Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 14:16

Η Microsoft ανέπτυξε οθόνη που δεν χρειάζεται φόρτιση ή σύνδεση στο ρεύμα

Γράφτηκε από την
Η Microsoft ανέπτυξε οθόνη που δεν χρειάζεται φόρτιση ή σύνδεση στο ρεύμα

Το τμήμα Έρευνας της Microsoft κατάφερε να αναπτύξει μία οθόνη η οποία τροφοδοτείται μόνη της από το φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου. Η «ενεργειακά ουδέτερη» οθόνη λειτουργεί αντλώντας ενέργεια από το φωτισμό των γραφείων και «συμπεριφέρεται» σαν ένα μίνι e-reader.

«Αυτό που φανταζόμαστε είναι πως η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένα χαρτάκι για σημειώσεις», δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ο Τομπάιας Γκρός-Πούπενταλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Ωστόσο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, να συγχρονιστεί με σημειώσεις από άλλες τοποθεσίες, ενώ θα είναι δυνατός ο προγραμματισμός της ώστε να προβάλει καθημερινές πληροφορίες, όπως τον καιρό ή τα δρομολόγια των λεωφορείων όταν πρόκειται να φύγετε από το γραφείο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντλώντας ενέργεια από τον περιβάλλοντα χώρο με τη χρήση φωτοβολταϊκών κυττάρων, η συσκευή δεν χρειάζεται φόρτιση.

«Σε αντίθεση με μία οθόνη υπολογιστή ή μια τηλεόραση, η οθόνη e-ink δεν χρειάζεται καθόλου ενέργεια για να διατηρεί την εικόνα», δήλωσε ο Γκρός-Πούπενταλ.

«Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μία μικρή ποσότητα ενέργειας, η οποία αντλείται από το φως που υπάρχει σε ένα γραφείο, χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάνελ στο πίσω μέρος της συσκευής».

Η οθόνη βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο και για το λόγο αυτό δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσο θα μπορεί να εξελιχθεί σε καταναλωτικό προϊόν ή εάν θα υπάρχουν οφέλη για το περιβάλλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER