Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 19:26

Αναστασιάδης και Ακιντζί συζητούν τα ακανθώδη ζητήματα του Κυπριακού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασιάδης και Ακιντζί συζητούν τα ακανθώδη ζητήματα του Κυπριακού

Στην αυριανή συνάντηση τους - τελευταία πριν από την θερινή ανάπαυλα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό - οι ηγέτες των κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα επιχειρήσουν μια πρώτη συζήτηση στα ακανθώδη θέματα του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε την αυριανή συνάντηση ως «την αρχή μιας δύσκολης συζήτησης». Αύριο, είπε, θα είναι η πρώτη φορά, που στην ουσία μετά το 2004, θα συζητηθούν αυτά τα θέματα (εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις) στη Λευκωσία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, «και ευελπιστούμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Η αυριανή συζήτηση θα γίνει στην σκιά των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, αυτό να το γνωρίζουν όλοι». Επίσης, έκανε σαφές πως για την Άγκυρα το θέμα των εγγυήσεων είναι «κόκκινη γραμμή». Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει πως θα πρέπει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων να συζητηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί με στόχο να υπάρξει σύγκλιση σ' αυτό, πριν από μια πολυμερή διάσκεψη.

Την περασμένη βδομάδα, σε σύσκεψη στο ελληνικό ΥΠΕΞ μεταξύ των υπουργών, Νίκου Κοτζιά και Ιωάννη Κασουλίδη, μελετήθηκε έγγραφο του πρώτου, στο οποίο τεκμηριώνονται οι θέσεις Λευκωσίας-Αθηνών για κατάργηση των εγγυήσεων.

Μετά την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, η διαπραγματευτική διαδικασία θα επαναρχίσει περί τα τέλη Αυγούστου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER

ΣΥΡΙΖΑ