Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 13:26

Wikileaks: Έρχονται αποκαλύψεις για τη δομή της εξουσίας στην Τουρκία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Wikileaks: Έρχονται αποκαλύψεις για τη δομή της εξουσίας στην Τουρκία

Ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα για τη δομή της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα.

"Ετοιμαστείτε για μια μάχη καθώς θα δώσουμε στη δημοσιότητα 100k+ docs για #δομή πολιτικής εξουσίας της Τουρκίας", αναφέρει στο Twitter ο ιστότοπος WikiLeaks.

Εισαγωγή της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ

Χώρα η οποία επιτρέπει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία.

"Η εισαγωγή της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Οι Βρυξέλλες υπενθύμισαν στην Τουρκία ότι δεσμεύεται από συνθήκες να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθύμισε σήμερα στην Τουρκία ότι δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.

"Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή", δήλωσε σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η υποψήφια για ένταξη Τουρκία να εκτελέσει αρχηγούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Η ίδια επισήμανε επίσης πως η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε όλη την ήπειρο.

 

"Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι πολύ σαφής στο θέμα της θανατικής ποινής", δήλωσε η Μογκερίνι.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον καλούν την Αγκυρα να σεβαστεί το κράτος δικαίου

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές στην Τουρκία πως πρέπε να παράσχει στοιχεία που να αντέχουν τον έλεγχο για να τεκμηριώσει το αίτημά της για την έκδοση από τις ΗΠΑ του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

"Καλούμε σταθερά την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στη χώρα και καλούμε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου", δήλωσε ο Κέρι στο τέλος μιας συνεδρίασης με τους υπουργους Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναφορικά με το τουρκικό αίτημα να εκδοθεί ο Γκιουλέν, ο Κέρι τόνισε πως "οι ΗΠΑ έχουν μια επίσημη διαδικασία για τον χειρισμό αιτημάτων έκδοσης, η Τουρκία πρέπει να στείλει στοιχεία, όχι ισχυρισμούς".

Στρατιώτης άνοιξε πυρ έξω από τα δικαστήρια στην Άγκυρα, δεν υπήρξαν απώλειες

Τούρκος στρατιώτης άνοιξε σήμερα πυρ έξω από το δικαστικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα προτού συλληφθεί από την αστυνομία, δήλωσε αξιωματούχος της προεδρίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν σημειώθηκαν απώλειες.

Στο 4,8% διευρύνθηκε η πτώση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης – Νέα αξιολόγηση από τον οίκο S&P τις επόμενες ημέρες

Διευρύνθηκε στο 4,8% η πτώση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει τις επόμενες ημέρες τις πιθανές συνέπειες για την Τουρκία από την απόπειρα του πραξικοπήματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times.

Η κατρακύλα 4,8% του χρηματιστηριακού δείκτη μετοχών Istanbul 100 είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο δείκτης μειώθηκε 2,5% με το άνοιγμα της αγοράς σήμερα και συνεχίζει έκτοτε να υποχωρεί. Μόνο δύο μετοχές του δείκτη κινούνται ανοδικά. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωνε η μετοχή της εταιρείας ενεργειακών ερευνών Ipek Dogal (-18,1%), ενώ βουτιά 12,3% έκανε η μετοχή του μεγαλύτερου αεροπορικού οργανισμού της χώρας, TAV Airports Holding. Πτώση 11,7% σημείωνε η μετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατά Σαράι.

Ο οίκος S&P ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει τόσο τις μεσοπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από την απόπειρα πραξικοπήματος στην πολιτική κατάσταση της Τουρκίας, την πιθανή αντίδραση των ξένων επενδυτών και τις πιθανές μακροοικονομικές επιπτώσεις. Στην τελευταία αξιολόγηση που έκανε τον Μάιο για το τουρκικό αξιόχρεο, ο S&P αναθεώρησε τις προοπτικές του σε «σταθερές». Σε μία άλλη έκθεσή του, στις αρχές αυτού του μήνα, ο οίκος είχε σημειώσει ότι θεωρεί πως η Τουρκία αποτελεί έναν «αρκετά υψηλό» γεωπολιτικό κίνδυνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER