Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 14:06

Στην «Αποστολή Ειρήνης» από την Κόνιτσα το 1ο βραβείο της UNICEF

Γράφτηκε από την
Στην «Αποστολή Ειρήνης» από την Κόνιτσα το 1ο βραβείο της UNICEF

  «Θέλουμε ειρήνη και όχι πόλεμο. Ομόνοια και όχι διχόνοια. Τα παιδιά, βροντοφώναξαν όλα μαζί το μήνυμα, τόσο δυνατά και διαδόθηκε παντού. Οι δημοσιογράφοι, από όλα τα μέρη του κόσμου, έστειλαν το μήνυμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

 Με αυτά τα λόγια, τελειώνει η «Αποστολή Ειρήνης», το παραμύθι των μαθητών της Δ' τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας, που κατέκτησε το πρώτο βραβείο στην ενότητα «παραμύθια», στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF.

   Οι 18 μαθητές του ακριτικού σχολείου, θέλησαν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» , για να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στα παιδιά που βιώνουν εμπόλεμες καταστάσεις και εμπνεύστηκαν το παραμύθι, με ήρωα τον Ζαμπίρ, ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία.

   «Ο ήλιος ανέτειλε εκείνο το πρωινό. Ένα πανέμορφο τοπίο. Ήταν το αύριο. Ένα αύριο ειρηνικό, χωρίς πολέμους χωρίς μίση, παιχνίδι και χαρούμενες φωνές πλημμύριζαν την γειτονιά. Και όμως, ήταν ένα όνειρο….»

   Ο ήρωάς τους, βλέπει ένα όνειρο. Ονειρεύεται έναν ειρηνικό κόσμο, όμως ζει στη Συρία. Το παιδάκι βιώνει τον πόλεμο, χάνει την οικογένεια του και μέσα από δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις, καταφέρνει μαζί με έναν φίλο τουν που συναντά στο δρόμο της προσφυγιάς ,να περάσει με βάρκα στη Ρόδο. Εκεί, σε κάποιο σοκάκι της πόλης, συναντάει μία ελληνική οικογένεια που είναι και ανάδοχοι γονείς της UNICEF, η οποία στη συνέχεια, το υιοθετεί.

   Το μικρό προσφυγόπουλο από τη Συρία, μαζί με τα παιδιά της νέας του ελληνικής οικογένειας, 3 κοριτσάκια, την Αγάπη,την Ειρήνη και την Ελπίδα, προσπαθούν να προωθήσουν και να διαδώσουν τα δικαιώματα των παιδιών και των προσφύγων, αλλά να στείλουν και μηνύματα ειρήνης.

   Την προσπάθεια των παιδιών, στήριξε η δασκάλα τους, Πηνελόπη Ρουσούλη, η οποία είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από την περασμένη 'Ανοιξη, οι εικόνες που έβλεπαν στην τηλεόραση τα παιδιά, ήταν συγκλονιστικές για τα ίδια. Τους συγκίνησε πάρα πολύ το δράμα των προσφύγων». Στο σχολείο, όπως ανέφερε, είχαν συζητήσει αναλυτικά για τα δικαιώματα των παιδιών και ειδικότερα, το δικαίωμα τους για ειρήνη στον κόσμο και έτσι οι μαθητές πήραν την αφορμή και έδωσαν και τον τίτλο «Αποστολή Ειρήνης» στο παραμύθι τους.

   Οι μαθητές που πήραν το βραβείο, και φέτος φοιτούν στην 5η τάξη του Δημοτικού, λένε πως «νιώθουν χαρά, γιατί συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ακόμη μεγαλύτερη, γιατί πήραν το βραβείο που το αφιερώνουν στα παιδιά του Κόσμου» όμως εκφράζουν και την αγωνία τους: «Νιώθουμε λύπη για τον πόλεμο. Θέλουμε να διαδοθεί το μήνυμα της ειρήνης, για να γεννηθεί ελπίδα στα παιδάκια στη Συρία πως ο πόλεμος θα τελειώσει».

   Το παραμύθι είναι μια ομαδική δουλειά. Και οι 18 μαθητές της τάξης συμμετείχαν. Είναι χειρόγραφο και εικονογραφημένο, με ζωγραφιές των παιδιών .Κάθε παράγραφος γράφτηκε και από έναν μαθητή.

   Ο διευθυντής του Σχολείου ο κ. Αθανασάκης επισημαίνει ότι τα παιδιά δούλεψαν περίπου ένα μήνα, με τη βοήθεια της δασκάλας τους, και πως σκοπός τους δεν ήταν η βράβευση, αλλά δόθηκε αξία στη συμμετοχή.

   «Είμαστε σε μία ακριτική περιοχή των Ιωαννίνων. Είμαστε το πιο απομακρυσμένο 6θεσιο σχολείο. Προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε προγράμματα. Εκείνο που τονίζουμε στα παιδιά, πως μπορεί να ήρθε μία διάκριση, η πρώτη θέση, αλλά εκείνο που μετράει κάθε φορά, είναι η συμμέτοχη και η προσπάθεια. Το σχολείο μας, θέλει να στείλει το μήνυμα να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, γιατί εάν αυτό δεν συμβεί, δεν θα σταματήσει και το δράμα των προσφύγων».

   Οι μαθητές αφιερώνουν το βραβείο για το παραμύθι τους «Αποστολή Ειρήνης», στα παιδιά του κόσμου και στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER