Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 21:34

Ξεκινάει το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Γράφτηκε από την
Ξεκινάει το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Με όπλο την 18ετή ιστορία και την ευρεία αποδοχή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας επεκτείνει τις δράσεις του - πέρα από τον Πύργο όπου βρίσκεται η βάση του, καθώς και την ακτινοβολία του διεθνώς.

Πρόκειται για το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, που θα διεξαχθεί φέτος από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη.

Η 18η διοργάνωση θα ανοίξει με τον «Λαβύρινθο» (2014) του Ντάγκλας Μπόσγουελ από το Βέλγιο, ένα εφηβικό θρίλερ που καταπιάνεται με τη σχέση νέων και κυβερνοχώρου, το οποίο πέρα από την επίκαιρη θεματολογία του υπόσχεται σασπένς και δράση κατάλληλη (και) για ανήλικους θεατές.

Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 68 ταινίες για παιδιά και νέους από 45 χώρες, ενώ εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα, που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Καλύπτει δε, μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, όπως: το μπούλινγκ (σχολικός εκφοβισμός), οι κίνδυνοι του διαδικτύου που αντιμετωπίζουν ανενημέρωτοι έφηβοι, η παγκοσμιοποίηση, η βίαιη «ισοπέδωση» μικρών επιχειρήσεων από κολοσσούς, η εξαφάνιση των εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος. Αλλά και ο θάνατος των γονιών, η παιδική φτώχια, ακόμα και το θέμα-ταμπού του βιασμού νεαρών κοριτσιών.

Φυσικά, ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής. Τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα συζητηθούν είναι το «Flocking» της Μπεάτα Γκάρντελερ, υποψήφιο για το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου της Σουηδίας, που εστιάζει στο ακανθώδες θέμα του βιασμού μιας έφηβης από συμμαθητή της και το «Aniki Bobo», την πρώτη νεορεαλιστική ταινία που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη από τον μεγάλο Πορτογάλο σκηνοθέτη Μανοέλ ντε Ολιβέιρα που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 73 χρόνια μετά τη δημιουργία της.

Δημοφιλής θεσμός του φεστιβάλ Ολυμπίας, η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στη 15η διοργάνωσή της θα προβάλλει πάνω από 100 επιλεγμένες νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο (από τις 300 που υποβλήθηκαν). Ανάμεσα σε αυτές και ταινίες από χώρες μακρινές όπως το Μεξικό (για πρώτη φορά), η Βραζιλία και η Αυστραλία. Μαζικότερη από κάθε άλλη φορά αναμένεται η φυσική παρουσία συντελεστών από τα εξωτερικό. Από την Ελλάδα θα δούμε 110 ταινίες, ατομικές ή συλλογικές εργασίες σε σχολικό περιβάλλον.

Μάλιστα, στην «Camera Zizanio» επιστρέφει φέτος με δύο ταινίες του ο 7χρονος Τόμπι Λιτλ που ξεκίνησε να γυρίζει ταινιάκια στα 4 χρόνια του.

Ακόμη, για πρώτη φορά φέτος, η Βουλή των Ελλήνων θ’ απονείμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Φεστιβάλ Ολυμπίας που θα επιλέξει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την εκπαιδευτική προσφορά του φεστιβάλ στην ελληνική κοινωνία.

«Μια καλή είδηση μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε» χαρακτήρισε πρόσφατα την διοργάνωση ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εκφράζοντας την επιθυμία του ΥΠΠΟ να αγκαλιάσει τον θεσμό προχωρώντας στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γυρίσουν τη δική τους ταινία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER