Σάββατο, 25 Μαϊος 2019 16:49

«Ρολόι Από Αμμο» με κείμενα του Μπόρχες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Ρολόι Από Αμμο» με κείμενα του Μπόρχες

Μια θεατρική παράσταση βασισμένη και εμπνευσμένη από το έργο του εμβληματικού πεζογράφου, δοκιμιογράφου, ποιητή και μεταφραστή, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ανεβαίνει στο Μπάγκειον.

Πρόκειται για μια απόπειρα να παρουσιαστούν επί σκηνής τα βασικά νοήματα και θέματα που διατρέχουν το σπουδαίο έργο του Αργεντινού συγγραφέα, δοσμένα σε μια ατμόσφαιρα ονειρική και συμβολική, όπου πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λόγος.

Ανθολογώντας αποσπάσματα από διάφορα -κυρίως πεζά- κείμενα του Χ.Λ. Μπόρχες (στη μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη για τις Εκδόσεις Πατάκη), προκύπτει ένα κολάζ επεξεργασμένο με τους όρους της θεατρικής συνθήκης και με μια προσέγγιση εικαστική. Οι 3 ηθοποιοί στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης υποδύονται τον ίδιο τον Μπόρχες, σε 3 διαφορετικές ηλικίες. Το κείμενο συμπληρώνουν σύντομες αναφορές στο έργο άλλων λογοτεχνών, επιλεγμένων με κριτήριο την εκλεκτική τους συγγένεια με τον Μπόρχες.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε μια χρονική συγκυρία με ιδιαίτερη σημειολογία, αφού η πρεμιέρα (Δευτέρα 10 Ιουνίου) πραγματοποιείται μόλις λίγες μέρες πριν από την επέτειο θανάτου του Χ. Λ. Μπόρχες (14/6), ενώ το 2019 είναι το έτος που συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννησή του (το 1899).

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Αντρέας Μαντάς. Δραματουργική Επεξεργασία: Αντρέας Μαντάς – Τίνα Παππά. Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωστής Χριστοδούλου. Σχεδιασμός Φώτων: Γιώργος Βελισσάριος. Σχεδιασμός Ηχου: Κώστας Γκόντας. Κολάζ: Emanuele Balzani (Alexandre Skinas Gallery). Ενδυματολόγος: Νίκη Παγιατάκη. Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Βελισσάριος. Μουσική Επιμέλεια: Αντρέας Μαντάς. Διασκευή “Johnny Guitar”: Nalyssa Green.

 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Φώτης Αρμένης: Μπόρχες Α. Χρήστος Καρνάκης: Μπόρχες Β – Παράκελσος

Αντρέας Μαντάς: Μπόρχες Γ – Μαθητής. Στα ηχογραφημένα αποσπάσματα λόγου ακούγονται οι: Κώστας Βασαρδάνης, Σπύρος Βραχωρίτης, Ιωάννα Παππά, Χρίστος Τσάγκας.

 

Από 10 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210 7298270, bageios.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER