Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2015 20:09

3 λόγοι που δικαιολογούν την πρόσφατη πτώση στην αγορά των tablets

Γράφτηκε από τον

Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η αγορά των tablets περνάει δύσκολους καιρούς.

Δεν είναι μόνο τα iPad, ολόκληρη η αγορά είναι σε πτώση όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα του "Statista” και του “Business insider”. Ποιοι όμως μπορεί να είναι οι λόγοι για την πτώση;

Τα κινητά / smartphones έχουν πλέον αρκετά μεγάλες οθόνες

Σκεφτείτε το, ακόμα και η Apple έκανε πέρσι το συμβιβασμό και υποχώρησε βγάζοντας νέα μοντέλα με μεγαλύτερες οθόνες. Έπεσε ένα μεγάλο προπύργιο υποστήριξης των οθονών κάτω από 5 ίντσες και από ό,τι φάνηκε από τις πωλήσεις, το εγχείρημα πέτυχε. Άρα, γιατί κάποιος να επενδύσει σε tablet 7 ιντσών όταν έχει π.χ. ένα iPhone 6/6s Plus προσφέρει οθόνη 5.5 ιντσών;

 

Τα smartphones ανανεώνονται πιο συχνά από τα tablet

Κάθε 2 με 3 χρόνια αποφασίζουμε να αλλάξουμε κινητό και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι εταιρείες κινητών. Έτσι, κάθε νέο μοντέλο είναι πάντα μια εξέλιξη του παλιότερου μοντέλου, πιο γρήγορο και πιο δυνατό. Τα tablet από την άλλη αντιμετωπίζονται ως υπολογιστές/laptop και γι’ αυτό το λόγο δεν τα ανανεώνουμε τόσο συχνά. Καταλήγουμε επομένως να κρατάμε μια απαρχαιωμένη συσκευή που δεν επιδέχεται ανανεώσεων στο λογισμικό της και πλέον δεν μπορεί να τρέξει βασικές εφαρμογές.

Η αγορά έχει γεμίσει με πολλές ανταγωνιστικές συσκευές, πολλές από αυτές χαμηλής ποιότητας.

Όταν η Samsung και η Apple έχουν πλέον μόνο το 10% της αγοράς tablet και οι no-name συσκευές έχουν ανέβει από το περσινό 25% στο 43% τότε το συμπέρασμα είναι απλό. Οι χρήστες προτιμούν το φθηνό tablet για βασικές χρήσεις και όχι την υπερ-μηχανή ενός επαγγελματία. Επομένως είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με κακή ποιότητα κατασκευής προκειμένου να βλέπουν την αγαπημένη τους ταινία στο αυτοκίνητο με ένα tablet αξίας κάτω των 100 ευρώ.

Σίγουρα οι επαγγελματικές χρήσεις των tablets αποτελούν το μέλλον, μιας και σε αυτούς του τομείς τα tablets έχουν «λύσει τα χέρια» των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, δεν είναι όμως αρκετό για να επανέλθει η αγορά στα νούμερα του 2013. Εν’ τέλει όλα εξαρτώνται από κολοσσούς όπως η Apple, η Google και η Samsung. Είναι στο χέρι τους να μας δείξουν νέους τρόπους χρήσης των tablet και να τα κάνουν και πάλι δημοφιλή.