Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016 15:53

Τουρκία: Δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή προανήγγειλε οΤσαβούσογλου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τουρκία: Δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή προανήγγειλε οΤσαβούσογλου

«Τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται εν θερμώ, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επαναφορά ή όχι της θανατικής ποινής ενδέχεται να καταφύγει η ηγεσία στην Τουρκία, σε μία προσπάθεια να δώσει «απαντήσεις» στους επικριτές της. Τη σκέψη αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεσούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Ζeitung.

Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται «εν θερμώ». «Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα», είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Ταβούσογλου. Το τουρκικό κόμμα ΑΚΡ το οποίο κυβερνά υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή πρόσθεσε: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε “αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας”».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να δασκαλέψουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», είπε. Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν λαϊκισμός στο θέμα αυτό «διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%», είπε ο κ. Τσαβούσογλου εννοώντας το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Για τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είπε: «Εχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της Ε.Ε. να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ΄ αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο : «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».

Πηγή: protothema.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER