Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016 08:52

Προβολή της διαφορετικότητας μέσα από το σύγχρονο χορό στο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας (vids)

Γράφτηκε από την

Η εκ νέου συνεύρεση με τις αρχές του σύγχρονου χορού, ώστε η σημερινή τέχνη να ανατροφοδοτηθεί με θεμελιώδεις ιδέες, φιλοσοφίες  και πρακτικές, καθώς επίσης η προβολή της «διαφορετικότητας» ιδιωμάτων - ηλικιών - ταυτοτήτων, μέσα και από τη συνύπαρξη καλλιτεχνών με ή χωρίς αναπηρία, είναι οι δύο βασικοί άξονες του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, στην αίθουσα του υπουργείου Πολιτισμού. 

Το φετινό φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 15 ως τις 26 Ιουλίου, και στις 12 αυτές ημέρες περιλαμβάνονται δύο Παρασκευο-Σαββατοκύριακα ώστε ακόμα περισσότερος κόσμος να παρακολουθήσει τις παραστάσεις. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καταρχάς 8 κεντρικές παραστάσεις -με μειωμένο εισιτήριο φέτος- από ισάριθμες διεθνείς και ελληνικές ομάδες. Επίσης 2 σεμινάρια, ένα εργαστήρι και 2 σχετικές διαλέξεις, αλλά και 10 παράλληλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο - οι οποίες φιλοδοξούν καταρχάς να «ανοιχτούν» στην πόλη, μέσα από διάφορους χώρους, όπως για παράδειγμα η βεράντα του Μεγάρου Χορού ή το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Αφετέρου, επιχειρούν να αναδείξουν τη συνεργασία του Φεστιβάλ Χορού με φορείς και θεσμούς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. 

Οπως αναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης είναι στα ίδια επίπεδα με τον περσινό, στα 400.000 ευρώ - το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτεται εξ ημισείας από το υπουργείο και το δήμο, ενώ η λίστα των χορηγών παραμένει ανοιχτή. Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινά την Τρίτη 5 Ιουλίου και θα γίνεται και ηλεκτρονικά.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν, η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη, η οποία διάβασε και το μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα  Kalamata:21, Εκτορας Τσατσούλης, και φυσικά η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού, Κατερίνα Κασιούμη. Δυο λόγια για τις παραστάσεις τους οι οποίες συμμετέχουν στο φεστιβάλ είπαν στο τέλος οι παρευρισκόμενες χορογράφοι Μαρία Γοργία, Αποστολία Παπαδαμάκη, Σοφί Μπουλμπουλιάν, Αρτεμις Λαμπίρη και η Καλαματιανή Λίντα Καπετανέα. 

Την παρουσίαση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Μεσσήνιος πρόεδρος της ΕΛΣ, Σάκης Θεοδωρόπουλος, και ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης. 

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας ευχαρίστησε το υπουργείο Πολιτισμού και τον κ. Μπαλτά για την ηθική και οικονομική τους στήριξη, την Κ. Κασιούμη «για την ηράκλεια προσπάθειά της», τον πρόεδρο της Λυρικής Σ. Θεοδωρόπουλο αλλά και τον Δ. Μανιατάκη, για τη συνεχή τους υποστήριξη. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για το οποίο τόνισε ότι αποτελεί πραγματικά ένα παράθυρο στον κόσμο.

Η Μ. Βλαζάκη δήλωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού αγκαλιάζει το Φεστιβάλ Χορού, το οποίο αποκτά φέτος νέα πνοή, παρά τις δεδομένες δυσκολίες. Στη συνέχεια μετέφερε τον χαιρετισμό του υπουργού Αρ. Μπαλτά, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το 22ο Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, στοχεύει στην ανάδειξη της πολυμορφίας των τάσεων που διαπερνούν τον σύγχρονο χορό.

Ο Ε. Τσατσούλης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη φετινή διοργάνωση και σχολίασε ότι η πρόκριση της Καλαμάτας στην τελική φάση διεκδίκησης του τίτλου της ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 δεν θα ήταν δυνατή, εάν η πόλη δεν είχε εμπνευστεί από μια τέτοια εξωστρεφή διοργάνωση όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

Λίγο νωρίτερα η Κ. Κασιούμη είχε παρουσιάσει το φετινό πρόγραμμα, βρίσκοντας την ευκαιρία να υπογραμμίσει και τη δυσκολία ανάληψης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του φεστιβάλ σε μια τόσο κρίσιμη καμπή, μετά την παραίτηση της Β. Μαραγκοπούλου της οποίας το έργο είναι γνωστό σε όλους. Οπως εξήγησε όμως, εμφανώς συγκινημένη, η ευθύνη αυτή μπορεί να ήταν μεγάλη, αλλά μεγαλύτερη ήταν η επιθυμία της να συνεχιστεί η σπουδαία αυτή διοργάνωση. Οταν ρωτήθηκε δε για το προσωπικό της όραμα σχετικά με το φεστιβάλ, η κ. Κασιούμη επανέλαβε ότι πρωταρχικός της στόχος είναι η διασφάλιση της ύπαρξής του και τα υπόλοιπα θα διευθετούνται μέρα με τη μέρα - τονίζοντας ότι ανήκει σε αυτή τη γενιά σκέψης. Ανέφερε πάντως ότι η ταυτότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφορά αναγκαστικά το τρίπτυχο παρελθόν - μέλλον - τόπος, με την έννοια ότι θα πρέπει να συνδυάζει την πρωτοπορία της καλλιτεχνικής δημιουργίας με πιο προσιτές παραστάσεις, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό κομμάτι.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

• «Links»: Παρασκευή 15 - Σάββατο 16/7, 10 μ.μ. Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής | Αντώνης Φωνιαδάκης. Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα. Το φανταστικό και μυστικιστικό στοιχείο συνομιλεί με τον ωμό ρεαλισμό, δημιουργώντας ένα ιδανικό «οικοσύστημα» συνάντησης του Μπαχ με τον Χέντελ, οι οποίοι παρά το ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (1685) σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν.

• «10,000 Litres» | «Me on Top»: Σάββατο 16/7, 7 μ.μ. Νέοι χορογράφοι: Ευαγγελία Κολύρα, Αρτεμις Λαμπίρη. Συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Μέγαρο Χορού - Στούντιο. Δύο έργα σε μία ενιαία παράσταση. Ο τίτλος 10.000 λίτρα αναφέρεται στην ποσότητα αέρα που κυκλοφορεί στο σώμα κάθε μέρα. Το Me οn Top είναι μια παράσταση για τις σχέσεις εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή, με πέντε κεφάλαια που αλληλοεπικαλύπτονται.

• «Opus»: Κυριακή 17 - Δευτέρα 18/7, 8 μ.μ.  Ομάδα «Λέων και Λύκος» | Χρήστος Παπαδόπουλος. Μέγαρο Χορού - Στούντιο. Η χορογραφία επιχειρεί έτσι τη σύσταση ενός νέου κώδικα ανάγνωσης του μουσικού έργου που μεταφράζει τη χρονική διάσταση της μουσικής σύνθεσης σε χωρική διάσταση των σωμάτων.

• «Στην άκρη του βατήρα»: Τρίτη 19 - Τετάρτη 20/7, 8 μ.μ. Ομάδα «Αμάλγαμα» | Μαρία Γοργία. Μέγαρο Χορού - Στούντιο. Μια γυναίκα, η εκρηκτική Καλαματιανή περφόρμερ Σάνια Στριμπάκου,  κολυμπά ανάμεσα στις αντιφάσεις της, στην αναποφασιστικότητά της και στα αδιέξοδα που, κατά κύριο λόγο, δημιουργεί η ίδια στον εαυτό της.

