Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 08:47

Ενας διαφορετικός «Ερωτόκριτος» από «Χαΐνηδες» και ακροβάτες

Γράφτηκε από την
Ενας διαφορετικός «Ερωτόκριτος» από «Χαΐνηδες» και ακροβάτες

Οι γνωστοί «Χαΐνηδες», μαζί με την ομάδα χορευτών και ακροβατών «Κι όμΩς κινείται», παρουσιάζουν μια ανάγνωση του «Ερωτόκριτου» διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Η παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου και θ’ ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Οπως λέει ο Δημήτρης Χαΐνης Αποστολάκης, πρόκειται για μια «τραγουδαφήγηση» που πότισε τη μουσική μας παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος, και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο-αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.

«Ο Ερωτόκριτος εκδιώχτηκε από τα χωριά της Κρήτης. Τη θέση του πήραν το δελτίο των 8 στην τηλεόραση, το facebook, ο αυτισμός των sms και ο θόρυβος από την εκβιομηχάνιση της γεωργικής εργασίας. Συνήθως τον συναντάμε στα χείλη τραγουδιστών, που του αφιερώνουν ένα τρίλεπτο γλυκερής και αυτάρεσκης ευαισθησίας και σε θεατρικές παραστάσεις, ως φολκλόρ ή ως φολκλόρ “πειραγμένο”. Ο λόγος της αποτυχίας των προσπαθειών αυτών είναι ότι ο Ερωτόκριτος, καθώς δεν είναι ούτε ποίημα, ούτε τραγούδι, ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και εν τέλει, άλλη αναπαράσταση».

 

ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Αθήνα, οδός Κορυτσάς

Τηλ.: 213 2027185

Προπώληση: viva.gr


NEWSLETTER