Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 10:05

Αν σας θυμίζει κάτι αυτή η φωτογραφία... μάλλον έχετε μπει στα πρώτα «άντα» (vids+pics)

Γράφτηκε από τον
Αν σας θυμίζει κάτι αυτή η φωτογραφία... μάλλον έχετε μπει στα πρώτα «άντα» (vids+pics)

Ήταν αρχές του '90 όταν τα πρωινά των Σαββατοκύριακων μικρά παιδιά αλλά και έφηβοι, ξυπνούσαν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα υπερηρώων, τους Power Rangers!

Οι φιγούρες, οι στολές και τα αντίστοιχα παιχνίδια υπήρχαν στο δωμάτιο κάθε μαθητή, ενώ τα επεισόδια που προβάλλονταν από τη συχνότητα του ANT1 πρόσφεραν μεγάλα νούμερα τηλεθέασης στο κανάλι.

Από την πρώτη προβολή των Power Rangers στην Ελλάδα πέρασαν πάνω από 25 χρόνια.

Ποιος όμως μπορεί να ξεχάσει τους καβγάδες μεταξύ των αγοριών στα σχολεία για το ποιος "ήταν" ο... κόκκινος ρέιτζερ ή των κοριτσιών αντίστοιχα για την ροζ;

Οι πρώτοι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τους Πάουερ Ρέιντζερς ήταν εκείνοι πάντως που προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αγαπήθηκαν περισσότερο από τους θεατές. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι επόμενοι κύκλοι με νέα πρόσωπα, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Ο κόκκινος Τζέισον Λι Σκοτ, η ροζ Κίμπερλι Χαρτ, ο μαύρος Ζακ Τέιλορ, η κίτρινη Τρίνι Κουάν, ο μπλε Μπίλι Κράνστον, ο πράσινος (και ενίοτε άσπρος) Τόμι Ολιβερ, ήταν στα 90's οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, ωστόσο μαζί με τα παιδιά μεγάλωσαν και οι ήρωες τους.

Ας δούμε πώς είναι σήμερα καθώς και ποιοι έχουν φύγει από τη ζωή:

1. David Yost (Blue Ranger/Billy Cranston)



Ο David Yost κατέκτησε το ρόλο του Blue Ranger μόλις τρεις μήνες μετά τη μετακόμισή του στην Καλιφόρνια το 1993.

Ο Yost εμφανίστηκε σε περισσότερα από 200 επεισόδια Power Rangers, κάνοντας τον Ranger με τις πιο πρωτότυπες εμφανίσεις της σειράς.

Πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή του από τη σειρά, ο David Yost αποκάλυψε πως εγκατέλειψε την παραγωγή επειδή πολλά από τα μέλη του συνεργείου του φέρονταν άσχημα γιατί ήταν ομοφυλόφιλος.

Σήμερα, είναι υποστηρικτής της LGBTQ κοινότητας και εργάζεται ως γυμναστής...

2. Austin St John (Red Ranger/Jason Lee Scott)

Ως Red Ranger, ο Austin St John ήταν ο αρχικός ηγέτης των Power Rangers παρά το γεγονός ότι ήταν το νεότερο μέλος του cast, όταν το show έκανε ντεμπούτο.

Είχε καλές δεξιότητές στο taekwondo και το judo κάνοντάς τον ακόμα πιο σημαντικό για τον ρόλο.

Στα μέσα της δεύτερης σεζόν παράτησε τη σειρά μετά από μια διαφωνία για την αμοιβή.

Πλέον έχει αποσυρθεί από το χώρο της υποκριτικής και εργάζεται ως τραυματιοφορέας.

3. Amy Jo Johnson (Pink Ranger/Kimberly Ann Hart)

 
Η Amy Jo Johnson ήταν η αξιαγάπητη Ροζ Ρέιντζερ.
 
Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια, εξακολουθεί να είναι το ίδιο όμορφη και κομψή. Μετά το τέλος της σειράς, συνέχισε να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές, με πιο σημαντικές το «Flashpoint» και το «Covert Affairs»...
 
4. Walter Emanuel Jones (Black Ranger/Zack Taylor)
 
 
Ο Walter Emanuel Jones υποδυόταν τον Μαύρο Ρέιντζερ. Έχει εμφανιστεί έκτοτε σε πολλές επιτυχημένες σειρές, όπως το «Family Matters», «Buffy the Vampire Slayer», «CSI» και άλλες.
 
Το 2006 έλαβε μέρος και στην ταινία «Οι Μαχητές των Δρόμων: Tokyo Drift» και έχει χαρίσει τη φωνή του σε αρκετές ταινίες όπως το «Βρέχει Κεφτέδες», «Fantastic 4: Rise of The Silver Surfer» και «Warrior»...
 
Παρείχε επίσης φωνές στους Power Rangers, δανείζοντας τα φωνητικά του ταλέντα σε πολλούς κακούς και τέρατα.
 
5. Jason David Frank (Green Ranger/Tommy Oliver)
 
 
Ο Jason David Frank είχε υποδυθεί όχι μόνο τον Πράσινο, αλλά και τον Λευκό Ρέιντζερ. Μετά τη λήξη του συμβολαίου του, έγινε παλαιστής.
 
Συνεχίσει να κάνει ειδικές εμφανίσεις στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Στον καρπό του έχει τατουάζ με το σήμα των Πάουερ Ρέιντζερς...
 
6. Thuy Trang (Yellow Ranger/Trini Kwan)
 
 
Η Thuy Trang ήταν η Κίτρινη Ρέιντζερ. Στα μέσα του δεύτερου κύκλου αποχώρησε από τη σειρά.
 
Το 2001 σκοτώθηκε σε τροχαίο, σε ηλικία 27 ετών...
 
7. David J Fielding (Zordon)
 
 
Ο Zordon, το γιγαντιαίο κυμαινόμενο κεφάλι που οργάνωνε τις αποστολές των Power Rangers ήταν εκείνο του David J Fielding.
 
8. Richard Steven Horvitz (Alpha 5)
 
 
Ο Richard Steven Horvitz κρυβόταν πίσω από το ρομποτάκι (Alpha 5) το οποίο ήταν υπεύθυνο για τα μηχανήματα του αρχηγείου. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν το φωνητικό "Ay ay ay ay ay" όταν κάτι δεν πήγαινε καλά.
 
9. Machiko Soga (Rita Repulsa)
 
 
Η τηλεοπτική Ρίτα, η οποία έβαζε τα εμπόδια στους Πάουερ Ρέιντζερς με τα τέρατα που έστελνε στη Γη, έφυγε από την ζωή το 2006 από καρκίνο στο πάγκρεας.
 
10 & 11. Paul Schrier and Jason Narvy (Bulk and Skull)
 
 
Δύο συμπληρωματικοί ηθοποιοί που εμφανίζονταν στο κολέγιο των πρωταγωνιστών ήταν οι Bulk and Skull.

Ο Schrier έχει δουλέψει στη σειρά Image The Comics, που περιβάλλεται από μια αυτοκρατορία επιστημονικής φαντασίας της ΕΣΣΔ.

Ο Narvy έχει διδακτορικό στο θέατρο και ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Concordia του Σικάγου.
 
Η υπόθεση...
 
Η σειρά λαμβάνει χώρα στη φανταστική πόλη Angel Grove της Καλιφόρνια. Σε μια εξερευνητική αποστολή στο διάστημα, δύο αστροναύτες ανακαλύπτουν ένα εξωγήινο δοχείο (αναφερόμενο ως dumpster ως αποτέλεσμα της οσμής του) και παραβιάζουν τη μονάδα, απελευθερώνοντας ακούσια την κακή εξωγήινη μάγισσα Rita Repulsa από 10.000 χρόνια περιορισμού.
 
Με την απελευθέρωσή της, αυτή και ο στρατός της στρέφουν τα βλέμματά τους στην κατάκτηση του πλησιέστερου πλανήτη, τη Γη.
 
Ο σοφός Zordon έτσι, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη της Rita αντιλαμβάνεται την απελευθέρωσή της και διατάζει το ρομπότ - βοηθό του Alpha 5 να επιλέξει πέντε ικανούς έφηβους για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της Ρίτα.
 
Στιγμές από το πρώτο επεισόδιο σε ελληνική μεταγλώττιση:
 
 
Οι πέντε έφηβοι που επιλέχθηκαν είναι ο Jason Lee Scott, ο Kimberly Hart, ο Zack Taylor, ο Trini Kwan και ο Billy Cranston. Ο Zordon τους δίνει τη δυνατότητα να μετατραπούν σε δύναμη μάχης γνωστή ως Power Rangers, παρέχοντάς τους ένα οπλοστάσιο στη διάθεσή τους, καθώς και κολοσσιαίες μηχανές επίθεσης που ονομάζονται zords που μπορούν να συνδυαστούν σε μια γιγαντιαία ανθρωποειδή μηχανή γνωστή ως Megazord.
 
Η αναπάντεχη επιτυχία και η προβολή στην Ελλάδα
 
Από την πρώτη στιγμή, η σειρά έγινε τεράστια επιτυχία και άρχισε να προβάλλεται σε 30 χώρες παγκοσμίως.
 
