Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 19:25

Έκκληση Ολάντ για ενότητα μετά την επίθεση στη Νίκαια

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Έκκληση Ολάντ για ενότητα μετά την επίθεση στη Νίκαια

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε σήμερα έκκληση για εθνική "συνοχή" και "ενότητα" στη Γαλλία, στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε μετά την επίθεση στη Νίκαια η οποία προκάλεσε έντονες επικρίσεις για την "ανικανότητα" της εκτελεστικής εξουσίας να αντικρούσει την τζιχαντιστική απειλή.

Απέναντι στις "προσπάθειες να διαιρεθεί μια χώρα", απέναντι "σε αυτό τον κίνδυνο, πρέπει να ανακαλούμε την ενότητα και τη συνοχή και τη συνέπεια αυτής της χώρας γύρω από αρχές που είναι οι δικές της", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, ο πρόεδρος Ολάντ ακύρωσε ένα μέρος της ευρωπαϊκής περιοδείας του στο πλαίσιο της οποίας επρόκειτο να επισκεφθεί την Τετάρτη την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, μετά τη φονική επίθεση στη Νίκαια.

Στο αρχικό πρόγραμμά του αναμενόταν να συζητήσει με τις χώρες αυτές την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει, αντίθετα, τις επισκέψεις του την Τρίτη στην Πορτογαλία και την Πέμπτη στην Ιρλανδία για το ίδιο θέμα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία παρέμεινε γεγονός ήσσονος σημασίας για τη Γαλλία, σε σχέση με τη Νίκαια

Στην τραυματισμένη Γαλλία, που ξεκίνησε σήμερα το τριήμερο πένθος για τα θύματα της Νίκαιας, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν μπόρεσε να περάσει σε πρώτο πλάνο, παρά τον ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό θυμάτων.

Ο στρατιωτικός στρόβιλος της περασμένης νύχτας, που ο Ερντογάν κατόρθωσε γρήγορα να ελέγξει με τη βοήθεια του λαού που κάλεσε μέσω facetime, δεν κατόρθωσε να αποσπάσει για πολύ την προσοχή όχι μόνο του γαλλικού λαού, αλλά και της ηγεσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με την ευκαιρία σημερινής μετακίνησής του νωρίς το πρωϊ στο υπουργείο Εξωτερικών, περιορίσθηκε να δηλώσει ότι θα υπάρξουν σίγουρα μέτρα καταστολής μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος.

«Εφ' όσον ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αποκαταστήσει πλήρως την κατάσταση θα ακολουθήσει μια περίοδος μεγάλης νηνεμίας. Στη συνέχεια όμως θα ακολουθήσουν σίγουρα μέτρα καταστολής. Φαντάζομαι ότι ένας αριθμός στρατιωτικών θα έχουν να απαντήσουν για ό,τι έκαναν και για ό,τι δεν έκαναν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερώ αφού παρότρυνε κατ'αρχάς τους Γάλλους που ζουν στην Τουρκία «να μη βγουν έξω», μίλησε στη συνέχεια για «την ωριμότητα και το θάρρος του τουρκικού λαού, στη δέσμευσή του για το σεβασμό των θεσμών του».

Η γρήγορη καταστολή του πραξικοπήματος συνέβαλε, ώστε η προσοχή όλων, του λαού, των ΜΜΕ και της γαλλικής ηγεσίας, να παραμείνει στραμμένη στη Νίκαια και στους προβληματισμούς που έχει προκαλέσει: Σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας, με το προφίλ του δολοφόνου, εάν υπήρξε πράγματι σύνδεση με το Ισλαμικό κράτος ή εάν η ανάληψη ευθύνης είναι καιροσκοπική. Επίσης, εάν βρισκόμαστε μπρος σε έναν νέο τύπο « στρατιωτών του ΙΣΙΣ» που χωρίς να είναι φανατικά θρησκευόμενοι και χωρίς να έχουν ιδιαίτερη οργάνωση αποφασίζουν να περάσουν αυτοσχέδια στη δράση, ελπίζοντας στην αναγνώριση. Αυτή είναι η πλέον ανησυχητική και σκοτεινή εκδοχή, ικανή να γεννήσει μιμητές κυρίως από τα πλέον αδύναμα και ευάλωτα ψυχικά άτομα τα οποία, όπως και ο Τυνήσιος, δεν έχουν φάκελο στην αστυνομία και δεν είναι εύκολο να εντοπισθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER