Σάββατο, 27 Απριλίου 2019 19:34

«Σκηνές από ένα γάμο» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Γράφτηκε από την
«Σκηνές από ένα γάμο» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Ο εαυτός και η αγάπη στοιχειώνουν το έργο αυτό του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Ο Γιόχαν και η Μαριάν είναι δυο υπάρξεις επίμονες, δυσπροσάρμοστες, εμμονικές.

Αδυνατούν να αλλάξουν τον εαυτό τους. Απελπίζονται όταν διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να καταστούν αυτό που φαντάζονται. Και αργούν να αντιληφθούν ότι ο δεσμός που τους κρατά συνδεδεμένους -και θα αντέξει όσο ζουν- είναι η ακατάβλητη, δύσκολη, αναπόφευκτη, αντιφατική αγάπη. Η αγάπη που κανείς από τους δυο δεν θα καταφέρει ποτέ να αποτινάξει από πάνω του. Η αγάπη που κάνει το Γιόχαν και τη Μαριάν να συντίθενται σε μία ύπαρξη διττή, που διατέμνει το χρόνο ακόμα κι όταν οι δυο τους έχουν πάψει να είναι ζευγάρι.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής παρουσιάζει τις διακυμάνσεις του βίου της Μαριάν και του Γιόχαν με τη διαφάνεια, την καθαρότητα και την αγχίνοια ενός λόγου που μοιάζει να εκφέρεται στη ρωγμή του κρυστάλλου: Κόβει ακριβώς στο σημείο όπου διαρρηγνύεται.

Η υπόρρητη ειρωνεία, η απροκάλυπτη βία, ο αναπάντεχος φόβος, η δύσκολη χαρά και η ανακουφιστική δειλία του ζευγαριού, αποκαλύπτονται επί σκηνής ως παραφράσεις μιας ανάγκης: της ανθρώπινης ανάγκης να ζήσει κανείς με αγάπη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής. Μετάφραση: Χρήστος Χρυσόπουλος. Σκηνικά – Κοστούμια: αση Δημητρουλοπούλου. Φωτισμοί: Αννα Σμπώκου. Κατασκευές: Θανάσης Θαλασσινός. Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης. Επικοινωνία: Αρης Ασπρούλης.

Ηθοποιοί: Ιωάννα Μακρή, Κώστας Καζανάς, Κατερίνα Παρισσινού, Λευτέρης Παπακώστας.

 

ΘΕΑΤΡΟ «ΣΗΜΕΙΟ»

Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα

Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 9 μ.μ.

 

 


NEWSLETTER