Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 13:54

Ιστορικό συλλείτουργο και ευχαριστίες Βαρθολομαίου στον Ιερώνυμο για το Ουκρανικό

Γράφτηκε από την
Ιστορικό συλλείτουργο και ευχαριστίες Βαρθολομαίου στον Ιερώνυμο για το Ουκρανικό

Σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκε το συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο.

Με τη μνημόνευση για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους του μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου ολοκληρώθηκε η πατριαρχική συλλειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος, οι μητροπολίτες, οι ιερείς και οι πιστοί άκουσαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να διαβάζει στη μνημόνευση των διπτύχων μετά τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοβ και Πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβο και το όνομα του μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου, επισφραγίζοντας και τυπικά εν Ελλάδι τη διεύρυνση των ορθόδοξων αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

Το συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της απόφασης που έλαβε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει το Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, σε περίπτωση που εκείνος μνημονεύσει τον επικεφαλής της αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο που «με την εισήγηση του στην Ιεραρχία αυτίστηκε αδελφικώς και εναρμονίστηκε με τις κανονικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη και ανέγραψε στα δίπτυχα το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενος δικαίου αιτήματος που εκκρεμούσε χρόνια και κρατούσε εκατομμύρια ανθρώπους εντός ενός σχίσματος, αναμένουμε την επίσκεψη του Μητρ. Κιέβου για να δουν οι Ουκρανοί αδελφοί μας ότι οι Έλληνες, οι διδάξαντες σε αυτούς την πίστη και τα γράμματα, ανοίγουν τις αγκαλιές τους και πάλι σε αυτόν τον λαό ως αδελφοί προς αδελφούς για να ενωθούν εν αληθεία και αγάπη με εμάς» είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Παράλληλα ζήτησε να προστατευθεί η μητρότητα και χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την διακήρυξη της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα ως ημέρα αγέννητου παιδιού.Στον τελευταίο χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία του Έλληνα επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ μίλησε για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την επίσκεψή του στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και την Ροτόντα ο Οικουμενικός Πατριάρχης ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και νωρίς το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Άγιον Όρος.

Άνθιμος: Η σημερινή μέρα θα μείνει στην Ιστορία

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του ιδρύματος «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

«Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα για τα πνευματικά μας προβλήματα για τα ιστορικά μας θέματα και το φρόνημα μας που πρέπει να είναι ενωτικό και αφιερωμένο στην Ελλάδα» είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Στην πατριαρχική συλλειτουργία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Κούβελας, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER