Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 21:59

Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης- νάνος στο ηλιακό μας σύστημα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης- νάνος στο ηλιακό μας σύστημα

Ένα νέο πλανήτη- νάνο στο Ηλιακό Σύστημα ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων: Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του CFHT (Canada- France- Hawaii Telescope), πρόκειται για έναν μικρό πλανήτη στον «δίσκο» των μικρών, παγωμένων κόσμων που βρίσκονται πέρα από τον Ποσειδώνα. Η διάμετρός του, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι περίπου 700 χλμ, και έχει ιδιαίτερα μεγάλη τροχιά για πλανήτης- νάνος.

Το όνομά του προς το παρόν- όπως δόθηκε από το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης- είναι 2015 RR245, και εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος OSSOS (Outer Solar System Origins Survey).

«Οι παγωμένοι κόσμοι πέρα από τον Ποσειδώνα δείχνουν πώς σχηματίστηκαν οι μεγάλοι πλανήτες και μετά απομακρύνθηκαν από τον Ήλιο. Μας επιτρέπουν να συνθέσουμε την ιστορία του Ηλιακού Συστήματος. Αλλά σχεδόν όλοι αυτοί οι παγωμένοι κόσμοι είναι πολύ μικροί και θαμποί: Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βρίσκουμε έναν ο οποίος είναι μεγάλος και αρκετά λαμπρός ώστε να μπορούμε να τον μελετήσουμε ενδελεχώς» λέει η Dr. Μισέλ Μπάνιστερ, του Πανεπιστημίου της Βικτώρια στη Βρετανική Κολούμπια, που συμμετέχει στην έρευνα.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον για την ομάδα των επιστημόνων ήταν το ότι η τροχιά του αντικειμένου το φέρνει σε σημείο 120 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο απ' ό,τι η Γη. Το μέγεθός του δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, καθώς απαιτούνται περαιτέρω μετρήσεις. Πάντως, σύμφωνα με το Minor Planet Center, πρόκειται μάλλον για το 18ο μεγαλύτερο αντικείμενο στην αποκαλούμενη «Ζώνη του Κάιπερ» (Kuiper Belt).

Η πλειονότητα των πλανητών- νάνων σαν τον RR245 καταστράφηκαν ή «εξορίστηκαν» από το Ηλιακό Σύστημα στο χάος που προκλήθηκε όταν οι μεγάλοι πλανήτες έλαβαν τις σημερινές τους θέσεις. Ο RR245 είναι ένας από τους ελάχιστους πλανήτες- νάνους που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, μαζί με τον Πλούτωνα και την Έριδα, τους μεγαλύτερους γνωστούς πλανήτες- νάνους (σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, είναι μικρότερος από τους άλλους πέντε πλανήτες- νάνους που έχουν εντοπιστεί, δηλαδή τον Πλούτωνα, την Έριδα, τη Δήμητρα, τον Haumea και τον Makemake).

Ο RR245 πλέον κινείται γύρω από τον ήλιο εν μέσω αυτών που απομένουν από δεκάδες χιλιάδες πολύ μικρότερα αντικείμενα πέρα από τον Ποσειδώνα, με τις τροχιές των περισσότερων εξ αυτών να μη διακρίνονται.

Οι κόσμοι που βρίσκονται τόσο μακριά από τον Ήλιο έχουν ιδιαίτερα «εξωτικά» γεωλογικά χαρακτηριστικά, αποτελούμενα από πολλά διαφορετικά παγωμένα υλικά, όπως έδειξε το πρόσφατο πέρασμα του New Horizons από τον Πλούτωνα. Μετά από αιώνες σε απόσταση μεγαλύτερη των 12 δισ. χιλιομέτρων από τον Ήλιο, ο RR245 ταξιδεύει προς το κοντινότερο σημείο του στον άστρο μας, στα 5 δισ. χλμ, όπου θα φτάσει κατά το 2096. Ο RR245 βρίσκεται στη συγκεκριμένη ελλειπτική τροχιά για τουλάχιστον 100 εκατ. χρόνια. Για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο χρειάζονται 700 χρόνια.

Όσον αφορά στο «επίσημο» όνομά του, η ομάδα του OSSOS θα υποβάλει τις προτάσεις της στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι μετρήσεις σχετικά με την ακριβή τροχιά του, η οποία και πρέπει να προσδιοριστεί πριν ο πλανήτης «βαφτιστεί»- διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER