Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 22:45

DIY: Ubuntu, Linux για ανθρώπους

Γράφτηκε από τον
DIY: Ubuntu, Linux για ανθρώπους

Μήπως έχει έρθει η ώρα να εξοπλίσουμε τον υπολογιστή μας με ένα πανίσχυρο δωρεάν λειτουργικό σύστημα αντί της "φτηνής" home έκδοσης των windows με την οποία το αγοράσαμε;  Το Ubuntu είναι εδώ!

 Το Ubuntu είναι ένα ανοικτού κώδικα, ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα Linux. Ξεκίνησε το 2004, βασισμένο στη διανομή Debian. Ο στόχος του Ubuntu είναι η παροχή ενός διαρκώς ενημερωμένου, σταθερού λειτουργικού συστήματος για τον μέσο χρήστη, με έμφαση στην ευκολία χρήσης και εγκατάστασης γι αυτό και το σύνθημα του Ubuntu είναι “Linux για ανθρώπους” (Linux for human beings).

Το Ubuntu έχει χαρακτηριστεί ως η πιο δημοφιλής διανομή Linux για επιτραπέζιους υπολογιστές. Χρηματοδοτείται από την Canonical Ltd., μία ιδιωτική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία Μαρκ Σάτλγουορθ. Αντί να πωλεί το Ubuntu, η Canonical καταγράφει έσοδα από την επί πληρωμή τεχνική υποστήριξη που παρέχει για το προϊόν της.

http://el.wikipedia.org/wiki/Ubuntu

Ας δούμε λοιπόν την εγκατάσταση της έκδοσης 13.10 βήμα βήμα:

Κατεβάζουμε από το www.ubuntu.com (από το μενού Download -> Ubuntu Desktop) το αρχείο με το πρόγραμμα εγκατάστασης αφού επιλέξουμε την έκδοση που θέλουμε 64-bit ή 32-bit. Αν δεν είμαστε σίγουροι για τον υπολογιστή μας ή αν είναι παλιός επιλέγουμε την έκδοση 32-bit. Στην συγκεκριμένη παρουσίαση χρησιμοποιήσαμε την 32-bit έκδοση οπότε το αρχείο που κατεβάσαμε είναι το ubuntu-13.10-desktop-i386.iso.

Το επόμενο βήμα είναι να γράψουμε το αρχείο iso σε DVD ή σε USB drive. Για την εγγραφή σε USB μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν πρόγραμμα LinuxLive USB Creator για την εγγραφή σε DVD οποιοδήποτε αντίστοιχο πρόγραμμα όπως η εγγραφή CD/DVD των windows, το Nero, το Magic Iso κ.τ.λ.

Στη συνέχεια, όπως σε οποιαδήποτε εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος, αφού τοποθετήσουμε το DVD ή το USB drive στον υπολογιστή μας το επιλέγουμε ως δίσκο εκκίνησης (είτε από την αντίστοιχη ρύθμιση του BIOS είτε πατώντας το κατάλληλο πλήκτρο F για να εμφανιστεί το boot menu).

Σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζεται το λογότυπο του Ubuntu,  επιλέγουμε την ελληνική γλώσσα και πατάμε το κουμπί της εγκατάστασης.

Στην οθόνη "προετοιμασία εγκατάστασης" επιλέγουμε την "λήψη ενημερώσεων" και την "εγκατάσταση λογισμικού τρίτων"

 Προσοχή στην οθόνη "Είδος Εγκατάστασης" Στο δικό μας παράδειγμα χρησιμοποιήσαμε έναν εντελώς άδειο σκληρό δίσκο που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν. Στην περίπτωση που έχετε έναν σκληρό δίσκο με εγκατεστημένα π.χ. windows7 και θέλετε να εγκαταστήσετε και το Ubuntu προκειμένου κάθε φορά να διαλέγετε εσείς ποιο λειτουργικό σύστημα θα φορτώνει μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος του partition των windows και να ελευθερώσετε χώρο για το Ubuntu με κάποιο εργαλείο όπως το  EaseUs Partition Master. 

Αυτό που θέλουμε είναι να φτιάξουμε 2 τμήματα στον ελεύθερο χώρο του δίσκου: ένα για την εικονική μνήμη και ένα για όλο το σύστημα. 

* εικονική μνήμη swap. Χωρίς να αναλύσουμε λεπτομέρειες καλό θα είναι το μέγεθος της να είναι μικρό. Σε ένα τυπικό σύστημα με πάνω από 1Gb RAM 2-3Gb είναι αρκετά. 

Για το κεντρικό partition θα επιλέξουμε σύστημα αρχείων ext4 με journal και σημείο επαφής / 

 Το "δύσκολο" βήμα έγινε. Τα επόμενα στάδια της εγκατάστασης είναι απλά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες:

Το επόμενο βήμα μπορείτε να το παρακάμψετε πατώντας "σύνδεση αργότερα"

Αυτό ήταν! Η εγκατάσταση τελείωσε. Πατάμε επανεκκίνηση για να χρησιμοποιήσουμε το νέο μας σύστημα.

 

Αφού δώσουμε τον κωδικό που διαλέξαμε στην εγκατάσταση θα βρεθούμε στην επιφάνεια εργασίας του Ubuntu

 Τώρα θα προσθέσουμε την δυνατότητα πληκτρολόγησης ελληνικής γλώσσας (και όποιας γλώσσας ακόμα θέλουμε) πατώντας στην μπάρα αριστερά το εικονίδιο των ρυθμίσεων

Πατώντας το πρώτο κουμπί της αριστερής μπάρας έχουμε πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα και τις δυνατότητες του Ubuntu

 

Το ubuntu έρχεται με προεγκατεστημένες τις πιο συνηθισμένες εφαρμογές όπως το Libre Office αλλά μπορούμε εύκολα μέσα από το κέντρο λογισμικού να διαλέξουμε ανάμεσα σε χιλιάδες δωρεάν προγράμματα και παιχνίδια τι μας χρειάζεται.

Πατώντας το δεύτερο (από πάνω) εικονίδιο της αριστερής μπάρας μπορούμε να περιηγηθούμε στους φακέλους και τα αρχεία του υπολογιστή μας

ενώ η αποσύνδεση, επανεκκίνηση και το κλείσιμο βρίσκονται στο πάνω δεξιά εικονίδιο όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

 Το Linux είναι ένα αρκετά πολύπλοκο και "δύσκολο" λειτουργικό σύστημα όμως χάρη στο Ubuntu μπορείτε να χαρείτε πολλά από τα πλεονεκτήματά του (όπως η ασφάλεια) χωρίς να έχετε ιδιαίτερες γνώσεις. Και όταν δυσκολευτείτε κάπου, με μια αναζήτηση στο google ή σε κάποιο forum θα διαπιστώσετε πως μπορείτε να βρείτε εύκολα λύση χάρη στην τεράστια παγκόσμια κοινότητα των χρηστών του.

Την ελληνική κοινότητα του Ubuntu θα την βρείτε εδώ: ubuntu-gr.org

 [sexypolling id="3"]


NEWSLETTER