Στην προβολή κάθε επεισοδίου, το κοινό καθηλωνόταν μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες και η τηλεθέαση '"χτυπούσε κόκκινο". Στην Ελλάδα άρχισε να προβάλλεται το 1993.
 
Η αρνητική κριτική
 
Η επιτυχία του προγράμματος ήταν δεδομένη. Το κοινό την είχε λατρέψει. Οι κριτικοί όμως δεν συμμερίζονταν την ίδια άποψη. Πολλοί υποστήριζαν πως οι Ρέιντζερς χρησιμοποιούσαν ανούσιες και μη απαραίτητες δυνάμεις για να πολεμήσουν τα τέρατα. Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και υπήρχε έλλειψη ευρηματικότητας και πρωτοτυπίας. Οι πρωταγωνιστές ήταν τόσο υπερβολικοί, όσον αφορά τον τρόπο που υποδύονταν τους ήρωες, που πολλές φορές οι σκηνές φάνταζαν τελείως ψεύτικες και κιτς, ιδίως όταν τα κτήρια εν μέσω μάχης διαλύονταν σαν τραπουλόχαρτα.
 
Πώς δημιουργήθηκε η σειρά
 
Το 1992, ο Χάϊμ Σαμπάν, έτυχε να παρακολουθήσει ένα επεισόδιο της γιαπωνέζικης τηλεοπτικής σειράς «Super Sentai».
 
Ο παραγωγός εντυπωσιάστηκε και αποφάσισε να κάνει μια διασκευή για την αμερικανική τηλεόραση, βασιζόμενη στην πρωτότυπη ιδέα. Κατά το παρελθόν, είχαν πραγματοποιηθεί παρόμοιες απόπειρες, όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από άλλους συντελεστές. Ωστόσο, όλες θεωρήθηκαν αποτυχημένες. Το κοινό δεν έδειχνε να ανταποκρίνεται στην όλη προσπάθεια. Ο Σαμπάν σύντομα αντιλήφθηκε ότι μια ακριβής αντιγραφή του προγράμματος δεν θα προσέλκυε τους τηλεθεατές.
 
Η λύση ήταν μια: η αμερικανική εκδοχή της σειράς να δανειστεί τις σκηνές από την ιαπωνική, αλλά να έχει διαφορετική ονομασία και πρωταγωνιστές. Κι όντως έτσι έγινε. Οι Ιάπωνες ηθοποιοί αντικαταστάθηκαν με Αμερικάνους και η σειρά ονομάστηκε «Πάουερ Ρέιντζερς». Με αυτόν τον τρόπο οι ήρωες θα ήταν πιο κοντά στο κοινό των δυτικών χωρών. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται αρχικά στις ΗΠΑ, από το τηλεοπτικό δίκτυο FOX Kids με τον τίτλο «Mighty Morphin Power Rangers».
 
Αν πάντως υπήρχε μια σκηνή που καθήλωνε σε κάθε επεισόδιο τους τηλεθεατές αυτή ήταν η εμφάνιση της zords και οι εκάστοτε μάχες με τα τέρατα.
 
 
Πιο συγκεκριμένα, όταν οι πρωταγωνιστές έβλεπαν τα "σκούρα", καλούσαν τα zords Mastodon Dinozord, Pterodactyl Dinozord, Triceratops Dinozord, Tiger Dinozord και Tyrannosaurus Dinozord, συναρμολογώντας τον Megazord ενώ πολλές φορές έδινε την δική του βοήθεια από... θαλάσσης το Dragonzord.
 
Την εμφάνιση τους έκαναν από διάφορα μέρη της Γης, συμβολίζοντας κατά κάποιο τρόπο τις πέντε ηπείρους, πριν ενωθούν και τα πέντε μαζί.
 
Ας τα θυμηθούμε αναλυτικά:
 
Mastodon Dinozord
 
 
Pterodactyl Dinozord
 
 
Triceratops Dinozord
 
 
Tiger Dinozord
 
 
Tyrannosaurus Dinozord
 
 
Megazord
 
 
Dragonzord
 
 
Μερικά βιντεάκια με δράση για να θυμηθούμε για τα καλά τα παιδικά μας χρόνια...
 
Το κάλεσμα των zords και η συναρμολόγηση του Megazord:
 
 
Η εμφάνιση του Dragonzord μέσα από την θάλασσα:
 
 
Οι διάφοροι... εισβολείς στο τέλος δεν είχαν καλή κατάληξη:
 
 
Ίσως η πιο επική μάχη ήταν εναντίον του Frankenstein:
 


NEWSLETTER