Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 09:47

Η ψηφιακή Alexa ξεσπά μόνη της σε ανατριχιαστικά γελάκια!

Γράφτηκε από την
Η ψηφιακή Alexa ξεσπά μόνη της σε ανατριχιαστικά γελάκια!

Η ψηφιακή βοηθός Alexa της Amazon που, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη της, απαντά σε ερωτήσεις και δέχεται εντολές από τους χρήστες, εμφανίζει περίεργα συμπτώματα -που παραπέμπουν μάλλον σε παραψυχολογικό θρίλερ- καθώς ξαφνικά αρχίζει μόνη της και χωρίς λόγο να γελάει με ανατριχιαστικό τρόπο, που μπορεί να παγώσει το αίμα.

Τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν σε «έξυπνα» ηχεία που διαθέτουν την Alexa (η οποία βρίσκεται σε διάφορες συσκευές) και από τα οποία ξεπηδούσαν ρομποτικά γελάκια χωρίς αιτία, που σε μερικούς χρήστες θύμιζαν γελάκι...μάγισσας.

Αφού άρχισαν να κυκλοφορούν ολοένα περισσότερες σχετικές ιστορίες χρηστών στο διαδίκτυο, η Amazon αναγνώρισε τελικά το πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι θα το φτιάξει.

«Εκεί που καθόμασταν στο καθιστικό με τη μαμά μου και καμία μας δεν μιλούσε», έγραψε μια χρήστρια στο Twitter, «ξαφνικά η Alexa μας ενεργοποιήθηκε και γέλασε χωρίς λόγο. Δεν είπε το παραμικρό, απλώς γέλασε».

Ένας άλλος χρήστης ανέφερε ότι η Alexa άρχισε να γελάει στο μέσον μιας συζήτησης στο γραφείο του. Όταν ο χρήστης τη ρώτησε γιατί το κάνει, η Alexa απάντησε «συγγνώμη, δεν είμαι βέβαιη». Κάποιος τρίτος χρήστης ζήτησε από την Alexa να παίξει μουσική και εκείνη έβαλε τα γέλια.

Ένας άλλος χρήστης έγραψε: «Ήμουν ξαπλωμένος και ετοιμαζόμουν να κοιμηθώ, όταν η Alexa έβγαλε ένα πολύ δυνατό και θριλερικό γέλιο από τα ηχεία μου Amazon Echo. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δολοφονηθώ απόψε!».

Κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θυμήθηκε την ταινία «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» του 1968, όπου -σε μια κλασική περίπτωση απείθειας της μηχανής- το ρομπότ HAL 9000 λέει στον αστροναύτη που της είχε ζητήσει κάτι, τη διάσημη φράση: «Συγγνώμη Ντέιβ, φοβάμαι πως δεν μπορώ να το κάνω αυτό».

Μια εξήγηση γι' αυτή τη συμπεριφορά, την οποία έδωσε η Amazon, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το BBC, είναι ότι σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις η προσωπική ψηφιακή βοηθός ακούει την ανύπαρκτη εντολή «Alexa, γέλασε». Πώς βέβαια μπορεί να ακούει η Alexa κάτι που δεν ειπώθηκε, παραμένει ερωτηματικό.

Η εταιρεία είπε ότι θα αλλάξει τη σχετική εντολή σε «Alexa, μπορείς να γελάσεις;». Μένει να αποδειχθεί αν αυτό θα σωπάσει το φάντασμα στη μηχανή...

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER