Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 17:30

Σας έκλεψαν το iPhone; Δείτε πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε αλλά και να το ανακτήσετε!

Γράφτηκε από τον
Σας έκλεψαν το iPhone; Δείτε πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε αλλά και να το ανακτήσετε!

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η κλοπή κινητού τα τελευταία χρόνια. Τα Smartphones είναι πλέον μίνι υπολογιστές, κοστίζουν ακριβά και επομένως είναι φυσικό ο ρυθμός κλοπών smartphones να έχει αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία.

Η Apple έχει προβλέψει την δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί ο χρήστης ενός iPhone (ή/και iPad) όταν ανακαλύψει πως το κινητό του έχει κλαπεί μιας και περιέχει πάρα πολλά σημαντικά πράγματα, από στοιχεία επικοινωνίας και ευαίσθητα δεδομένα έως ακόμα και αριθμούς καρτών, pin και κωδικούς συναλλαγών.

Τι μπορείτε να κάνετε αν σας κλέψουν το iPhone; Θεωρούμε πάντα δεδομένο ότι έχετε ενεργοποιήσει την εφαρμογή "Find My iPhone". Αν δεν το έχετε κάνει, τότε μπορείτε να δηλώσετε την συσκευή ως κλεμμένη δηλώνοντας τον σειριακό αριθμό καθώς και να χρησιμοποιήσετε υπολογιστή ή άλλη iOS συσκευή προκείμενου να αλλάξετε κωδικούς iTunes & App Store, Facebook, Gmail κ.α.

 

Αν έχετε ενεργοποιήσει το "Find My iPhone" τότε:

1. Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή από άλλη iOS συσκευή ή από υπολογιστή για να βρείτε τη συσκευή σας. 

2. Ανοίξτε το "Find My iPhone" και επιλέξτε μια συσκευή για να δείτε τη θέση της στο χάρτη. Αν η συσκευή είναι σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να δώσετε εντολή να παίξει έναν ήχο για να σας βοηθήσει να την βρείτε.

3. Χρησιμοποιήστε την επιλογή "Lost Mode", ώστε να κλειδώσετε από απόσταση τη συσκευή σας με έναν τετραψήφιο κωδικό πρόσβασης, να εμφανίσετε ένα προσαρμοσμένο μήνυμα με τον αριθμό τηλεφώνου σας στην οθόνη κλειδώματος της κλεμμένης συσκευής σας, και να παρακολουθείτε τη θέση της συσκευής σας σε χάρτη. Εάν έχετε προσθέσει πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για το Apple Pay, η δυνατότητα να κάνετε πληρωμές με τη χρήση του Apple Pay της συσκευής αναστέλλεται όταν βάζετε τη συσκευή σας στο "Lost Mode". 

4. Αναφέρετε την κλοπή στην αστυνομία η οποία μπορεί να σας ζητήσει τον σειριακό αριθμό της συσκευής σας. Βρείτε το σειριακό αριθμό σας:

• Από την αρχική του συσκευασία ή παραλαβή

• Στο "Support" προφίλ, εάν έχετε δηλώσει τη συσκευή σας με το Apple ID σας. 

5. Σβήστε τη συσκευή σας. Για να αποτρέψετε οποιονδήποτε άλλον σε πρόσβαση των δεδομένων της συσκευή σας, μπορείτε να τα διαγράψετε από απόσταση. Όταν σβήσετε τη συσκευή σας, όλα τα στοιχεία σας (συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για Apple Pay) θα διαγραφούν από τη συσκευή, ενώ δεν θα είστε πλέον σε θέση να βρείτε το iPhone σας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή "Find My iPhone". 

Τι μπορείτε να κάνετε αν η συσκευή σας iOS είναι απενεργοποιημένη ή εκτός σύνδεσης;

Εάν η συσκευή σας έχει απενεργοποιηθεί από τους κλέφτες ή βρίσκεται εκτός σύνδεσης, μπορείτε να την βάλετε σε Lost Mode, να την κλειδώσετε ή να διαγράψετε τα δεδομένα σας από απόσταση. Μόλις η συσκευή ενεργοποιηθεί ή συνδεθεί στο δίκτυο, όλες οι παραπάνω ενέργειες θα ενεργοποιηθούν. Αν δεν είχατε ενεργοποιήσει το "Lost Mode" τότε η συσκευή θα εμφανιστεί στο χάρτη. 

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία Lost εισάγοντας τον κωδικό πρόσβασης στη συσκευή σας. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε το Lost Mode στο iCloud.com ή από το την εφαρμογή "Find My iPhone".

Η κλοπή ενός iPhone ή iPad είναι κάτι που απευχόμαστε όλοι, καλό όμως είναι να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που συμβεί.


NEWSLETTER