Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 11:30

Τα Χριστούγεννα μέσα από το σινεμά (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Χριστούγεννα, περίοδος ξεκούρασης, ηρεμίας και αγάπης. Εποχή αγαπημένη σε όλους τους ανθρώπους ή σχεδόν σε όλους, που συνδέονται με αναμνήσεις. Άλλοτε ευχάριστες, κι άλλες φορές δυσάρεστες.

Και σε όλα αυτά δεν θα μπορούσε να λείψει η έβδομη τέχνη, παρουσιάζοντας με το δικό της τρόπο το πνεύμα των Χριστουγέννων. Προσεγγίζοντας τις ημέρες των Χριστουγέννων έτσι όπως τις προσεγγίζει και η ίδια η ζωή. Με αγάπη, ηρεμία, με πνεύμα προσφοράς και νοσταλγίας. Όμως ταυτόχρονα υπάρχει και η άλλη πλευρά αυτή της φαντασίας, του τυχαίου και του τρόμου που μπορεί να μετατρέψει την ευτυχία σε δυστυχία και το όνειρο σε εφιάλτη.

Μαζί θυμόμαστε μερικές, λίγες, θα λέγαμε, πολύ λίγες ταινίες που είχαν σαν θέμα τα Χριστούγεννα. Ψάχνοντας στις ταινιοθήκες σίγουρα θα βρείτε πολύ περισσότερες, άλλες ρομαντικές, άλλες αστείες κι άλλες τρομακτικές που σίγουρα όμως όλες βρίσκονται εντός του χριστουγεννιάτικου πνεύματος που δεν είναι άλλο από το συναίσθημα!

Γκρέμλινς

Ας βάλουμε στην άκρη την αγάπη μας για τον μικρούλη και γλυκούλη Γκίσμο, κι ας δούμε τα μικρά τερατώδες και σαδιστικά Γκρέμλινς έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα. Ο σκηνοθέτης Τζόε Ντάντε κατάφερε να δημιουργήσει μία χριστουγεννιάτικη ταινία που μετατρέπει το χαρούμενο κλίμα των ημερών σε μία κατάσταση πλήρους αναρχίας, παίρνοντας υπ’ όψιν όλες τις πτυχές του καταναλωτισμού των ημερών και αναζητώντας μέσα από τις τερατώδες φάρσες των Γκρέμλινς το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που σίγουρα δεν έχει να κάνει με τις υλιστικές συνήθειες.

Μαύρα Χριστούγεννα

Ο Μπομπ Κλαρκ στην ταινία τρόμου του 1974 δίνει στις χριστουγεννιάτικες διακοπές μια διάσταση ενός κλασικού αστικού μύθου. Ένα σπίτι που στεγάζει μία αδελφότητα κοριτσιών μετατρέπεται την περίοδο των Χριστουγέννων σε κολαστήριο. Από τα απειλητικά τηλεφωνήματα μέχρι τα εγκλήματα του Μπίλι Λενζ και της αδελφής – κόρης του. Η ταινία αποτέλεσε την πηγή επιρροής των ταινιών τρόμο της δεκαετίας του ’80.

Εφιάλτης Πριν τα Χριστούγεννα

Τι δουλειά έχει ο βασιλιάς του Χάλοουϊν στη χώρα των Χριστουγέννων; Καμία θα μπορούσαμε να πούμε, δεν είχε όμως την ίδια άποψη και ο Τομ Μπάρτον, που αποφάσισε να στείλει τον Τζακ Σκέλετον, από τη χώρα του Χάλοουϊν σ’ αυτή του Σάντα Κλάους και των Χριστουγέννων. Γι αυτόν δώρα σημαίνει τρόμος και δεν μπορεί να κατανοήσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα της αγάπης και της γαλήνης, μέχρι τη στιγμή που όλα θα αλλάξουν και θα καταλάβει ότι τα Χριστούγεννα είναι συναίσθημα.

Ο Χιονάνθρωπος

Ένα μάθημα για τους γονείς και όχι μόνο. Ένα μάθημα για όλους όσοι παραμελούν τους ανθρώπους που αγαπάνε και τους αγαπάνε.

Ο Τρόι Μίλερ, στην ταινία αυτή γυρίζει πίσω τον Τζακ Φροστ, όταν χάνει τη ζωή του σε ένα τροχαίο δυστύχημα, σαν έναν χιονάνθρωπο για να αναπληρώσει όλα εκείνα που έχασε όταν ζούσε ως άνθρωπος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