-ιστορική αφηγήση από μια νέα σκοπιά, με βλέμμα γυναικείο για τη γυναικεία εργασία εκτός οικιακού πλαισίου στην αρχαία Αθήνα.

Μια ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα διάλεξη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Άλισον Γκλέιζμπρουκ από την πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Από την πλευρά του και κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο πρεσβευτής του Καναδά στην Αθήνα, Μαρκ Άλεν τόνισε: «Η ισότητα των φύλων και η προστασία των ανθρωπίνων διακαιωμάτων είναι έννοιες όχι μόνο γεωγραφικά οικουμενικές αλλά και διαχρονικές στην ιστορία της ανθρωπότητας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