Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 13:00

Ο «Αίας» του Σοφοκλή από το Θέατρο του Νέου Κόσμου στο Ηρώδειο και σε άλλα θέατρα της Αθήνας

Γράφτηκε από την
Ο «Αίας» του Σοφοκλή από το Θέατρο του Νέου Κόσμου στο Ηρώδειο και σε άλλα θέατρα της Αθήνας

 

Στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου ο «Αίας» του Σοφοκλή από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, μετά και τη μεγάλη επιτυχία του στην πρεμιέρα που δόθηκε στην Επίδαυρο.

Επίσης η παράσταση θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένα φεστιβάλ της Αττικής: την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο του Πειραιά, την Τετάρτη 2/9 στο Αμφιθέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής» της Ηλιούπολης, ενώ τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8/9 στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Ο «Αίας» ανεβαίνει σε μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Ουζουνίδου, Παντελής Δεντάκης, Γιάννης Κλίνης και Δημήτρης Παπανικολάου.

Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, ενδεικτική ωστόσο της θεατρικής ιδιοφυΐας του. Μετά το θάνατο του Αχιλλέα, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων είναι ο Αίας. Ωστόσο, κατά την κρίση των όπλων, οι Ελληνες αρχηγοί αποφασίζουν τα όπλα του νεκρού ήρωα να δοθούν στον Οδυσσέα. Ο Αίας θίγεται βαθιά από τη μεγάλη αδικία. Θυμωμένος, επιχειρεί να επιτεθεί τους Αχαιούς, όμως η Αθηνά θολώνει το μυαλό του και η φονική του μανία ξεσπάει στα κοπάδια τους. Οταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί τι έκανε, η αξιοπρέπειά του έχει πληγεί τόσο ώστε ο ήρωας επιλέγει να αυτοκτονήσει. Ο κεντρικός ήρωας, ανυπέρβλητα γενναίος, παλεύει με τη μοίρα του καθώς επιθυμεί μόνος του να ορίζει ζωή και θάνατο - απορρίπτοντας σταθερά τη θεϊκή

βοήθεια. Μακριά από το πεδίο της μάχης, όπου το προβάδισμα το κερδίζουν η πολιτική και η διπλωματία, ο άριστος πολεμιστής απομονώνεται, καθώς δεν έχει πια θέση στη νέα τάξη πραγμάτων. 

• Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven, Ianos, Reload, MediaMarkt - καθώς επίσης ηλεκτρονικά στο viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876.


NEWSLETTER