• «Drops of Peace»: Τρίτη 19/7, 10 μ.μ. Dk-Bel | Sophie Bulbulyan, Pelma | Λία Χαράκη | Quasi Stellar | Αποστολία Παπαδαμάκη. Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (είσοδος ελεύθερη). Μια παράσταση σε εξωτερικό χώρο, που συνδυάζει χορό και προβολές κι απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Οι χορευτές συνθέτουν μνήμες που έχουν καταγραφεί μέσα τους από την υποβρύχια εμπειρία τους! Συμμετέχουν ερμηνευτές διαφορετικών ηλικιών, εθνοτήτων και σωματικών δυνατοτήτων (με ή χωρίς αναπηρίες).

• «Beheld» | «Notturnino»: Παρασκευή 22 - Σάββατο 23/7, 8 μ.μ. Candoco Dance Company | Alexander Whitley & Thomas Hauert. Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα. Μια από τις πιο φημισμένες ομάδες, που αποτελείται από αρτιμελείς και μη χορευτές. Το «Beheld»είναι μια δουλειά-πρόκληση για το απαιτητικό δεξιοτεχνικό ύφος του χορογράφου. Το δεύτερο έργο είναι βασισμένο σε κινητικούς αυτοσχεδιασμούς κι αποτελεί μια μοναδική, κάθε φορά, εμπειρία.

• «Europium»: Κυριακή 24/7, 10 μ.μ. «RootlessRoot» | Λίντα Καπετανέα και Jozef Fruček. Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα. Εμπνευσμένη από το ομώνυμο, ασταθές χημικό στοιχείο Ευρώπιο, η παράσταση θέτει το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και, κατά συνέπεια, της δικής μας συλλογικής ταυτότητας. Δημιουργήθηκε εδώ, στο Μέγαρο Χορού, και ήδη άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. 

Παράλληλες Εκδηλώσεις 

Κυριακή 17 - Δευτέρα 18/7, 10 μ.μ. Προβολή «First Position», Βess Κargman, στο Μέγαρο Χορού (Βεράντα). 

Τρίτη 19/7 6 μ.μ. - Κυριακή 24/7 12 μ. «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας» (έκθεση) και χορογραφίες της Barbara Kane, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. 

Τετάρτη 20/7 12.30 μ.μ. «Drops of Breath» (προβολή) στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο). Τετάρτη 20/7 10 μ.μ. «Cello in my Life» με την Indira Rahmatulla (ρεσιτάλ τσέλου και χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί των Στ. Γκόνου, Ν. Πέππα-Τριαντάρη, Ν. Γραμματικοπούλου, Β. Αναγνωστοπούλου), Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο. 

Πέμπτη 21 - Παρασκευή 22/7 10 μ.μ. «All This Can Happen» (προβολή), Siobhan Davies & David Hinton, Μέγαρο Χορού (Βεράντα). 

Πέμπτη 21, Παρασκευή 22, Σάββατο 23/7 1-10 μ.μ. «The Running Tongue» (εγκατάσταση / ταινία), Siobhan Davies & David Hinton, Μέγαρο Χορού (Στούντιο).

Παρασκευή 22/7 6 μ.μ. «Screendance»: Ομιλία του David Hinton - συζήτηση, Μέγαρο Χορού (Στούντιο).

Κυριακή 24/7 8 μ.μ. Παρουσίαση σεμιναρίου της Barbara Kane, Μέγαρο Χορού (Στούντιο). 

Δευτέρα 25/7 8 μ.μ. Παρουσίαση σεμιναρίου της Pat Catterson, Μέγαρο Χορού (Στούντιο).

Τρίτη 26/7 10 μ.μ. Γκαλά όπερας με τον Δημήτρη Πλατανιά, Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα). 

 

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Σεμινάριο χορού με την Barbara Kane 15-25/7 στο Ζουμπούλειο Μέγαρο. Σεμινάριο χορού με την Pat Catterson 15-25/7. Εργαστήρι με τους Candoco Dance Company 21/7 στο Δημοτικό Στάδιο. Δύο Διαλέξεις της Pat Catterson, 18 και 23/7 στο Ζουμπούλειο.