Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 16:19

Επανέρχεται δριμύτερο το έκτο Eye' s Walk Digital Festival 2019 στη Σύρο

Γράφτηκε από την
Επανέρχεται δριμύτερο το έκτο Eye' s Walk Digital Festival 2019 στη Σύρο

Με ... αγγελιοφόρο τον έρωτα και σημείο αναφοράς το ομορφότερο ίσως δημιούργημα του Βίλχελμ φον Βάιλερ στην Ελλάδα, το ερειπωμένο αρχιτεκτονικό συγκρότημα των Λαζαρέτων, το Eye' s Walk Digital Festival 2019 επανέρχεται στη Σύρο για έκτη χρονιά.

Στις «αποσκευές» του φέρνει μια υπέροχη συνεργασία με το «Μικρό Πολυτεχνείο», καθώς και 20 διεθνείς Video artists, performers και χορευτές, που μαζί με τους κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου θα κοιτάξουν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση: τα μοναδικά Λαζαρέτα.

Ειδικότερα, για μια εβδομάδα (26-31 Ιουλίου), όσοι παραβρεθούν θα ανακαλύψουν τα Λαζαρέτα μέσα από Video Installation Art, workshops, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις εργασιών, slam poetry, performances που θα πραγματοποιηθούν στην Ερμούπολη και στην 'Ανω Σύρο, φωτίζοντας για πρώτη φορά σημεία από το μοναδικό αυτό αρχιτεκτόνημα. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν τα «Γράμματα των αζήτητων νεκρών της Σωτηρίας» από τον συγγραφέα, ιατρό και πρόεδρο της επιτροπής για το μουσείο του «Σωτηρία», Φώτη Βλαστό. Μια συγκλονιστική ανακάλυψη από έναν χαρισματικό αφηγητή στον μυστικό κήπο της Μονής των Καπουκκίνων στην 'Ανω Σύρα. Το Αρχείο των Αζήτητων Νεκρών της «Σωτηρίας» βρίσκεται ακόμα σε αναμονή συντήρησης και ψηφιοποίησης στις αποθήκες του «Μουσείου Σωτηρία», που εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στον κήπο της Μονής των Καπουκκίνων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μια περιγραφή του Αρχείου που σχετίζεται με την αλληλογραφία τους, καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις βαλίτσες που δεν επέστρεψαν ποτέ στην αφετηρία τους (30 Ιουλίου). Επίσης, η site-specific εγκατάσταση της καλλιτέχνιδας Λιλιάνας Αρεταίου «Γραμματοκιβώτια» θα μετατρέψει την Ερμούπολη στην πόλη του Ερωτικού Λόγου. Ο κάτοικος και ο επισκέπτης θα μπορεί να γράψει και να «αποστείλει» αυτό που αισθάνεται και ακόμα δεν έχει εκφράσει προς στο πρόσωπο που επιθυμεί. Και να το τοποθετήσει μέσα στο ειδικό γραμματοκιβώτιο ή αλλιώς «Boites d'Amour». Σαν μια κρίσιμη ευκαιρία απεύθυνσης συναισθημάτων, προτού και οι δύο χαθούν στη λήθη. Τα «Γραμματοκιβώτια» θα αναρτηθούν σε δέκα σημεία της πόλης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER