Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 12:01

Δημιουργήθηκε το πρώτο φόρεμα που φωτίζει όταν αναπνέετε

Γράφτηκε από την
Δημιουργήθηκε το πρώτο φόρεμα που φωτίζει όταν αναπνέετε

Αυτό το φόρεμα φωτίζει όταν αναπνέετε.

Ξέρουμε τα έξυπνα κινητά, ξέρουμε τα έξυπνα αυτοκίνητα, τα έξυπνα ετούτα, τα έξυπνα εκείνα, δεν ξέραμε όμως ότι υπάρχει «έξυπνο φόρεμα».

Αλλά, ναι, ήρθε η ώρα: ο οίκος μόδας CuteCircuits –είναι πίσω από τα wah-wah του Chuck Taylor, το LED dress της Katy Perry, το Twitter Dress– παρουσίασε ένα καινούργιο «έξυπνο φόρεμα», το οποίο ανταποκρίνεται στις κινήσεις του σώματος (αυτής που το φορά).

Το, από γραφένιο, σύνθετο υλικό στο φόρεμα έχει αισθητήρες που συλλαμβάνουν τα μοτίβα αναπνοής της όποιας το φορά. Ένας μικροεπεξεργαστής αναλύει τα δεδομένα και χρησιμοποιεί LED που είναι τοποθετημένα στα διαφανή μέρη του φορέματος για να αλλάξει το χρώμα του. Η χρωματική γκάμα περιλαμβάνει ροζ, τιρκουάζ, πορτοκαλί και πράσινο, και τα χρώματα αλλάζουν αναλόγως του πόσο βαθιά είναι η εισπνοή.

Το high-tech «άγγιγμα» στο μαύρο φόρεμα, κατασκευασμένο από γραφένιο, παρουσιάστηκε στοTrafford Centre στο Μάντσεστερ, προς τιμήν της πόλης, η οποία πέρυσι ήταν η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Επιστήμης. Το Μάντσεστερ ήταν, επίσης, η πόλη στην οποία ανακαλύφθηκε το γραφένιο, το 2004, και οι επιστήμονες πίσω από τη ανακάλυψη τιμήθηκαν με Νόμπελ, το 2014. Αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα ατόμων άνθρακα τα οποία συνδέονται σε εξαγωνικό πλέγμα που θυμίζει κηρήθρα.

«Είναι ένα καταπληκτικό πρότζεκτ. Το γραφένιο είναι ακόμα σε παιδική ηλικία για εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο και το να επιδεικνύεις τις εκπληκτικές ιδιότητές του μέσω της μόδας είναι κάτι το συναρπαστικό» δήλωσε, στον Guardian, ο δρ. Πολ Γουάιπερ, ερευνητής στοNational Research Institute, στο Μάντσεστερ.

Είναι σίγουρο ότι αυτό το φόρεμα, περνώντας μπροστά μας, μάς κάνει να στρέφουμε ως ραντάρ το κεφάλι, κι ας μην παρακολουθούμε πασαρέλα σε show οίκου μόδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER